Petak, 27 Januara, 2023
Rubrika:

Crnogorski PEN centar: Vojinović da prestane sa diskriminacijom profesora FCJK

''U svega nekoliko mjeseci ministar Vojinović već drugi put izlaže otvorenoj diskriminaciji profesore Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, odbijajući da ispuni zakonske obaveze i izmiri dugovanja koja su nastala kao posljedica njegova odbijanja da sprovede Zakon o zaradama zapošljenih u javnome sektoru samo u slučaju upošljenih na FCJK'', tvrde u PEN centru.

Gotovo svakodnevno suočavamo se s raznovrsnim skandalima, brukanjima države, skrnavljenima Ustava i zakona i atacima na temeljne društvene vrijednosti od strane reprezenata aktuelnoga kleromafiokratskoga režima, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra povodom odluke Ministartsva prosvjet da za profesore FCJK nema retroaktivne naknade.

“Skandalozno prisustvo dvojice ministara 9. januara na proslavi neustavnoga praznika u Banja Luci – događaja koji slavi genocid – te relativizacija toga čina od strane odlazećega premijera, ogoljeli su ideološku prirodu Vlade na čijem je čelu Dritan Abazović, brutalno nas suočavajući s činjenicom da oni koji pozivaju na tobožnje pomirenje pod tim podrazumijevaju zapravo rehabilitaciju zločinaca i zločinačkih projekata, normalizaciju ideologije krvi i tla te stigmatizaciju i segregaciju svih koji se usude da se usprotive fašizaciji društva”, kaže se u saopštenju crnogorskog PEN centru.

Navode da snimci čelnika pojedinih crnogorskih gradova koji sramotno u Skupštini Srbije referišu trećerazrednim srpskim funkcionerima o sprovođenju planova za nestanak Crne Gore, pri čemu su neki od njih na tim funkcijama zahvaljujući upravo Dritanu Abazoviću i njegovoj URA-i, samo su stigli kao potvrda besprizorne politike sluganjstva beogradskome autokrati Aleksandru Vučiću i ideologiji Velike Srbije, potčinjenosti koja neutrališe elementarno ljudsko dostojanstvo, a da o direktnoj veleizdajničkoj kampanji protiv vlastite države i ne govorimo.

“Cijelu sliku upotpunilo je skandalozno skrnavljenje crnogorske himne u izvedbi miljenice aktuelnoga režima, odnjegovane u propagandnim kuhinjama Beogradske patrijaršije”, kažu u PEN centru.

Naglašavaju da u nizu besprizornosti aktuelnog režima, posebnu ulogu igra ministar prosvjete Miomir Vojinović, koji je svakim svojim potezom na toj funkciji dokazao da ga za tu poziciju nijesu preporučile nepostojeće stručne reference već ostrašćena rusofilija i bespogovorna odanost ideologiji svetosavlja, balkanskoga derivata klerofašizma.

“U svega nekoliko mjeseci ministar Vojinović već drugi put izlaže otvorenoj diskriminaciji profesore Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, odbijajući da ispuni zakonske obaveze i izmiri dugovanja koja su nastala kao posljedica njegova odbijanja da sprovede Zakon o zaradama zapošljenih u javnome sektoru samo u slučaju upošljenih na FCJK”, tvrde u PEN centru.

Nakon što je, kako kažu, fantomskoj privatnoj gimnaziji „Sveti Sava“ – koja nije zakonito ni licencirana ni akreditovana – obezbijedio 900.000 eura iz državnoga budžeta a da se nije stekao niti jedan jedini uslov za njeno zakonsko djelovanje, Vojinović svojim drskim diskriminatornim odnosom prema profesorima Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, najavljuje da će se u najskorije vrijeme pridružiti svojoj prethodnici Vesni Bratić na optužnici za protivzakonito djelovanje.

“Pozivamo Vojinovića da prestane sa zloupotrebom službenoga položaja i opstrukcijama te diskriminacijom profesora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. O ovome eklatantnome primjeru progona po nacionalnom i jezičkom osnovu, Crnogorski PEN centar obavijestiće svoje relevantne međunarodne partnere, a u slučaju da Miomir Vojinović ne obustavi sprovođenje politike diskriminacije, PEN centar će inicirati pokretanje tužbe zbog diskriminacije te kršenja Ustava i zakona”, zaključuju u PEN centru.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve