Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) održala je juče konferneciju za medije na kojoj su o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti govorili Mitropolit Amfilohije (Radović) i protojerej stavrofor zadužen za pravna pitanja Velibor Džomić.

Amfilohije i Džomić na jučerašnjoj konferenciji, FOTO: PR Centar

Na konferenciji su se mogle čuti žalopojne izjave o “otimanju svetinja”, “ubijanju boga u narodu od strane ateista”, uobičajne uvrede na koje smo navikli od mitropolita kao što su “autofekalna crkva”, a čuli smo i mučeničku poruku prvog čovjeka Mitropolije koji je svečano objavio da bi mu “bila čast da postrada i pogine za svetinje”.

Međutim, ono što se juče izdovjilo i pored mora “upečatljivih” izjava, je iznošenje ozbiljnih lažnih optužbi i klevetanje od strane protojereja Džomića koji je u jednom momentu kazao da “Mitropolija ima informacije da su u Upravi za nekretnine prethodnih godina uništena brojna rješenja i premjeri koji se tiču upisa prava svojine nad crkvenom imovinom MCP, a da su ostala samo gola rješenja” .

Džomoć je nakon što je nonšalantno iznio ovako ozbiljnu optužbu dodao da to što je rekao možda nije istina.

“Ako se to ispostavi kao tačno, podnijećemo krivične prijave”, zaključio je Džomić.

Iako je javnost očekivala barem neki vid dokaza za ovako ozbiljne optužbe, Džomić ih nije predstavio. Čak i pravni laik zna da svaka stranka u postupku ima svoju kopiju rješenja o uknjižbi, pa treba postaviti pitanje gdje su Džomićeve kopije i zašto ih nije pokazao ako ih ima? Zašto nije na tako jednostavan način dokazao zloupotrebe za koje neosnovano optužuje? Umjesto dokaza, dobili smo samo populističku demagogiju.

Ovakva providna manipulacija protojereja Džomića ne treba da čudi jer je ovo samo jedan u nizu primjera populističke retorike karakteristične za javno djelovanje čelnika SPC u Crnoj Gori.

Cilj ovakvih izjava je jasan – izbjeći pravnu borbu u institucijama, zasnovanu na validnim dokazima, prebaciti loptu na teren populizma gdje će iznošenjem dobro kamufliranih laži potpaljivati nezadovoljstvo ljudi koji su angažovani da učestvuju u političkim protestima u vidu litija i molebana.

Na ovakvo djelovanje MCP već odavno smo navikli, ali nije na odmet postaviti pitanje da li će konačno nadležne institucije reagovati? Da li će se postaviti pitanje o lažnom optuživanju, klevetanju bez trunke dokaza, ili o lažnom prijavljivanju koje je, da podsjetimo, krivično djelo?

Možda će se sve završiti na praznoj priči, kao što se završilo u slučaju supruge specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojoj je, prema Katnićevim tvrdnjama, neko pokušao da podmetne mito u vidu čokolade u kojoj je ubačeno četiri hiljade eura?

guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
usaf
usaf
11.03.2020-14:30 14:30

Bezbroj je primera da svecenici ‘spc’ iznose lazi i klevete!Drzava CG da radi i sudi po zakonu-bez izuzetaka!Samo tako cete sacuvati drzavu CG i naciju CrnoGorci!Ukoliko pokleknete-nestat cete,progutat ce vas Srbija!!!

Vasko
Vasko
11.03.2020-18:07 18:07

Dozvolili ste da Vam strani državljanin određuje pravila stvarno dokle ćemo trpjeti poniženja.