Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Crnogorskim srednjoškolcima dodijeljeni sertifikati

Ovogodišnji Masterclass pohađali su srednjoškolci iz Andrijevice, Bara, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Nikšića, Pljevalja, Podgorice i Žabljaka

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović dodijelila je crnogorskim srednjoškolcima „Masterclass – Hands on Particle Physics“ sertifikate, koji svjedoče o njihovom učešću u jedinstvenom međunarodnom programu koji približava stvarni istraživački život – jedne od atratktivnih oblasti nauke – fizike čestica.

„Danas su naši srednjoškolci, učetvujući u ovom programu, imali priliku da se uporede i odmjere snage sa njihovim vršnjacima iz cijelog svijeta. Čuli smo silne pohvalne na njihov račun. Čuli smo da su imali sjajne rezultate, a čuli smo i od njih da im je bilo lijepo i zabavno, što onda i nas kao organizatora čini srećnim i zadovoljnim“ istakla je ministarka Šćepanović i dodala da je „upravo promocija nauke, osnovna svrha Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, i to prvenstveno među mladima koji tek treba da biraju svoj životni put u profesionalnom dijelu, te da nam je u velikom interesu, a i zadovoljsto da radimo ovakve akcije kako bismo kasnije njegovali prave naučnike iz njihovh redova.“

Dejan Dajković, profesor SMŠ „17. septembar“ sa Žabljaka, kazao je da su đaci uživali u ovoj posebnoj prilici da vide ono što realno nemaju mogućnosti u redovnoj nastavi. On je istakao zadovoljstvo što su naši đaci danas bili dio ovog međunarodnog programa koji im je omogućo da stupe u kontakt direktno sa CERN-om i da budu u prilici da vide šta se tamo dešava.

„Izuzetno mi je drago što sam prisustvovao jednom ovakvom događaju, koji nam je dozvolio da se bavimo fizikom čestica. Dobili smo analizu događaja koji su se desili u CERN-u prije određenog vremena i bili smo u mogućnosti da sami vidimo i obilježimo šta se tačno dešavalo, i da čak pomognemo do neke mjere istraživačima u CERN-u. Naime, mi smo obilježavali događaje kojeg su tipa i šta se desilo u njima, i to je bilo jako interesantno“ izjavio je srednjškolac Ivan Banjević.

Ovogodišnji Masterclass pohađali su srednjoškolci iz Andrijevice, Bara, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Nikšića, Pljevalja, Podgorice i Žabljaka.

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) i Međunarodnom grupom za promociju fizike čestica (IPPOG), već šesti put organizuje ovaj međunarodni čas, koji godišnje pohađa oko 13.000 učenika srednjih škola iz čak 60 zemalja svijeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve