Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

CNP: U toku probe za predstavu Jerma

Uloge u predstavi su povjerene: Kristini Obradović, Aleksandru Gavraniću, Žaklini Oštir, Maji Stojanović, Vuletu Markoviću i Sanji Vujisić

U Crnogorskom narodnom pozorištu probe za predstavu „Jerma“ Sajmona Stouna u režiji Ane Tomović ulaze u završnu fazu. Predstava će premijerno biti izvedena 29. decembra na Velikoj sceni, a na repertoaru je i 30. decembra.

Dramski pisac, filmski i pozorišni reditelj i glumac Sajmon Stoun je 2016. godine napisao “Jermu” po motivima istoimene drame F.G. Lorke iz 1934. Stoun je radnju Lorkine drame premjestio u današnji London.

„Žena koja ne može da ima djecu, “jalovica” se u mnogim kulturama tretira kao otpadnik od društva i biva obilježena i isključena iz zajednice. Tako je još uvijek po ruralnijim dijelovima našeg područja ali i širom svijeta. Ali to nije slučaj i u velikim urbanim gradovima. Simon Stone piše dramu koja se dešava u savremenom Londonu, gdje žene mogu da budu ono što žele i da žive život kakav žele uklopljene u ritam grada koji je u stalnoj promjeni, mogu da imaju identitete koje žele, karijere koje žele, odnose koje žele, da žive svoj život bez ikakvog pritiska zajednice. U savremenim urbanim kontekstima se majčinstvo i te kako dovodi u pitanje, iz više razloga: jedan od razloga je što se koncept djeteta ne uklapa u brzinu i način života u gradu. Drugi razlog je što su žene u svojoj nezavisnosti otišle jako daleko i danas karijeru stavljaju ispred svega, grade svoje ime, a ne svoju porodicu koju smatraju zastarjelom i prevaziđenom institucijom.

Dakle kod Sajmona Stouna imamo borbu između “političkog” i “biološkog”, između života na koji mislimo da možemo da imamo uticaja i biologije na koju nemamo uticaja a koja se “podmuklo” budi i počinje da utiče na našu sreću, zadovoljstvo, ispunjenost sobom.“ Rediteljka Ana Tomović

Tekst je prevela prof. dr Slavica Perović, dramaturg je Vuk Ršumović, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Momirka Bailović, asistentkinja kostima Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović.

Uloge u predstavi su povjerene: Kristini Obradović, Aleksandru Gavraniću, Žaklini Oštir, Maji Stojanović, Vuletu Markoviću i Sanji Vujisić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve