Predsjednik Crnogotske etničke zajednice Australije Mihailo Mandić uputio je danas čestitku predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću i poslanicima povodom usvajanja Rezolucije kojom se proglašavaju ništavnim odluke tzv. Podgoričke skupštine. Mandić navodi da su poslanici imali tu čast da budu dio slavne crnogorske istorije.

-Crnogorski iseljenici su se za takvo rješenje zalagali od prvih dana borbe za nezavisnu Crnu Goru. Značajan doprinos je tome dala i Crnogorska etnička zajednica Australije koja je 2011. godine inicirala, a zajedno sa “CKD Toronto” iz Kanade i udruženjem “The Montenegrin Association of America”, i okupila sva značajnija iseljenička udruženja širom svijeta da bismo tadašnjem predsjedniku Skupštine, g.Ranku Krivokapiću, i zvanično, predali Inicijativu za poništenje odluka tzv Podgoričke skupštine – navodi Mandić.
On je dodao da je to izazvalo žestoke reakcije kako u Srbiji to još više u Crnoj Gori.
-Tada se ocijenilo da još nije vrijeme za takav korak što se pravdalo činjenicom da su te odluke poništene Referendumom o nezavisnosti. Podsjetićemo se da su naši iseljenici još 1999. godine, na I Kongresu crnogorskih iseljenika u Njujorku, donijeli Rezoluciju kojom se, izmedju ostalog, zahtijevalo od vlasti Crne Gore da se i zvanično ponište sve odluke tzv Podgoričke skupštine. Trebalo je da prođe 20 godina da bismo došli do ostvarenja dijela naših snova! Nadajmo se da nećemo morati čekati narednih 20 godina da bi se konačno riješilo i pitanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve i na taj način se u potpunosti ispravila nepravda učinjena Crnoj Gori prije ravno jednog vijeka – zaključio je Mandić.

1
Komentari

avatar
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
GRAĐANSKI
Gost
GRAĐANSKI

Svaka vi čast i čest!