Subota, 1 Oktobra, 2022
Rubrika:

Crna Gora u trodnevnoj žalosti; Novi detalji masakra na Cetinju

Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, iz Vlade je saopšteno da će zastave biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova

Građani Crne Gore još uvijek su u šoku i nevjerici nakon jušerašnje nezapamćene tragedije koja se dogodila na Cetinju.

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, juče je došlo do pucnjave u kojoj je, kako se sumnja, stradalo najmanje 11 osoba, a šestoro je povrijeđeno.

Dežurna tužiteljka Andrijana Nastić nakon okončanog uviđaja na Cetinju kazala je da su na licu mjesta zatekli devet smrtno stradalih osoba.

Foto: Mediabiro

Vlada Crne Gore proglasila je trodnevnu žalost povodom tragedije koja se danas dogodila u Prijestonici Cetinje.

U skladu sa Odlukom Vlade dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak, odnosno 13, 14 i 15. avgust 2022. godine.

Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, iz Vlade je saopšteno da će zastave biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova.

U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika. Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obilježavanju dana žalosti.

“Povodom nezabilježenog tragičnog događaja, koji je za posljedicu imao gubitak života crnogorskih građana i građanki, Vlada je donijela Odluku o proglašenju trodnevne žalosti na teritoriji cijele države Crne Gore” navodi se u Obrazloženju Odluke.

Novi detalji

Dva dječaka, od osam i 11 godina, uzalud su se krila iza vrata sobe, dok je njihov stanodavac u cetinjskom naselju Medovina, Vuk Borilović (34) u razjarenom stanju, psujući, upao u stan i iz lovačkog karabina prvo im upucao majku Natašu Martinović, a zatim i njih.

Foto: Cetinjski list

Krvavi pir je, prema riječima potrešenih očevidaca, trajao duže od sat vremena, a nastavio se i u dvorištu kuće i na ulici gdje je ubica pomahnitalo ubijao svakog ko mu je došao na nišan. Ubio je 10 osoba, dok je šestoro ranio, među kojima i jednog policajca.

Dok je sijao smrt i strah kroz naselje Medovina, vriska, zapomaganja i zvuci paljbe iz karabina širili su se Prijestonicom. U dramatičnim trenucima, koji su potrajali, policajci nijesu uspjeli da se na vrijeme organizuju i likvidiraju ubicu, te je to umjesto njih učinio, prema saznanjima portala Standard Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, koji je tako zaustavio masakr sugrađana. Navodno, jedan od policajac je ranio napadača, ali ga je Kaluđerović dokrajčio i tako okončao krvavi pir, piše Standard.

Prema informacijama Standarda, ovaj ubilački pohod počeo je oko 15.30 časova, a očevici tvrde da su građani bespomoćno pokušavali da pomognu žrtvama, te da policija nije reagovala adekvatno, uz obrazloženje da je “teren nepristupačan” i da se napadaču ne može prići, jer je dobro naoružan. Borilović je prema njihovim riječima pucao i u pravcu Hitne pomoći sprečavajući ih da dođu do žrtava.

Građani tražili oružje

“Tražili smo policiji oružje da pokušamo mi da mu priđemo i da ga zaustavimo, ali zalud oni su pokušavali da pregovaraju sa njim, ali nama je bilo jasno da je čovjek neuračunljiv te da sa takvim nema pregovora. Razočarani smo njihovim postupkom i po nama sporom i neadekvatnom reakcijom”, kazao je jedan od očevidaca.

Borilović, koji je samo 15 dana ranije upao kod komšija i polomio im stvari. Juče popodne, prema riječima upućenih, trebalo da ode u Psihijatrijsku bolnicu u Dobroti, zbog psihičkih problema koje je imao u posljednje vrijeme.

Ženu i troje djece nedavno je odveo u Herceg Novi, a njegovi sugrađani tvrde da je bio prilično povučen, ali da je u poljednje vrijeme umislio da ga komšije progone i da bacaju čini na njega, da ga potkradaju, zbog čega je nedavno postavio i nadzorne kamere.

Nakon što je pucao u Martinoviće, on je nazvao Miloša Martinovića i kazao mu da mu je pobio familiju. Zatim je ušao u kuću drugih komšija gdje ubio još dvije osobe. Među žrtvama masakra našao se i ujak napadača, koji je kad je čuo za krvavi pir sestrića krenuo da ga spriječi u daljem pohodu na komšije. Njega je, kako navodi očevidac, sestrić ubio jednim hicem u predjelu grudi.

“Goran je kazao stani Vučko, a ovaj njemu šta stani, ko te poslao, nakon čega je ispalio hitac u njega”, kazao je očevidac.

Borilović

Na nišanu njegovog lovačkog karabina našao se i porodični prijatelj Mitar Mitrović, kojeg je Miloš Martinović nazvao i zamolio ga da pogleda šta mu je sa porodicom, njega je ubio na ulici, nakon čega je ušao u još tri kuće i pobio osobe koje je zatekao. Navodno, napadač je nazvao i suprugu Mitrovića koju je obavjestio da joj je upravo ubio muža i svakoga ko mu je naišao.

Na meti Borilovića, osim Martinovića i Mitrovića našle su se i komšije Drecun, Zvicer, Radunović.

Jedan od komšija koji je izašao da vidi šta se dešava pukom srećom je ostao nepovrijeđen i ako je bio na nišanu Borilovića, jer je puška zakočila što mu je dalo vremena da pobjegne i sakrije se. Borilović je pucao na svakoga ko mu se ispriječio, pa i na policiju. Tom prilikom je teško ranio službenika policije.

Građani ističu da na ovakvu tragediju niko nije mogao da predvidi, te da je sve moglo da se završi na drugi način.

“Da je policija na vrijeme nakon prvog napada na komšije reagovala i pretresla kuću Borilovića, vjerovatno bi našla oružje i oduzela ga, ovako čekalo se da on ode na posmatranje u bolnicu u Dobroti”, kaže jedan od sugrađana.

Nakon nezapamćene tragedije čitavo Cetinje je u šoku, većina ne može da shvati šta je naganalo njihovog, uzornog sugrađanina da nešto ovako napravi.

“On je bio miran i vrijedan, jeste bio lovac i imao je pušku, ali je nejasno da je ovo uradio, nije bio takva osoba, nije bio problematičan”, kazao je jedan od komšija.

Najnovije

Kolašinac vozio sa 3.01 promila alkohola u krvi

Kolašinska policija uhapsila je A.D. (38) iz tog grada zbog vožnje sa 3. 01 promila alkohola u krvi. A.D. je izrečena kazna zatvora od 40 dana...

Trenerska klinika u Podgorici: Mitrović, Spahija, Pavićević, Bakić i Trunić za katedrom

Počela je još jedna klinika naše trenerske organizacije. Tokom dva dana u Bemax areni crnogorski treneri imaće šansu da slušaju predavanja proslavljenih imena. Ovaj put...

Ozbiljan surfer? Kako da koristite Firefox kao profesionalac

Postoji mnogo izbora u veb browserima, i nećemo pokušati da vas ubijedimo da je bilo koji od njih – najbolji. Može vam djelovati da je...

UP: Spriječili smo dalji sukob dvije navijačke grupe, privedeno deset osoba, oduzete bejzbol palice

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ priveli su deset osoba zbog tuče navijačkih grupa u kojoj je jedna osoba zadobila povrede, saopštila je Uprava policije. "Naime,...

Borelj: Kraj rata u Ukrajini gotovo nemoguć poslije ruske aneksije

Rusko pripajanje četiri oblasti u Ukrajini čini “gotovo” nemogućim okončanje rata u Ukrajini, ocijenio je danas visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku...

Najčitanije

Povezano

Pionirke poražene u Bugarskoj

Ženska pionirska fudbalska reprezentacija Crne Gore je poražena od Sjeverne Irske u prvom kolu UEFA Razvojnog turnira koji se održava u Bugarskoj. Sjeverna Irska je...

Rusija prijeti Crnoj Gori: Neprijateljsko ponašanje neće ostati bez odgovora

Rusija preporučuje svojim državljanima da zauzmu „kritički pristup“ kada planiraju putovanja u Crnu Goru, uzimajući u obzir neprijateljske poteze Podgorice, izjavila je portparolka ruskog...

Ministar vanjskih poslova Britanije pozdravio protjerivanje šest službenika ruske ambasade

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli pozdravio je odluku Crne Gore o protjerivanju šest ruskih diplomata. - Pozdravljam akciju Crne Gore da protjera šest...

MVP: Šest ruskih diplomata proglašeni personama non grata

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata. “Šest osoba proglašeno je personama non...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zeljko
13.08.2022-23:25 23:25

Cijelu noc u Motorsmom naselju Muo tresti muzika,pjesma..Ne reaguje ni policija,ni komunalna policija..Sramota neljudi