Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne birajući sredstva, zloupotrebljavao je položaj i resurse SDT-a za obračun sa neistomišljenicima i sa ljudima prema kojima gaji lični animozitet. Za te sumnjive radnje koristio je i medije koji su mu, osim za ličnu promociju i javno pendrečenje, služili i za, kako se sumnja, obavljenje prljavih poslova za koje nije mogao da angažuje članove Specijalnog policijskog tima.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Ja sam hrišćanin više stotina godina, mogao bih biti i papa”, “Zamislite da svi počnu da košarku igraju rukama”

I pored toga Katnić je ponovo izabran na funkciju glavnog specijalnog tužioca, što je, kako smo najavljivali, očekivano s obzirom na okolnosti.

Kako smo juče pisali, iako se v.d. Vrhovnog državnog tužilaštva Ivica Stanković 2015. godine hvalio na sva zvona kako su “Tužilaštva Crne Gore najotvorenije i najtransparentnije institucije”, danas je ta institucija potpuno odsječena od javnosti (makar značajnog njenog dijela) na što ukazuje ćutanje na pitanje koja već dva mjeseca šaljemo.

Dok smo pisali o malverzacijama u tužilaštvu, zloupotrebama, ispoljavanju bahatosti i pravnom neznanju glavnog specijalnog tužioca, uredništvo portala Aktuelno slalo je u kontinuitetu pitanja tužilačkim organima, ali nikad nijesmo dobili odgovor na preko 20 upita koje smo poslali.

Što je razlog ovako radikalnog zaokreta u transparentnosti i otvorenosti tužilačkih organa ostaje nejasno, ali u igri je više faktora koji su, kako uporno naglašavamo u našim tekstovima – neznanje, traljavost, nevaspitanje… Ali faktor koji je po svemu sudeći presudan da tužilaštvo postane ovako zatvorena institucija, je strah od isljedničkih metoda glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića o kojima u kontinuitetu pišemo.

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”.

Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

U neku ruku treba i razumijeti mladu tužiteljku Vuksanović, jer kada je na primjeru svog kolege Miloša Šoškića i biznismena Zorana Bećirovića, vidjela kako funkcioniše tužilačko-medijska sprega za javno pendrečenje, vjerovatno nije imala volje da se upušta u obračun sa ovom grupom, koja bi sigurno žestoko djelovala da je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Otaševića zbog očiglednog lažnog svjedočenja, što je bila u obavezi da učini.

Ivica Stanković: U strahu od bahatog kolege?

Pitanje koje ovdje treba postaviti je da li je još tužilaca bilo indirektno prinuđeno da zbog pritiska i straha od javnog progona odustanu od nekih postupaka i da li je čak i čelnik VDT-a Ivica Stanković u strahu od svog i bahatog kolege Katnića? Stoga u tužilaštvu među sobom treba da se dogovore oko odgovora na pitanje – “Ko se boji Katnića (vuka) još?”.

Podsjetimo, zastrašivačke metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve