Osoba sa više identiteta, o kojoj je New York Times 2003. pisao kao o kriminalcu povezanom s albansko-jugoslavenskim podzemljem, osumnjičena je da je najmanje godinu dana iz svoje vile u Zagrebu vodila organizaciju za krijumčarenje kokaina.

Ilustracija

Prema sumnjama USKOK-a, krakovi te organizacije protezali su se od Kostarike preko Belgije, Francuske, Češke i Hrvatske do Srbije, a u njenom razbijanju sarađivale su policije najmanje šest država.

Majkll Dokovič (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad je koristio nebrojeno puno imena. Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog vijeka kao Majkl Dokovič i Majkl Bugati.

U posljednje vrijeme je koristio identitete Živko Jović i Radovan Trzin. Dokovič je već dva mjeseca u zatvoru u Švajcarskoj. Uhapšen je prije dva mjeseca kada je došao pregledati pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je privatnim avionom dopremljena iz Južne Amerike.

U Zagrebu, u potpunoj tajnosti završena je istraga koju su hrvatski USKOK i policija vodili s nizom institucija širom svijeta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno prateći.

Osim Dokoviča, USKOK je za pripadnost navodnoj grupi osumnjičio još sedam osoba. Među njima je i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35) kojega USKOK sumnjiči da je Dokoviču u policijskom sastavu tražio identitete osoba koje bi zatim Dokovič koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući si nove identitete.

Dokovich, češki pilot Aleš Sokolik i Silvijo Beljević iz Velike Gorice pali su u Baselu kada su u jednoj podzemnoj garaži pretovarivali pošiljku od 600 kilograma kokaina. Dražen Letić i Dokovičeva djevojka Nevenka Čuturić uhapšeni su 13. jula u Srbiji. Njen brat Siniša Čuturić zasad je jedini nedostupan i za njim je raspisana potjernica.

Avion s putnicima – i 600 kilograma kokaina – poletio je iz Urugvaja najprije za Nicu u Francuskoj, gdje su iskrcali putnike i stjuardesu, da bi zatim produžili do Basela u Švajcarskoj gdje su istovarili drogu. Osim kokaina vrijednog oko 18 miliona eura, i Dokovič i saradnici završili su u rukama švajcarske policije. Policija je već imala nekoliko pokušaja presretanja pošiljki.

Prošle godine na graničnom prelazu na Bregani, nakon što je policijski pas počeo reagovati na vozilo, zaustavljen je Mercedes B 200 francuskih oznaka u kojemu su se Siniša i Nevenka Čuturić vraćali u Srbiju. Međutim, umjesto kokaina, u zavarenom dijelu luksuznog vozila policajci su pronašli milion eura uredno zapakovanih u snopove.

Novac je oduzet, a Čuturići su samo prekršajno kažnjeni i pušteni na slobodu, ne znajući da ih je policija nastavila tajno pratiti. Policajci su snimili kako Dokovič govori da je dotad već imao “20-30 takvih transporta”. Budući da je akcija sprovedena na osnovi inicijalnih hrvatskih podataka, čini se da će i predstojeći kazneni postupak biti sproveden u Hrvatskoj.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve