Crkveni odbor CPC ističe da je skrnavljenjem episkopskog dvora Eparhije ostroško-nikšićke, na kojem su nepoznati vandali, pod okriljem noći, kao što vandali i kukavice rade, iscrtali oscile na zidovima dvora, samo dio anticrnogorske histerije koja posljednjih mjeseci poprima zabrinjavajuće razmjere.

Foto: TV Nikšić

Kako se dodaje, združene političke i medijske snage u zemlji i van nje, svakodnevno, bez zazora i stida, manipulišu, kleveću, vrijeđaju sve što nosi prefiks “crnogorskog”, uz mlaku reakciju države Crne Gore, njenih institucija i pojedinaca.

“Zato i ne čudi što je najnoviji incident uperen protiv vjernika CPC, dočekan u opštoj ćutnji svih onih koji se, tobože, bave ljudskim pravima i slobodama. Nema reakcija nevladinog sektora, medija koji se deklarativno zovu nezavisnim. Nema osude niti jedne institucije sistema, posebno ombudsmana, a, izuzev saopštenja nikšićkog DPS-a, LS i SD-a, niti jedna druga partija, crnogorske ili građanske provinijencije, nije našla za shodno da reaguje i osudi čin vandalizma prema vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve, koji, zajedno sa ostalim poštovaocima naše crkve, u Episkopskom dvoru u Nikšiću, žive životom vjere, suživota, bratske ljubavi i sloge”, napominju u CPC.

“Nikakvi grafiti, prijetnje, ucjene, nikakve ovozemaljske sile, neće pokolebati one koji znaju đe su, odakle su i kojoj crkvi pripadaju. I sam Episkopski dvor, nekadašnji Ljetnikovac kralja Nikole iz 1880. godine, obnovljen sa mnogo ljubavi i poštovanja, predat u vlasništvo CPC, svjedok je slavne crnogorske istorije, svjedok jednog posebnog vremena i ljudi, na koje smo beskrajno ponosni i koje nam niko ne može uzeti. Od države Crne Gore, kojoj tako vjerno služimo, kao što je Crnogorska autokefalna crkva kroz vjekove uvijek radila, očekujemo pravdu i istinu, očekujemo procesuiranje odgovornih i, prije svega, rješavanje pitanja i položaja naše crkve u državi u kojoj živimo”, zaključuje se u saopštenju Crkvenog odbora CPC.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve