Kao što je crnogorska javnost upoznata na svečanoj śednici povodom Dana oslobođena Budve je intoniran instrumental crnogorske himne u trajanju od 32. sekunde. Ovim gestom organizatori obilježavanja navedenog praznika su pokušali da pošalju poruku nepoštovanja Crne Gore i njenih simbola, ocijenila je danas Crnogorska kulturna mreža (CKM).

foto CKM

Saopštenje CKM prenosimo u cjelosti:

Radi objektivnog informisanja javnosti želimo da  informišemo građane Crne Gore da način izvođenja himne nije prouzrokovala tehnička produkcija već organizatori događaja, koji su verziju himne koja je intonirana predali tehničkom producentu.

Navedeni sramni potez koalocije koja vrši lokalnu vlast u Budvi po Zakonu  o Državnim simbolima nažalost nije kažnjiv. Ovaj gest šovinista  državnih simbola će proći nekažnjen, jer su im to omogućila gospoda iz Ministarstva kulture koji su radili na izmjenama i dopuni pomenutog Zakona.

Krivca za događaj iz Budve prvenstveno moramo tražiti u državnim institucijama koje su zadužene za propisivanje pravila upotrebe Državnih simbola.

Najveće zasluge za to što organizatori događaja u Budvi neće biti kažnjeni pripadaju  Ministarstvu kulture koje pozivamo da se javno izvine građanima Crne Gore, zbog svog propusta prilikom rada na izmjenama i dopuni Zakona o Državnim simbolima . Da kojim slučajem nijesu bili sujetni, i da su prihvatili naš amandman koji se odnosi na  način izvođenja himne, danas bi se učesnici performansa u Budvi  zajedno sa svještenikom strane crkve koji je śedao prilikom intoniranja himne mogli sankcionisati.

Sa žaljenjem moramo konstatovati da su  ispostavilo se bile opravdane naše kritike koje smo uputili Vladi  i poslanicima koji su usvojili predložene izmjene Zakona koje nijesu  donijele bitne pomake u sankcionisanju nepoštovaoca državnih simbola.

Da se državne institucije neodgovorno odnose prema državnim simbolima pokazuje i podatak kada se uđe na sajt Vlade Crne Gore u dijelu Državni simboli može se viđeti da verzija   Zakona  koji je postavljena nije usklađen sa Ustavom.

Slučaj iz Budve je signal da premijer Duško Marković mora oformiti ozbiljan pravni tim koji će pripremiti nove izmjene i dopunu postojećeg Zakona koji će morati biti usklađen sa Ustavom. Novim izmjenama  koje moraju biti hiruški precizne se ne mogu  ostavljati nedoumice kada je u pitanju upotreba državnih simbola i odnos prema prestupnicima.

Lokalna koalicija koja vrši vlast u Budvi je ovim gestom poslala jasnu poruku građanima Crne Gore kakav će biti  njihov odnos  prema Državnim simbolima u koliko pobijede na predstojećim parlamentarnim izborima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve