Treći tim Mornarice VCG uskoro odlazi u misiju Evropske unije, Navfot Atlanta. Dvanaest članova posade naše vojske štitiće brodove u okviru Svjetskog programa hrane UN u vodama Adenskog zaliva i Indijskog okeana, potvrdio je u intervjuu za Novu M načelnik štaba generalštaba VCG pukovnik Aleksandar Pantović.

Kako je kazao, riječ je o jednoj od najhumanijih operacija Evropske unije.

“Pripremamo jedan kontigent koji odlazi vrlo brzo u misiju Atalanta – to je tim koji se bavi zaštitom brodova na moru u okviru operacije Atalanta. Njihova uloga jeste zaštita samog broda i posade na brodu koja opslužuje teret koja se prevozi za potrebe prije svega humanitarnog karaktera”, istakao je on.

“Kada je u pitanju doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti, predviđeno je da vojska u isto vrijeme može učestvovati u najmanje jednoj operaciji koja je vođena od strane NATO-a, jednoj operaciji pod vođstvom EU i jednoj operaciji pod vođstvom UN. Naravno da je istovremeno moguće i učešće u više misija kao što je sada slučaj. To prije svega zavisi od trenutnih kapaciteta i sposobnosti vojske, odnosno zavisno od zadataka koje trenutno izvršavamo, dogovora sa saveznicima, kao i od političke odluke”, ističe on.

U našem slučaju, kako dalje objašnjava, to znači da bi u VCG trebalo obučiti jedan pješadijski bataljon sa elementima borbene podrške i servisne podrške za doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti.

Do sada je u međunarodnim misijama, kako kaže pukovnik Pantović, učestvovalo oko 500 naših vojnika.

“Gro tih učesnika u misijama je bio u okviru NATO operacije u Avganistanu i mi ukupno imamo u procentima izraženo oko 27 posto pripadnika koji su služili u nekoj od ovih operacija, što je jedan veliki benefit za jedan mali sistem kao što je naš. Ocjene koje smo dobili, izvještaji koje smo dobili od strane naših saveznika i partnera govore da su naši pripadnici vrlo profesionalni, vrlo posvećeno izvršili postavljene zadatke. To govori ne samo o profesionalizmu, nego i o kredibilitetu i o činjenici da smo pouzdan partner na međunarodnoj mapi, kada se govori o doprinosu i podršci operacijama mira i humanitarne pomoći “, kaže on.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve