Četvrtak, 20 Januara, 2022
Rubrika:

Da li već živimo u srpskom svetu?

U DFC-u podsjećaju na najsvježiju izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, koji je otvoreno kazao da je zadatak te generacije srpskih političara stvaranje srpskog sveta i objedinjavanje Srba gdje god oni žive

Digitalno forenzički centar je u najnovijem magazinu nastavio analizu o realizovanju projekta “sprskog sveta”, u kojoj podsjećaju na brojne izjave srpskih ministara, istoričara i medija, koje su imale za cilj da “aktivno propagiraju stvaranje tog koncepta”, pišu Dnevne novine.

“Povremeno objelodanjivanje velikosrpskih ideja, relativna transparentnost u finansiranju projekata ‘srpskog sveta’ i neskrivena podrška srpskom narodu u Crnoj Gori da li nam jasno ukazuju da možda već živimo u jednom takvom svijetu, a da toga nijesmo svjesni?”, pitaju u DFC-u.

Navode da Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pokušava da koliko-toliko adekvatno odgovori na izjave koje stižu od glasnogovornika te velikosrpske ideje, ali da to “nije dovoljno”.

“Potreban je snažniji i konkretniji odgovor svih struktura društva kako bi se oduprli toj agresivnoj retorici i politici”, smatraju u DFC-u.

OBJEDINJAVANJE

U DFC-u podsjećaju na najsvježiju izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, koji je otvoreno kazao da je zadatak te generacije srpskih političara stvaranje srpskog sveta i objedinjavanje Srba gdje god oni žive.

Vulin je, govoreći na skupu 18. jula povodom obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista, kome je prisustvovao i predsjednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je to moguće ostvariti samo ako je Srbija uspješna, a da bi je takvu sačuvali, mora da se nastavi Vučićeva politika.

“Nastup je više imao formu prijetnje zemljama regiona uz potenciranje jake vojske države Srbije, nego puko izgovorenih riječi koje smo do sada imali priliku da čujemo od njega i od drugih glasnogovornika iz Srbije. Skupu je prisustvovao i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je za N1 rekao da se Vulinova ideja dopada Srbima preko granice i da je Srbija oslonac i brat, otvoreno potvrđujući da se već radi na ostvarivanju velikosrpske ideje”, podsjećaju u DFG.

Navode da su društvene mreže i portali bili zatrpani komentarima neodobravanja, kritikovanja i pozivanja Vučića da se ogradi od takvih stavova, ali da se predsjednik Srbije opet pravio nevješt, te je na pitanje da prokomentariše reakcije na Vulinove izjave o stvaranju “srpskog sveta” ocijenio da “nije u pitanju hajka na Vulina, već na Srbiju”.

“Iako je Vučić rekao da je zvanična politika Srbije ta da su granice Srbije nepovredive, a da ih tuđe ne zanimaju, nije se konkretno ogradio od Vulinovih riječi. A zašto i bi, jer sve ono što Aleksandar Vučić ne smije otvoreno da kaže govore njegove partijske kolege i ministri u Vladi Srbije”, ocjenjuju u DFG,

U analizi ističu da se crnogorske institucije ipak bude, pa je tako ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović poručio u Skupštini 26. jula da “srpski svet” ne bi trebalo da se koristi za homogenizaciju crnogorskog nacionalnog života u političke svrhe ni po koju cijenu, lako to, kako dodaju, nije bio konkretan odgovor na Vulinova “maštanja” već na upit poslanika DPS Andrije Nikolića da li Vlada Crne Gore smatra da ideja “srpskog sveta” predstavlja prijetnju regionalnom miru i stabilnosti, Radulović je istakao da su te ideje retrogradne i da nisu dobre za Crnu Goru.

AGITATORI

U DFC-u navode da je ministar vanjskih poslova Nikola Selaković 18. jula izjavio za TV Prva da je legitiman interes Srbije da se zaštiti identitetska osobenost i pravo na tu osobenost pripadnika srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Na njegove izjave reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, ovog puta promptno, naglasivši da su ‘građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina matica može biti Crna Gora”’, piše u analizi DFC-a.

Podsjećaju da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u potpunosti podržava ideju o stvaranju “srpskog sveta” koja, kako je kazao, nije usmjerena protiv bilo koga i jedini cilj joj je saradnja i očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Istoričar Aleksandar Raković, “glavni agitator velikosrpske ideje danas” je, dodaju u DFC-u, u emisiji “Dijalog” 16. jula istakao da bi bilo vrlo plemenito da se Srbima omogući da žive u jednoj državi.

“Osim što je dijelio ‘plemenite’ ideje, Raković je, kao po običaju, dijelio i mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, čije je predstavnike nazvao ‘dualistima’. Istakao je da na premijera Krivokapića utiču strane ambasade i ljudi iz medija Vijesti koji su tu da se ne dozvoli potpuna revitalizacija srpskog naci onalnog identiteta u Crnoj Gori. A crkva, smatra Raković, bi trebalo da pošalje j asnu poruku građanima da ne podržava Vladu koju je sama formirala”, navodi se u analizi DFC-a.

KANALI PROMOVISANJA

U DFC-u kažu da se, osim već poznatih oglašivača glasnogovornika iz Srbije IN4S i Borbe, promovisanje “srpskog sveta” kanališe i kroz nevladine organizacije.

“Samo razni projekti Srpskog nacionalnog savjeta, koji je konstituisan 2008. godine sa ciljem promovisanja i ostvarivanja ustavnih i zakonskih prava Srba u Crnoj Gori, svjedoče koliko se glasno zastupaju i promovišu prava Srba. Njegov predsjednik Momčilo Vuksanović je u cilju promovisanja kulturnog identiteta Srba osnovao i Srpsku RTV, Srpske novine, Srpski radio projekte za koje su izdvojene nemale svote novca kako iz budžeta Crne Gore, tako i iz budžeta Srbije. Za rad Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori samo u protekloj godini Vuksanović je odlikovan Karađorđevom zvezdom ukazom predsjednika Vučića, ordenom Belog anđela odlukom Eparhije mileševske i drugim nagradama”, navodi se u analizi DFC-a.

Dodaju da se u videu objavljenom 14. jula na Jutjub kanalu Srpske RTV navodi kako je internet portal Srpske novine već 12 godina jedan od najčitajnijih sajtova na medijskoj sceni Crne Gore.

“Časopis Srpske novine koji njeguje vjersku, nacionalnu, kulturnu i jezičku prepoznatljivost srpskog naroda u Crnoj Gori je u ovoj godini izdao 13 brojeva. Srpski radio emituje se tokom dvadesetčetvorosatnog programa na 11 frekvencija širom Crne Gore i ima 550 sati informativnog programa, dok Srpska RTV emituje takođe dvadeset četvorosatni program preko sva tri kablovska operatera u Crnoj Gori. Ističe se da imaju 900 sati informativnog programa i još toliko sati najvažnijih aktuelnosti vezanih za srpski narod. Sve to, zaključuje se u videu, ne bi bilo moguće bez velike podrške Aleksandra Vučića srpskom narodu u Crnoj Gori”, kaže se u analizi DFC-a.

Najnovije

Marović Bojoviću: Kad govorite o izdaji zavirite prvo u svoje redove

Demokratski front je najmanje pozvan da govori o posvećenosti i podršci demokratizaciji i radu ove vlade, budući da su tek nekoliko dana nakon 30....

Đoković u Tivtu

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković danas boravi u Tivtu. Oni koje kiša nije spriječila da prošetaju gradskom rivom Pine, imali su zadovoljstvo da vide Đokovića...

Skupština o Abazoviću 3. februara, o smjeni vlade dan kasnije

Koalicija Crno na bijelo i dio opozicije jutros su uputili zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine 4. februara, potvrđeno je Anteni M iz GP...

Ponovo odgođeno suđenje Joanikiju, dva sveštenika pozitivna na koronu

U Osnovnom sudu u Nikšiću, neće biti održana suđenja, zakazana za 20. i 21. januar, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, koji su okrivljeni...

Anđušić: Televiziji Pink, na kojoj se svakodnevno odigravaju ludila, zabraniti emitovanje u Crnoj Gori

Član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista DPS Crne Gore, Mihailo Anđušić, reagovao je na sadržaj emisije na srpskoj televiziji “Pink”, na kojoj je gostovao...

Najčitanije

Povezano

Vujović: Ne tugujte mlađani ministri, nije smak svijeta – možda samo Srpskog sveta

Ne tugujte mlađani ministri i ostali DF sateliti-ima života i bez fotelja. Nije smak svijeta, možda samo Srpskog sveta, kazao jer generalni sekretar Socijaldemokratske...

Nikolaidis: “I BiH i Crna Gora su mete tzv. ‘Srpskog sveta’ kako to voli reći Vulin, ministar sile” (VIDEO)

U javnosti je nedavno odzvonila izjava Andreja Nikolaidisa, književnika i kolumniste iz Crne Gore, da ukoliko se desi raspad Bosne i Hercegovine, neće biti ni Crne Gore. Nikolaidis...

DFC analiza: Novak Đoković – više od igre!

Digitalni forenzički centar (DFC) objavio je analizu o dešavanjima koja su pratila najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića prethodnih dana. Analizu DFC prenosimo integralno. Novak Đoković je i zvanično prvi...

Olenik: Srpski svet doživjeće poraz u Crnoj Gori na sljedećim izborima

Koncept “srpskog sveta”, odnosno velike Srbije, doživjeće poraz i to baš u Crnoj Gori na narednim izborima, što će biti prvi ozbiljniji udarac Aleksandru Vučiću i...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Da li već živimo u srpskom svetu? – CG Vijesti
16.08.2021-08:14 08:14

[…] Aktuelno […]