Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Crna Gora na meti propagande i sajber napada

Očigledno je da se u slučaju Crne Gore hibridni rat vodio da ne bi pristupila NATO-u, ali Tabak ističe da smo i dalje na meti takvih dejstava

Hibridni rat – ovo su riječi koje odzvanjaju u crnogorskoj javnosti već mjesecima čak i godinama, a većina crnogorskih građana ima samo neku blijedu predstavu koliko se realna opasnost krije iza ovog prilično opskurnog pojma. Prije 2016. godine i pokušaja terorizma na teritoriji Crne Gore, građani nijesu ni znali šta je to specijlini ili hibridni rat, a kamo li da su pretpostalvjali da bi mogao da se odvija na teritoriji naše zemlje. Međutim, kako za Standard kaže vojni analitičar Igor Tabak, zamlje regiona, nažalost jesu na meti konstantnih napada a, kako kaže, najbolji primjer dejstva protiv Crne Gore je u sajber prostoru preko ‘malvera’ (štetnih kompjuterskih programa).

foto Ilustracija

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je nedavno na panelu o opasnostima od dezinformisanja koji je održan u Podgorici, kazao da je Crna Gora 2016. prvi put iskusila direktni pokušaj miješanja u unutrašnje stvari, preko sajber napada, pa do pokušaja državnog udara. Bošković je u utorak izjavio je da je zaštita od sajber napada i dezinformacija ključna u zaštiti Balkana od povratka u haos ratnih godina 90-ih.

Jasno je da crnogorski ministar odbrane govori o hibridnom ratovanju kojem je naša država bila izložena posljednjih godina, ali većem djelu javnosti ostalo je nejasno kakve se prijetnje kriju iza tog novog modela subverzivnog djelovanja.

Rat protiv učlanjenja u NATO

Vojni analitičar portala Obris odbrana i sigurnost iz Zagreba Igor Tabak, u razgovoru za Standard objašnjava da se pojam “hibridni rat” odnosi na aktivnosti za koje se uglavnom optužuju strane obavještajne službe, koje na razne načine žele destabilizirati drugu državu.

Tabak

“Hibridni rat je kombinacija propagande, dezinformacije i sve sitinije i manje od velikog ratovanja na punom bojištu. Od diverzantskih akcije, širenja lažnih vijesti, izazvianje nemira kod civilne populacije nebili se destabilizovalo pojedino društvo i smanjima njegova efikasnost. Meta tih djelovanja je društvo koje treba podijeliti i tako da se ta društva manje bave sobom i svojim unutrašnjih problemima, a ne da učestvuvju u nekom spoljnopolitičkom savezu”, rekao je Tabak.

Očigledno je da se u slučaju Crne Gore hibridni rat vodio da ne bi pristupila NATO-u, ali Tabak ističe da smo i dalje na meti takvih dejstava.

“Milism da najbolji primjer dejstva protiv Crne Gore je ono što se nedavno čulo da se pojavio novi alat ‘malver’ za informatičke napade. To je bio razlog zašto su NATO sajber timovi dolazili u Crnu Goru. Očiglednom je da se sada rat vodi na tom virtuelnom frontu i tu se nešto neprekidno dešava. Iako Crna Gora nije zemlja koja ima Rusiju na svojim granicama očigledno je da je i te kako visoko na listi njenih prioriteta”, rekao je Tabak.

Region kao meta napada

On je kazao da su zamlje regiona, zbog geostrateškog položaja, nažalost na meti konstantnih napada.

“Sada maltene imamo opet hladnoratovsku podjelu sa blokovima koji su se isprofilisali politički i vojno i u određenim djelovima svijeta stalno dolazi do krize. Najbolji primjer je kriza oko Ukrajine na Baltiku i Crnom moru gdje se vode konstatni indirektni sukobi na relaviji NATO – Rusija. Jedan dobar dio tih globalnih igrača koristi Balkan da pravi nerede i krizu nebili NATO skoncentrisao pažnju na naš region da se Alijansa ne bi bavila istočnim evropskim državama”, rekao je Tabak.

Ističe da Srbija, iako tvrdi da je neutralana, dosta tijesno sarađuje sa Rusijom, na način na koji to ne rade zemlje Evrope.

“Najbolji primjer je dolazak protivvazdušnog istema S-400 u Beograd, a to je problem ne samo za Crnu Goru i Hrvatsku, veći i za Rumunju, Bugarsku pa čak i Grčku. Taj potez zabrinuo je čitavu regiju, pa nije ni čudo što su se iz zvaničnog Vašingtona čulo da bi Beogradu mogle biti uvedene sakncije. Ponašanje Srbije nema veze sa neutralnošću, a diže tenzije u čitavoj regiji koja je i onako nestabilna”, rekao je Tabak.

Internet moderna ratna zona

Ističe da internet i društvene mreže imaju veliku ulogu u specijlnom ratovanju u modernom dobu.

“Društvene mreže pružaju mogućnost da se dođe do pojedinaca u društvu koji je na sve spreman, zaobilazeći i državne organizacije i organizovane medije koje imaju kontrolu sadržaja i urednika da bi plasirali svakakve dezinformacije u koej nažalost mnogi vjeruju”, rekao je Tabak.

Govoreći o sajber napadima, koje je debelo iskusio i naš portal, ističe da su oni jedna od prijetnji koja je tekođe sveprisutna jer živimo u društvu koje je potpuno zavisno od informatičkih tehnologija. Navodi da nijesu samo elektronski mediji potencijalna meta, već postije mnogo opasnije vrste dejstva.

“Infromatika je sveprisutna i koristi se za sve više društvenih funkcija, i ometanjem tehnoloških pomagala možete da ometete dostavu energije, zdravstveni sistem, apoteke, može da se manipuliše zdravstvenim kartonima, ličnim podacima… To otvara velike mogućnosti u oblastima kojima može da se manipulie i vrše opstrukcije. Sve razvijenije zemlje svijet su preed ovim izovima. Za zaštitu od ovakvih prijetnji potreban je visok nivo znanja, tako da je manjim zemljama dobro dođu organizacije kao NATO koje mogu pružiti logističku pomoć”, rekao je Tabak.

Govoreći o teme da li se preko političkih partija može voditi hibridni rat, Tabak ističe:

“Za hibridni rat kao metoda djelovanja potpuno je nebitno koje se organizacije ili pojedinci koriste u tu svrhu. Važan je samo cilj, a to je da se potpire podjele i pogoršaju političke i društvene prilike u toj zemlji da ona ne bi mogla da djeluje složno i organizovano”, rekao je Tabak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve