Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Crnogorski PEN centar: Društvo da se javno distancira od diskriminacije CKM-a!

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje kampanju Crnogorske kulturne mreže koja je pod parolom Crna Gora bez podjela poslužila za promociju ogavnih kulturrasističkih stereotipa prema pripadnicima romske populacije

Najnoviji poster i projekat CKM-a, odnosno Aleksandra Damjanovića, koji se reklamira preko te organizacije, ne samo što s civilizacijskoga aspekta predstavlja zastiđe koje je odlika autora već je u službi plasirane teze o crnogorskome nacionalizmu, saopštila je Grupa građana Cetinja.

“Promovišući toboš Crnu Goru bez podjela, on je sve koji u njoj žive obukao u nacionalne nošnje, a Rome prikazao kao čistače ulica, kao ljude niže rase od ostalih u Crnoj Gori. U maniru uličara koji se gura u kulturne projekte kako bi time prikrio sopstvenu nekulturu Damjanović zloupotrebljava crnogorsku kulturu (koja se nalazi i u nazivu njegove organizacije) i daje povoda velikosrpskoj propagandi da na osnovu onoga što on radi promoviše tezu o crnogorskome nacionalizmu. Kreatori te teze upravo Cetinje uzimaju kao izvorište toga tobožnjega nacionalizma. Upravo zato se i ośećamo prozvanim da odgovorimo na taj podmukli Damjanovićev nečasni “projekat” (a nije mu prvi put) koji kao da je finansiran iz kakve velikosrpske propagandističke jame. Poručujemo Damjanoviću da promijeni naziv svoga udruženja i ne brlja crnogorsku kulturu sopstvenim primitivizmom. A našim sugrađanima Romima, lojalnim i ravnopravnim građanima ovoga grada i ove zemlje, upućujemo izvinjenje stideći se Damjanovićeve sramote”, naveli su u saopštenju.

Kako dodaju, oni koji se ośećaju kao Crnogorci i kao Cetinjani u vama ne vide čistače ulica nego cijenjene sugrađane.

“U onima koji vas predstavljaju kao čistače ulica možemo viđeti samo uličarski primitivizam ili čak angažovanost na razjedinjavanju građanskoga tkiva Crne Gore”, zaključili su.

Crnogorski PEN centar

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje kampanju Crnogorske kulturne mreže koja je pod parolom Crna Gora bez podjela poslužila za promociju ogavnih kulturrasističkih stereotipa prema pripadnicima romske populacije.

“Porast govora mržnje, ksenofobije, kleronacionalizma i kulturrasizma u Crnoj Gori, osobito izražen u protekle dvije godine, opasan je simptom klizanja društva u anticivilizacijskome smjeru. Tim negativnim tendencijama doprinos daju propagandističke platforme stranih političkih uticaja, brojna paracrkvena bratstva, ali i državni zvaničnici što etiketiraju i stigmatizuju djelove zajednice koje targetiraju kao političke protivnike. Sraman doprinos tim procesima dala je i ovakva kampanja CKM-a usmjerena ka segregaciji i diskriminaciji romske populacije”, naveli su u saopštenju i dodali:

“Crnogorski PEN centar ponovo upućuje poziv nosiocima vlasti, predstavnicima civilnog sektora, medijima i akademskoj javnosti da se otvaranjem dijaloga o gorućim pitanjima zajednice, društvo jasno distancira od ovih negativnih pojava i spriječi njihovo dalje širenje s mogućim katastrofalnim posljedicama”, zaključili su.

Podsjetimo, Crnogorska kulturna mreža pokrenula je projekat “Crna Gora bez podjela” koji je izazvao veliki broj negativnih reakcija na društvenim mrežama.

Na fotografijama ljudi odjevenih u nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, pripadnici romske populacije su prikazani u radnoj opremi komunalnih radnika.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve