Utorak, 4 Oktobra, 2022
Rubrika:

Crna Gora jedinstven slučaj u svijetu: Za izdajnike se proglašavaju oni koji žele svoju državu!

Nije normalno da neko ne želi da ima državu, još gore je da se odriče svoje države i želi da postane običan administrativni okrug u okviru druge države. Apsurd Crne Gore je u tome što se takva politika tamo sprovodi pod firmom patriotizma i nacionalizma! A oni koji su za državu Crnu Goru bivaju proglašeni za izdajnike!

Dnevni list Danas je svojevremeno (21.06.2019. godine) objavio upozoravajući tekst Nenada Petrovića – srpskog istoričara i književnika koji upućuje na sadašnja događanja u Crnoj Gori.

Portal Aktuelno tekst, koji je aktuelan danas kao i na dan kada je objavljen, na zahtjev mnogobrojnih čitalaca prenosi u cjelosti:

 

Ništa me posebno ne vezuje za Crnu Goru, nemam tamo nikoga, nisam poreklom otuda, jedino što volim da tamo putujem.

Ovih dana polemiše se u javnosti oko predloga novog zakona o veroispovestima u Crnoj Gori. Pitanje svojine nad verskim objektima je zapravo u zasenku krupnijih pitanja. Jasno je iz prakse pravoslavnih crkava da u svakoj državi postoji samostalna crkvena organizacija koja samo u duhovnom smislu poštuje Vaseljensku (Carigradsku) patrijaršiju kao prvu među jednakima i ništa više. Slično je i u protestantizmu, samo što oni nemaju neki svetski duhovni centar.

Nenad Petrović

Katolička crkva je organizovana kao jedinstvena sa jednim centrom i izvorom autoriteta u Rimu a crkve po odvojenim državama su administrativne podružnice Svete stolice. Jasno je da kada je Crna Gora obnovila 2006. godine državnost (koju je izgubila 1918. godine a delimično povratila 1945. godine kao federativna republika u Jugoslaviji) da ona u cilju zaokruživanja suvereniteta mora imati i svoju nacionalnu crkvu. (Po mom uverenju takav pristup je svuda i na svakom mestu pogrešan jer hrišćanstvo nije nacionalno ono je nadnacionalna vera i pogled na svet. Ali stvari tako stoje.) Prema tome sa stanovišta prakse pravoslavlja logično je da u samostalnoj Crnoj Gori bude Crnogorska pravoslavna crkva kao nacionalna i državna, a ne ogranak, ispostava bilo koje druge crkve. Ako je nešto državno, onda je i imovina državna, odnosno u svojini vlade dotične države.

Čudio sam se kako u Crnoj Gori postoji nemali broj njenih stanovnika (a da nisu etničke i verske manjine) koji ne žele državu Crnu Goru. Čak i najneznatniji narodi teže da imaju svoju državu, neprijatan osećaj je biti manjina u tuđoj državi i kada u njoj ne živiš loše i niko te ne ugnjetava. (I to je po meni pogrešno ali je tako. Svako treba da prihvati državu u kojoj živi ukoliko mu ona ne ugrožava ljudska i kolektivna prava.) U Crnoj Gori je prisutan fenomen da bar trećina onih koji su pravoslavni i Sloveni ne žele Crnu Goru već bi da ona bude utopljena u Srbiju i to bez ikakvih autonomnih i posebnih prava i nadležnosti!

Ovo mi liči na situaciju sa Austrijom između dva svetska rata: Austrijanci su po jeziku Nemci i pojavio se pokret naročito posle 1933. godine da se priključe Nemačkom Rajhu. Na kraju se to i desilo ulaskom Vermahta praktično bez otpora 1938. godine. Posle poraza Trećeg rajha obnovljena je Austrija i do danas je tako. Tamo više nema nikog ozbiljnog da bi zagovarao ujedinjenje (zapravo utapanje u Nemačku) iako su Austrijanci svesni da im je jezik zajednički i da još mnogo toga imaju zajedničkog sa Nemcima.

Konačno, zapitajmo se kako bi to bilo kada bi se u Srbiji pojavio neki pokret, partija, šta god, koji bi za svoj cilj imao da Srbije kao države nestane već da se utopi u neku drugu ma kako blisku po jeziku, religiji, mentalitetu? Svi bismo bili protiv, bez obzira na to ko je levica, desnica, centar, jer to jednostavno nije normalno i ničemu ne vodi. Pa i EU je zapravo skup suverenih država koje odlučuju o zajedničkim stvarima na dobrobit svih i vidimo da mnoge države neće da slede zajedničku politiku i nisu solidarne u kriznim trenucima.

Nije normalno da neko ne želi da ima državu, još gore je da se odriče svoje države i želi da postane običan administrativni okrug u okviru druge države. Apsurd Crne Gore je u tome što se takva politika tamo sprovodi pod firmom patriotizma i nacionalizma! A oni koji su za državu Crnu Goru bivaju proglašeni za izdajnike! Valjda je to jedinstven slučaj u svetu da su patriote oni koji ne žele svoju državu a izdajnici oni koji je žele.

Najnovije

DPS Bar: Goran Đurović izgubljen u vremenu i zakonu

Ne morate nam vi objašnjavati gdje živi Artan Çobi, pošto je sam napisao da živi u Ulcinju, poručili su iz barskog DPS-a odgovarajući na saopštenju...

Odloženo prvo veče Nikšić Guitar festivala

Najavljeni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kojim je ovogodišnji Nikšić Guitar Festival trebalo da bude otvoren 6. oktobra, otkazan je usljed objektivnih nemogućnosti članova orkestra...

Opština Bar: U uređenje javnih površina uloženo gotovo 2.5 miliona eura​

Opština Bar je u proteklom periodu građanima je predala na upotrebu nove, preuređene i dodatnim sadržajima obogaćene trgove, pješačke staze i starobarsku kaldrmu kao...

Živković: Brat ABAZ se prekombinovao!

piše Miodrag Živković CDM saznaje,... "cigarete marke "MAK" i "REGINA" (koje su pronađene u nestalom kamionu), prema podacima iz popisa uništene robe, navodno su već...

UŽIVO Najveći prodor Ukrajine na jugu od početka rata; Zelenski potpisao dekret o odbijanju...

Ušli smo u 219. dan rata u je Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 15:46 Ilon Mask odgovorio na anketu Zelenskog Ilon Mask se javio u...

Najčitanije

Povezano

Petrović: Država i pravoslavna crkva

Piše: Nenad Petrović Ovih dana polemiše se u javnosti oko predloga novog zakona o veroispovestima u Crnoj Gori. Pitanje svojine nad verskim objektima je zapravo...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
05.07.2022-07:53 07:53

Ovaj lik je potpuno, ali potpuno nebitan i postoji samo u nekim opskurnim medijima …

Ha20
05.07.2022-18:45 18:45
Reply to  Merlin

A ti si gnjido vrlo bitna ali samo u tvojoj sugavoj i jadnoj fantaziji………………………