Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Crnogorske vlasti da ojačaju sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma

Kako su naveli, konferencija je obezbijedila platformu za diskusiju o efektivnosti crnogorskog sistema za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, sa ciljem da podstakne brzu akciju usmjerenu ka prevazilaženju postojećih nedostataka u pravnom, institucionalnom i operativnom okviru

Efektivnost mehanizama za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma (SPN/FT) i uspostavljanje kredibilnih rezultata u istragama, privremenom i trajnom oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, neki su od osnovnih izazova sa kojima se Crna Gora susreće na svom evropskom putu. Evropska unija i Savjet Evrope podržavaju vlasti Crne Gore u ojačavanju postojećih preventivnih mehanizama u pravnom i institucionalnom okviru i podstiču razvoj operativnih kapaciteta, neophodnih za suprostavljanje opasnostima po crnogorsku ekonomiju i društvo koje izaziva organizovani kriminal, saopšteno je iz  Savjeta Evrope.

Međutim, kako ističu, od crnogorskih vlasti se očekuje da preduzmu i internalizuju sveobuhvatne reforme, kao i da osiguraju njihovu posvećenu primjenu, jer bi odlaganja i nedostaci u ovoj oblasti mogli ugroziti stabilnost finansijskog sistema i potkopati značajne napore do sad uložene u proces evropskih integracija.

Ovo je bila ključna poruka na otvaranju konferencije „Sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Crnoj Gori: prepreke efektivnom sistemu i put reformi“, koju su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Programska kancelarija Savjeta Evrope organizovali danas u Podgorici.

Kako su naveli, konferencija je obezbijedila platformu za diskusiju o efektivnosti crnogorskog sistema za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, sa ciljem da podstakne brzu akciju usmjerenu ka prevazilaženju postojećih nedostataka u pravnom, institucionalnom i operativnom okviru.

“Preciznije, učesnici su diskutovali o efektivnosti ključnih elemenata crnogorskog sistema za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i spremnosti Crne Gore da primijeni međunarodne standarde i oblastima međuinstitucionalne koordinacije i saradnje, regulacije i nadzora finansijskih i nefinansijskih institucija kao i o nadležnostima i ovlašćenjima organa za sprovođenje zakona”, navdeno je u saoptšenju.

Tokom prethodnih godina, napominju, Crna Gora je napravila značajne korake ka ojačavanju svog zakonskog sistema i njegovom usklađivanju sa Direktivama EU u ovoj oblasti, kao i ka uspostavljanju nadzora zasnovanog na riziku nad finansijskim institucijama.

“Međutim, još uvijek preostaju značajni izazovi u oblastima nadzora nefinasijskog sektora i pravnih profesija, identifikacije stvarnih vlasnika, kao i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Na primjer, Crna Gora još nije uspostavila efikasan sistem za sprovođenje ciljanih finansijskih sankcija, koji bi omogućio direktnu primjenu Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN bez odlaganja”, istaknuto je u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović, istakao je u uvodnim riječima da je podrška koju pružaju Evropska unija i Savjet Evrope od neizmjernog značaja za jačanje kapaciteta Crne Gore u borbi protiv korupcije, pranja novca i finansiranja terorizma a sve u skladu sa evropskim standardima.

„MUP odgovorno i ozbiljno pristupa obavezama u pogledu reforme sistema za sprečavanje pranja novca I finansiranje terorizma. Jedan od konkretnih koraka Ministarstva unutrašnjih poslova bilo je i formiranje međuresorne radne grupe čiji je primarni zadatak intenziviranje aktivnosti u ovoj oblasti, a sve u cilju implementacije međunarodnih standarda.Neki od rezultata ove radne grupe jesu i izrađena Strategija za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranje terorizma za period 2022-2025, pripremljen nacrt Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i formiranje Radne grupe za izradu novog Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama“, kazao je Sekulović.

Sekretar Ministarstva finansija, rada i socijalnog staranja Janko Odović  kazao je da je jedan od strateških ciljeva Vlade Crne Gore usmjeren  na kontunuirano uređenje i unapređenje carinske politike i efikasniji sistem kontrola, između ostalog, i fizičkog prenosa novca preko granice

Takođe, dodaju, Ministarstvo finansija nastavlja i posvijećen rad na izradi novog Zakona o igrama na sreću.

„Novim zakonom se želi stvoriti kvalitetniji ambijent za razvoj tržišta i privlačenje priređivača iz inostranstva, veća fiskalna disciplina, ali i obezbijediti veća sredstva za budžet Crne Gore, tako što će biti manje prostora za malverzacije, utaje poreza, neplaćanje naknada“, zaključio je Odović.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingve Engstor ocijenio je da Crna Gora treba da se pobrine da “njen finansijski sistem ne dozvoli cirkulaciju prljavog novca i time uzrokuje povećanje broja učinjenih krivičnih djela”.

“Ovo bi trebalo da se uradi kroz preispitivanje pravnog i operativnog pristupa finansijskim istragama, kroz uspostavljanje integrisanog pristupa između svih uključenih tijela i obezbjeđivanje neophodnih pravnih i operativnih alata za efikasnu borbu protiv ove vrste kriminalnih aktivnosti“, rekao je Ingve Engstrom, Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori. „Država može računati na kontinuiranu podršku EU u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, jer smo uvjereni da ti napori pogađaju samo srce organizovanog kriminala“, kazao je on.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Evgenia Giakoumopoulou kazala je da povećan broj izviđaja je obećavajući znak.

„Povećan broj izviđaja u slučajevima pranja novca i više ovakvih slučajeva pred sudovima u Crnoj Gori je obećavajući znak da su kapaciteti organa za sprovođenje zakona i tužilaštva za borbu protiv pranja novca ojačani. Međutim, ovaj indikator sada mora biti praćen i povećanim brojem pravosnažnih presuda za ovo krivično djelo i većim iznosima oduzete imovine proistekle iz kriminalne djelatnosti”, istakla je ona.

Ovaj set aktivnosti je sproveden u okviru Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori, koji je dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”, a koji sprovodi Sektor za ekonomski kriminal i saradnju Savjeta Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve