Pokušaji negiranja crnogorske državnosti i dalje su svakodnevna pojava u društvima na Balkanu, kao i u Srbiji i Crnoj Gori, saopšteno je iz Crnogorske partije.

Na sjednici Predsjedništva Crnogorske partije, juče u Novom Sadu, snažno je podržano usvajanje Rezolucije za poništenje odluka nelegitimne tzv. Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

“Crnogorska partija u Srbiji pozdravlja odluku Skupštine Crne Gore da napravi važan iskorak u pravcu suočavanja sadašnjih generacija sa uzrocima tragičnog nestanka naše matične države prije stotinu godina. Ovo je bila jedina moguća odluka i ona je u najdubljem interesu same Crne Gore, ali i moderne Srbije koja se kroz ovu odluku takođe suočava sa bremenom sopstvenog nasljeđa, tj. sa aktima direktno usmjerenim protiv samostalnosti i državnosti svog vjekovnog susjeda”, navodi se u saopštenju CP.

Iz CP poručuju da, veliki dio građana Srbije nije svjestan da je Crna Gora anektirana Srbiji 1918. godine.

“Zato nije ni čudo da je nešto slično pokušano i 1997. godine kada je Crna Gora u krnjoj državi svedena na 27. izbornu jedinicu pod patronatom Beograda i kada se u svrhu nelegitimnog pritiska zloupotrebljavao Sedmi bataljon Vojne policije Vojske Jugoslavije”, navodi se u saopštenju CP.

Ističu da se moderno društvo ne može graditi na laži i prevari.

“Lažna Podgorička skupština je upravo bila prevara i obmana jedne evropske države koja je zbrisana sa političke mape svijeta pod dirigentskom palicom tuđeg monarha. Crna Gora, kao žrtva cjelokupnog tog procesa, je 100 godina kasnije konačno javno zbacila teret prošlosti sa svojih leđa i ostavila nasljeđe tadašnjeg uništenja državnosti samo onima koji su u tome učestvovali i onima koji takav ili sličan državni hara-kiri podržavaju i dan danas”, poručuju iz CP.

Odrijediti se prema 1918. godini znači, kako poručuju iz CP, odrijediti se prema budućnosti zemlje.

“Žele li građani Crne Gore državu igračku koja može biti zbrisana jednim potezom ili državu koja doprinosi sveukupnoj arhitekturi moderne Evrope 21 vijeka? Konačno, i moderna Srbija će se morati jednog dana odrijediti prema teškom nasljeđu 1918. godine i načinu na kojem se ophodila prema Crnoj Gori”, poručuju iz CP.

Crnogorska partija, kako poručuju, podržava i moguće ograđivanje Crne Gore od tzv. referenduma iz 1992. godine o ostanku u krnjoj zajednici, koji se odigravao u ratnom stanju i u neregularnim uslovima.

“Što se tiče sadašnjeg trenutka, jasno je da su mnoge prijetnje državnosti i prosperitetu Crne Gore posljedica regionalne nestabilnosti i zato Crnogorska partija snažno podržava nedavno učlanjenje Crne Gore u NATO i što skoriji ulazak u EU”, stoji u saopštenju.

Crnogorska partija, kao jedini autentični predstavnik političkih interesa Crnogoraca u Srbiji, takođe zastupa potrebu hitnog i bezuslovnog učlanjenja Srbije u NATO.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve