Više od 110 preduzetnika učestvuje  na Privrednom forumu koji u Zagrebu danas organizuju Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Crne Gore u okviru Evropske preduzetničke mreže.

Za razgovore su se prijavili predstavnici 38 preduzeća iz Crne Gore, a sa hrvatske strane za sto sjedaju predstavnici 74 firme.

Hrvatska je tradicionalno značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, a njeno učešće u ukupnoj razmjeni u posljednjih pet godina se kretalo od 4,7% do 7,3%. Ukupna robna razmjena sa Hrvatskom je tokom 2017. godine iznosila 133,7 mil. eura i veća je za 18,3% u odnosu na godinu ranije. Uvoz proizvoda iz Hrvatske iznosio je 131,1 mil.eura i bilježi rast od 18,3%, dok se crnogorski izvoz povećao sa 2,2 mil. eura u 2016. godini na 2,6 mil. eura u 2017.godini, odnosno za 18,2%. Deficit je iznosio 128,5 mil. eura.

Obim robne razmjene Crne Gore i Hrvatske u periodu od januara do novembra 2018. godine iznosio je 144,2 mil. eura, izvezeno je robe u vrijednosti od 3,4 mil. eura, dok je uvoz iznosio 140,8 mil. eura.

zzzrth

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić kazao je na početku svog govora da je razvoj regionalne saradnje u Privrednoj komori jedan od najvažnijih ciljeva pa je i današnji poslovni forum rezultat ovih napora.

“ Hrvatska je okončala proces Evroatlantskih integracija a doslednost i istrajnost kojom je slijedila svoje vanjske, političke i sigurnosne ciljeve, poslužila je kao primjer i uzor Crnoj Gori. Sada kada je naša zemlja članica NATO-a i uspješno napreduje u pregovaračkom procesu pristupanju EU, smatram da je bitno , da podsjetim na konstantnu otvorenu podršku u oblasti Evropskih integracija koju je Hrvatska pružala Crnoj Gori. Hrvatska je sada jedan od kreatora Evropske politike i njenih zakona.

Crnoj Gori bi svakako bilo korisno vaše iskustvo u privlačenju sredstava iz Evropskih fondova, što bi moglo da dođe do izražaja u zajedničkim projektima na području ekologije i energetske efikasnosti i mislim da danas ovdje sa obje strane imamo predstavnike firmi koji će sjutra da budu nosioci promjena na ovom području u Crnoj Gori.
Hrvatski kapital je prisutan u brojnim crnogorskim preduzećima. Značajnije investicije iz Hrvatske su, između ostalih, Hrvatski telekom, INA Crna Gora, Mercator, Karisma Adriatic, Ledo Crne Gore itd.

Ukupne investicije iz Hrvatske iznose 66,6 miliona a u periodu od januara do novembra vrijednost investicija u Hrvatskoj iznosila je 2,3 miliona” kazao je Saveljić.
”Pored saradnje u oblasti infrastrukture, energetike, akcenat treba da stavimo na jačanje saradnje u turizmu, trgovini i poljoprivredi. Pouzdane partnere možete naći i među našim IT kompanijama” naglasio je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.

Po pitanju odnosa NATO i ekonomije Privredna komora je sa HGK stvorila kvalitetnu saradnju: “Pripremajući se za članstvo u sjevernoatlantskoj alijansi i analizirajući kako su neke od članica iskoristile i pripremile svoju ekonomiju za ulazak u NATO , prepoznali smo Hrvatski model kao nešto što bi i mi trebali da promijenimo.”

zzzcvsd

Ivan Barbarić Potpredsjednik HGK je rekao da saradnja Crne Gore i Hrvatske je prilika koju dvije zemlje do sada nisu iskoristile na pravi način: “ Iako u porastu, robna razmjena je suviše skromna za naše dvije toliko bliske i prijateljske zemlje. Jedna od prepreka je svakako prometna povezanost. Još uvijek nemamo, nažalost, direktnu avionsku liniju između naših glavnih gradova, a po pitanju povezanosti na jugu, očekujemo pomak gradnjom nove ceste na pravcu Dubrovnik-Zračna luka granica sa Crnom Gorom.

Danas u Crnoj Gori posluje dvadesetak Hrvatskih kompanija zastupništava, a od 1993 do polovine 2018 godine Hrvatska je u Crnu Goru uložila 245 miliona eura. Bilježimo porast izvoza od 15 posto u prvih jedanaest mjeseci 2018 godine sa sveukupnom robnom razmjenom od 179 miliona eura za isto razdoblje. Smatramo da možemo puno bolje”.

Barbarić smatra da prostora za jaču saradnju ima u energetici i trgovini, posebno u obnovi željezničkih vozila, u graditeljstvu, te rekonstrukciji luka i marina, i u sektorima gdje je rast prisutan u obje zemlje, a to su IT i turizam.

” U turizmu se to odnosi na saradnju turističkih agencija za goste koji obilaze regiju, ali i na razmjenu iskustava po pitanju održivosti. Dobar je primjer upravljanje dolascima brodova na kružnim putovanjima” kazao je Potpredsjednik HGK.

”I projekti i današnji gospodarski forum, svako jačanje saradnje danas priprema je i za potencijale koji nas tek očekuju pristupanjem Crne Gore EU koje kao Republika Hrvatska izuzetno podržavamo” zaključio je  Barbarić.

Ambasador Crne Gore u Hrvatskoj BoroVučinić osvrnuo se na odnose dviju zemalja koju vežu zajednički spoljno-politički ciljevi: “ Crna Gora je u potpunosti posvećena izgradnji svojega multietničkog i multikonfesionalnog društva, na temeljima najboljih Evropskih vrijednosti, koje je uspjela da sačuva od brojnih izazova tokom svoje burne istorije. Dio takvog društvenog miljea danas čini i državotvorna zajednica Hrvata u Crnoj Gori.

Tokom dosadašnjeg boravka u Republici Hrvatskoj bio sam u prilici da se uvjerim u kvalitet života koji danas imaju pripadnici Crnogorske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, koji se zaista odnose sa punim poštovanjem prema Hrvatskoj kao zemlji u kojoj žive.
Cilj nam je bio da organizacijom ove manifestacije upoznamo Hrvatsku javnost i građane sa dijelom naših kulturnih, turističkih i privrednih potencijala”.

 

U okviru Foruma održane su tri Prezentacije na kojima su govorili:

– Željko Baltić,Privredna komora CG

– Nenad Radović, Agencija Crne Gore za promociju stranih investicija

(MIPA)–Ekonomski i investicionii potencijali Crne Gore

– Goran Masnec, viši stručni savjetnik, HGK – Hrvatska vaš poslovni partner

 

Večeras PKCG priređuje prijem za hrvatske zvaničnike, hrvatske i crnogorske  privrednike, te ugledne zvanice iz diplomatskog kora, hrvatske kulturne i javne radnike, kao i pripadnike crnogorske dijaspore.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve