Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Crna Gora reformama nastavlja napredak na evropskom putu

Direktorica Direktorata za OEBS i Savjet Evrope u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Milena Šofranac Ljubojević pozdravila je napredak koji je ostvaren u okviru ovog programa u Crnoj Gori i koji je ostvario konkretne rezultate za poboljšanje života građana

Kako ističe, najviše štete može nanijeti upravo onima koji su ionako zavedeni, a za koje Pavićević navodno brine – građanima Crne Gore koji učestvuju u litijama sa uvjerenjem da “brane svetinje”, koje niti ko napada, niti će napadati.

foto Savjet Evrope

Direktorica Direktorata za OEBS i Savjet Evrope u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Milena Šofranac Ljubojević pozdravila je napredak koji je ostvaren u okviru ovog programa u Crnoj Gori i koji je ostvario konkretne rezultate za poboljšanje života građana.

“Druga faza programa Horizontal Facility govori o uspjehu prethodne faze i takođe ukazuje na to da ima još mnogo toga da se uradi u narednim godinama. Po pitanju rezultata ponosni smo na novi Zakon o međunarodnim restriktivnim mjerama koji smo usvojili u julu 2018. uz podršku Kancelarije Saveta Evrope. Takođe bih željela da naglasim napredak u oblasti reforme pravosuđa gde je posebna pažnja posvećena Evropskom sudu za ljudska prava i sprovođenju njegovih odluka”, rekla je Ljubojević.

Šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic ukazao je na podršku koju ovaj program pruža institucijama, koristeći tehničku pomoć, izgradnju kapaciteta, ekspertsku pomoć i razmjenu iskustava.

“Korisnice ovog programa moraju djelovati odlučno i udvostručiti svoje napore u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i osnovnih prava kako bi se dovršila politička, ekonomska i socijalna transformacija koju građani čekaju. Uvjeravam vas da će EU unaprijediti svoje politike kako bi bolje transforsmisali svoje politike u regionu. Ali Evropska unija može samo da pomogne, ne može da djeluje u nečije ime”, naglasio je Špic.

Šefica Odjeljenja za koordinaciju programiranja Generalnog direktorata za programe Savjeta Evrope Delfin Freiman rekla je da je važno sačuvati ono što su njihovi partneri razvili i unaprijediti dalju posvećenost i institucionalno praćenje kako bi se osigurala održivost rezultata i saradnja u godinama koje dolaze.

Freiman je takođe istakla povjerenje koje je uspostavljeno tokom implementacije programa Horizontal Facility kao i njegovu stalnu dodatnu vrednost – pomoć pri rješavanju ključnih reformi u zemlji.

Druga faza programa koja će se implementirati između 2019. i 2022. godine, sa povećanim budžetom u vrijednosti od 41 milion eura nadograđuje se na rezultatima prve faze i proširuje obim djelovanja sa regionalnom dimenzijom i uključivanjem novih tema poput slobode izražavanja i slobode medija.

U Crnoj Gori je izdvojeno 4,7 miliona eura za sedam projekata koji obuhvataju sva ključna područja programa Horozintal Facality kao što su reforma pravosuđa, zaštita ljudskih prava, reforma zatvora i policije, borba protiv ekonomskog kriminala, borba protiv diskriminacije i inkluzivno obrazovanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve