Interreg projekat “Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih poduzeća “ pod akronimom “Food4Health” realizuje se u Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore od juna 2019. godine.

Projekat je jedan od najznačajnijih za razvoj Instituta za biologiju mora po pitanju infrastrukturnih ulaganja i unapređenja naučnih istraživanja u Crnoj Gori.

U decembru 2019. godine započeta je izgradnja novih laboratorija za akvakulturu u ukupnoj povšini od oko 260 m2 koje će služiti za vještačku proizvodnju kamenica (ostriga) i omogućiti povećanje ukupne proizvodnje ove vrste školjke na području Bokokotorskog zaliva.

Pored Instituta za biologiju mora, ravnopravan partner na projektu je i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, čija je podrška od suštinskog značaja za realizaciju brojnih aktivnosti koje su planirane projektom.

Na uzgajalištima školjki i ribe koja se nalaze na području Bokokotorskog zaliva kamenica (Ostrea edulis) se uzgaja tehnologijom tzv. „plutajućih parkova“, zajedno sa mušuljama (Mytilus galloprovincialis). Obje vrste školjki imaju izuzetnu nutritivnu vrijednost; meso je bogato proteinima, esencijalnim amino-kiselinama, vitaminima (A, B, B2, C, D) i mineralima. Od mikroelemenata kojima su ove školjke bogate najznačajniji su cink, selen, kalijum i jod koji imaju izuzetne benefite po zdravlje konzumenata ukoliko se školjke čak i povremeno konzumiraju.

Kamenice

Zbog relativno male proizvodnje kamenica na području Bokokotorskog zaliva (po podacima MONSTAT-a tokom 2018. godine proizvedeno je oko 17 tona), Institut za biologiju mora je, odobrenim sredstvima Evropske Unije, započeo izgradnju multifunkcionalne laboratorije za uzgoj mikroalgi (kojima se školjke hrane) i kamenica, u cilju povećanja količine jedinki koje će biti uzgajane na postojećim uzgajalištima na području Bokokotorskog zaliva.

Povećanje proizvodnje školjki od izuzetne je važnosti, prije svega kao doprinos gastronomskoj ponudi, za unapređenje razvoja malih preduzetnika koji se bave ugojem zdrave hrane u moru, za povećanje potrošnje morskih proizvoda po glavi stanovnika, ali i za smanjenje opterećenja izlova školjki iz prirodnih populacija.

Školjke Boke

Zbog visokog kvaliteta mesa školjki, preporučujemo da se u periodu od maja do oktobra školjke konzumiraju minimum jednom sedmično u količini od oko 200 grama mesa po osobi. Benefiti po zdravlje su nesumnjivi, a podrška domaćim proizvođačima osnova je za napredak, uspješno brendiranje i zaštitu porijekla, koja je takođe planirana kroz projekat Food4Health.

Trenutno je finalizovana tzv. „siva faza“ izgradnje koja podrazumijeva nadogradnju dijela zgrade Instituta i započeto je sa opremanjem unutrašnjosti laboratorija. Zbog činjenice da je zgrada Instituta zaštićena kao kulturno dobro, dinamika radova i opremanja ide sporije nego  uobičajeno zbog specifičnosti i uslova koje je neophodno ispuniti da bi palata Radoničić (zgrada Instituta) zasijala istim, starim sjajem.

Završetak radova očekuje se do kraja 2020. godine.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments