Građanima Crne Gore biće dozvoljen ulazak na teritoriju Evropske unije od prvog dana kada se otvore granice, prenosi Euronews koji je objavio spisak svih država kojima će biti omogućeno da dolaze na teritoriju EU. Očekuje se da odluka startuje 1. jula.

FOTO Ilustracija

Zaključani u dvorani za sastanke u Briselu, zvaničnici EU raspravljaju o tome ko će moći ući u EU 1. jula, kada se planira otvoriti međunarodna granica bloka – a ko će im biti zabranjen.

Postoje dvije liste, jedna za one koji će biti prihvaćeni i jedna za one koji neće.

Spisak je već pokrenuo kontroverzu nakon što su izvori otkrili da su Sjedinjene Države – najteže pogođena zemlja širom svijeta COVID-19 s više od 2,4 miliona slučajeva, na posljednjem spisku država.

U četvrtak evropski zvaničnici nijesu uspjeli donijeti odluku o tome kojim će se zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore spoljne granice bloka, a diplomata EU rekao je Euronewsu da “ne mogu postići dogovor” i da će razgovori biti nastavljeni danas.

Izvori su takođe doveli u sumnju datum ponovnog otvaranja granice 1. jul, sugerišući da sporazumi neće biti na vrijeme usvojeni. Kompetan spisak država kojima je dozvoljen uazak:

Crna Gora, Vatikan, Monako, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Turska, Kosovo, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mianmar, Mongolia, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazakhstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Saint Lucia, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvineja, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kostarika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Etipoija, Maroko, Alžir, Egipat.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve