Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Crna Gora od vijeća UN dobila pohvalu o vođenju politike životne sredine

Izvještaj je predstavljen 27. oktobra Generalnoj Skupšrini UN-a u Njujorku, a u paragrafu 11 Aneksa koji se odnosi i na Crnu Goru, između ostalog, stoji da Ustavi predstavljaju vrhovni zakon svih država i takođe odražavaju najdraže vrijednosti društva

Specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava i životnu sredinu Dejvid R. Bojd je u svom zvaničnom izvještaju Vijeću UN-a vezano za napredak u oblasti ostvarivanja prava na sigurnu, zdravu, čistu i održivu životnu sredinu uvrstio primjer Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

foto Arhiva

„Vjerujem da će dobra praksa prikazana kroz primjer Vlade Crne Gore inspirisati druge u suočavanju sa globalnom ekološkom krizom i promovisanju prava na sigurno, čisto, zdravo i održivo okruženje“, stoji u pismu Bojda.

Izvještaj je predstavljen 27. oktobra Generalnoj Skupšrini UN-a u Njujorku, a u paragrafu 11 Aneksa koji se odnosi i na Crnu Goru, između ostalog, stoji da Ustavi predstavljaju vrhovni zakon svih država i takođe odražavaju najdraže vrijednosti društva.

“Postoji 110 država u kojima pravo na sigurno, čisto, zdravo i održivo okruženje uživa ustavnu zaštitu. Posebno je ohrabrujuće što mnoge države sada u svoje nacionalne ustave uključuju odredbe koje se odnose na značaj prirode, ekosistema i biodiverziteta. Ustavne odredbe koje se odnose na zaštitu vrsta, flore i faune, ekosistema, prirode i biodiverziteta nalaze se u više od šezdeset ustava”, navodi se u pismu,

Kako su saopštili iz Ministarstva, izvještaj Dejvida R. Bojda je veoma značajan za Crnu Goru, obzirom da se radi o velikoj pohvali koju je Crna Gora dobila kada je riječ o vođenju politike životne sredine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve