Nosilac izborne liste “Albanska lista – Genci Nimanbegu Nik Đeljošaj” Nik Đeljošaj kazao je da ta koalicija još čeka zvanične pozive na formalne razgovore o formiranju nove vlade, kako bi mogli da reaguju i pripreme se za predstojeće pregovore.

Đeljošaj je u obraćanju glasačima i građanima Crne Gore, nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, naveo da još postoji nedostatak povjerenja u politički proces – naročito u pogledu partija koje predstavljaju Srbe u Crnoj Gori.

“Nadamo se da se ta briga može dalje definisati i razmotriti u direktnom razgovoru sa vođama tih partija”, rekao je Đeljošaj.

On je ocijenio da je Crna Gora napredovala brzo, čvrsto i odlučno kao demokratija.

“Kao zajednica, mi Albanci doprinijeli smo ovom napretku, učestvujemo u njegovim koristima i tražimo svoje mjesto u bogatoj naciji Crne Gore. Naši ciljevi su zajednički ciljevi. Ići ćemo korak po korak zajedno, u slozi gdje god i kad god možemo. Moramo betonirati dostignuća koja smo do sad postigli i koračati zajedno u cilju trajnog postavljanja Crne Gore u partenon modernih, prosperietnih, bezbjednih, stabilnih i pouzdanih demokratskih zemalja”, naveo je Đeljošaj.

Naglašava da je jednako značajno da se poštuju i nadograđuju spoljnopolitička opredjeljenja i da Crna Gora nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i euroatlanski put.

“Što je prije moguće, ja ću se uključiti u otvoreni dijalog sa američkim i evropskim liderima svake partije i ideologije kako bi se izgradio zajedničku demokratsku svrhu. Svi smo svjesni da će, za nekoiko nedjelja, SAD održati predsjedničke kao i izbore za Kongres, koji mogu ili ne mogu, u značajnoj mjeri, promijeniti spoljnu i odbrambenu politiku zemlje. Daćemo sve od sebe da održimo ili privučemo njihovu podršku ka Crnoj Gori i da razvijemo politike koje unapređuju zajedničke interese SAD, Evropskih država, Crne Gore – uključujući i njen autohton narod – Albance”, naveo je Đeljošaj.

Đeljošaj je uputio čestitke Vladi Crne Gore, njenim izbornim institucijama kao i mnogim radnicima i građanima na spovođenju slobodnih i fer izbora. Kaže i da je u godinama od sticanja nezavisnosti, Crna Gora postigla veliki napredak.

“Treba da smo ponosni na ono što smo zajedno postigli – u transformaciji našeg društva od onoga što je bilo prije u reprezentativnu republiku; u izgradnju čvrstih veza sa zajedicom demokratskih nacija; i u uspostavljanju društva zasnovanog na slobodi, političkim pravima i građanskim slobodama”, naveo je Đeljošaj,

On ističe i da su 30. avgusta, ljudi jasno glasali u korist nastavka puta Crne Gore u demokratskom smjeru koji nastavlja da nas svrstava sa političkim, ekonomskim, socijalnim i bezjednosnim institucijama Zapada, ali koji, kako dodaje, potvrđuje našu prošlost i našu različitost u etnicitetima, religijama i pogledima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve