Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

CPC: “Vještine sinova ovoga svijeta”

Osvrnućemo se na izjavu koju je sveštenik SPC, protojerej - stavrofor, Vladimir Vukašinović dao srpskim medijima, a koju su juče prenijeli i mediji u Crnoj Gori. To smo dužni uraditi zbog crnogorskih građana koje njegova izjava može dovesti u zabludu, piše u reagovanju Episkopije kotorsko - primorske Crnogorske pravoslavne crkve.

Osvrnućemo se na izjavu koju je sveštenik SPC, protojerej – stavrofor, Vladimir Vukašinović dao srpskim medijima, a koju su juče prenijeli i mediji u Crnoj Gori. To smo dužni uraditi zbog crnogorskih građana koje njegova izjava može dovesti u zabludu, piše u reagovanju Episkopije kotorsko – primorske Crnogorske pravoslavne crkve.

foto CPC

Prenosimo u cjelosti reagovanje Episkopije kotorsko – primorske Crnogorske pravoslavne crkve.

Vukašinović je izjavio da je pokojni Arhiepiskop beogradski i mitropolit Srbije, gospodin Irinej otišao u Podgoricu na sahranu Episkopa banatskog u egzilu, gospodina Amfilohija po svojoj arhipastirskoj dužnosti.

On je naglasio da Irinej: “nije išao u Podgoricu zbog političke obaveze ili socijalne taktike – to su vještine sinova ovoga svijeta, već po svojoj arhipastirskoj obavezi, da molitveno isprati i sahrani svoga brata hristoslužitelja”.

Koliko je to tačno može se viđeti na primjeru sahrane pokojnog Episkopa valjevskog, gospodina Milutina, koji je takođe preminuo od posljedica korona virusa, a na čijoj sahrani nije bilo ni Irineja, ni drugih značajnijih vladika SPC. Episkopa Milutina je na vječni počinak ispratilo 5 sveštenika, a 20-ak vjernika okupljenih ispred crkve su preko razglasa slušali opijelo.

Politička pozadina prisustva predstavnika srpske države, vojske i crkve na sahrani gospodina Radovića u Podgorici je neupitna i ne može se osporiti bilo kakvim izgovorima.

Valjevo je u Srbiji. U Srbiji će i ostati i nije ga potrebno posrbljavati. Valjevo nema Lovćen – simbol slobode malog prijateljskog naroda koji treba oskrnaviti i upodobiti svojim velikodržavnim interesima. Zato je sahrani vladike Milutina prisustvovalo samo nekoliko sveštenika nižeg ranga. Ostali su čuvali svoje zdravlje od zaraze.

Želja za uništenjem Crne Gore, koju SPC javno demonstrira, je bila jača od brige za sopstvenim zdravljem i zdravljem građana Crne Gore i zato su svi barjaktari velikosrpske ideje bili okupljeni oko Amfilohijevog mrtvog tijela.

Vrh SPC je iskoristio Episkopa Milutina da blagoslovi potapanje Valjevske Gračanice – srpske svetinje stare 6 vjekova, pa su ignorisanjem njegove sahrane pilatovski oprali ruke od njega, obilježavajući ga kao jedinog odgovornog za taj čin.

Amfilohija su iskoristili u političke svrhe – gurnuli su ga da brani crnogorske svetinje od Crnogoraca i zato ga suprotno kanonima proglašavaju svecem svoje mrziteljske ideologije.

Bog svakog voli jednako, a SPC se rukovodi svojim interesima, pa je Milutina ispratila tiho, a Amfilohija teatralno.

Na kraju valja naglasiti da je gorepomenuti sveštenik SPC Vladimir Vukašinović optužen za višestruko silovanje studentkinje Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. O njemu nećemo trošiti riječi, ali bi mediji trebali obratiti pažnju na ličnost govornika i na sadržaj govora prije nego što nečiju izjavu serviraju crnogorskoj javnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
23.11.2020-17:04 17:04

CPC je malobrojno udruzenje građana koje ima svoje simpatizere. Nek Stevo Vučinić kaže koliko njihovo udruženje ima članova i da procenu koliko simpatizera.

Crnogorac
23.11.2020-17:05 17:05

U SPC.. Nista novo, ista stanja i podmetanja, Sveti Vasilije ce se sa vama obračunati, vec je ppceo.

velko
23.11.2020-19:41 19:41

ima li CPC snage da sakupi potpise gradjana ko je za CG – bar jedno 100 000( da ne moraju izlazit po ulica i prosipat primitivizam)i tako stavi tacku na privid o velikom broju gradjana sa litija koji podrzavaju nestanak CG…. ako nema neka trazi sredstva od EU koja ce va ljda dati kad daju za sve gluposti za NVO jer je ovo presudno vazan projekat