Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je poslanicima i diplomatskom koru na svečanoj sjednici Sobranja na istorijskim odlukama kojima su Makedoniji otvorili vrata evroatlantske porodice i omogućili nastavak evropskog puta, ističući da su time pružili snažan doprinos stabilnosti našeg regiona i promociji pravih vrijednosti.

“Vašim primjerom još jednom ste potvrdili da zemlje Zapadnog Balkana i najteže probleme mogu rješavati diplomatskim sredstvima na miran način. Tradicionalno prijateljski odnosi naših država i u periodima brojnih izazova u regionu, primjer su odlične bilateralne saradnje, a intenzitet političkih kontakata na najvišem nivou odražava bliskost i prijateljstvo naših država”, rekao je Brajović, prvi strani zvaničnik koji se obratio poslanicima Sobranja nakon usvajanja ustavnih promjena u Makedoniji.

Brajović je izrazio želju da Skupština Crne Gore dobije priliku da što prije ratifikuje Protokol o pristupanju Makedonije NATO-o i time, kako je kazao, ovu državu dočeka raširenih ruku kao 30. članicu Alijanse.

“Crna Gora stoji na raspolaganju sa svojim iskustvom pređenog evroatlantskog i evropskog integracionog puta i uvjeravam vas da u našoj zemlji imate pouzdanog partnera”, poručio je predsjednik Skupštine.

Predsjednik Sobranja Taljat Džaferi rekao je da između Makedonije i Crne Gore nema otvorenih pitanja, države imaju iste strateške i vanjskopolitičke prioritete, što između ostalog stvara preduslove za dodatno jačanje parlamentarne i ekonomske saradnje.

“Zahvaljujem na snažnoj podršci koju dobijamo od Crne Gore za naše integrisanje u NATO, što predstavlja nacionalni interes. Time će se postići stabilnost u regionu i stvoriti uslovi za intenziviranje regionalne saradnje, kako bismo otvorili nove perspektive za naše građane sa kvalitetnim sadržajima i novim projektima”, rekao je Džaferi.

Podsjetio je i na stav predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska koji za Crnu Goru kaže da je sa svojom pregovaračkom agendom pozitivan primjer u regionu, te da u budućem periodu akcenat treba staviti na jačanje parlamentarne saradnje radi razmjene iskustva, korisne u periodu koji slijedi.

Brajović se danas sreo i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, predsjednikom države Đorđem Ivanovim, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, kao i članovima Poslaničke grupe u Sobranju Makedonije za saradnju sa Skupštinom Crne Gore.

Zaev je istakao je da su uspjesi koje je Crna Gora postigla posljednjih godina, motivisali i ohrabrili Makedoniju za njen dalji napredak.

“Članstvo u NATO, kao i svaki uspjeh u pregovaračkom procesu Crne Gore sa Evropskom unijom, slavljen je i u Makedoniji”, istakao je Zaev.

Konstatovano je da se evropske integracije moraju zasnivati na individualnom napretku svake zemlje, pri čemu su reformski procesi gotovo jednako važni kao i krajnji cilj – članstvo zemalja regiona u Uniji.

Svi sagovornici su ocijenili da odlične političke odnose treba da prati jačanje ekonomske saradnje, za koju postoji mnogo potencijala.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve