Ministri javne uprave Crne Gore i Slovenije, Suzana Pribilović i Rudi Medved potpisali su danas u Ljubljani Memorandum o razumijevanju između Ministarstva javne uprave Crne Gore i Republike Slovenije u oblasti reforme javne uprave.

Suzana Pribilović i Rudi Medved

“Potpisivanjem Memoranduma u oblasti reforme javne uprave stvaraju se uslovi za razmjenu iskustava i praktičnih rješenja, kada je u pitanju razvoj uprave u skladu sa međunarodnim principima otvorenosti, efikasnosti i održivosti javne uprave. Memorandumom smo prepoznali oblasti našeg zajedničkog djelovanja kroz modernizaciju uprave, unapređenje elektronske uprave, upravljanje ljudskim resursima, pružanje usluga, otvoreno i transparentno upravljanje, kao i druga pitanja od značaja  za uspostavljanje dobre javne uprave“, kazala je Pribilović.

Ona je ocijenila da je razmjena iskustava ove vrste posebno značajna imajući u vidu višegodišnje iskustvo lovenije, kao članice Evropske unije, ali i izvanredna dostignuća Slovenije u oblasti digitalne transformacije i digitalnog razvoja.

“Pred Vladom Crne Gore je puno izazova, a odgovor na izazove vidimo u udruživanju kapaciteta i raspoloživih resursa na svim nivoima. Kompleksnost reforme javne uprave ne poznaje granice i sa tim se nijedna država ne može izboriti sama, zato su ovakvi vidovi saradnje odlična prilika za razmjenu iskustava i primjere dobre prakse, uz definisanje platforme za jačanje odnosa i unapređenje saradnje“, kazala je Pribilović.

Ministar Medved je prilikom potpisivanja naglasio da ne želi da to bude samo simbolički čin, već temelj za istinsku saradnju.

“Crna Gora postiže dobre rezultate na putu ka EU, a Slovenija je snažno podupire. Međutim, Slovenija više nije samo učiteljica za zemlje Zapadnog Balkana, već i u ovim velikim koracima može puno toga naučiti”, kazao je on.

Potpisivanje Memoranduma će omogućiti unapređenje saradnju izmedju dvije države  uz prenošenje slovenačkih dostignuća i izazova u procesu modernizacije javne administracije, a posebno u oblastima reforme državne i lokalne samouprave, elektronske uprave i pružanja usluga.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve