Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Čičić: Majmunske boginje ne ostavljaju hronične posljedice

Obolijevanje od majmunskih boginja utvrđuje se PCR testom, kažu u Institutu i dodaju da imaju dovoljno reagenasa i materijala za potrebe testiranja

U Crnoj Gori je potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja. Prema dostupnim informacijama, slučaj nije povezan sa prethodnim, a takođe se radi o državljaninu Crne Gore, saopšteno je Gradskoj RTV iz Instituta za javno zdravlje.

Dodaju kako je mali rizik za širenje te bolesti.

Obolijevanje od majmunskih boginja utvrđuje se PCR testom, kažu u Institutu i dodaju da imaju dovoljno reagenasa i materijala za potrebe testiranja.

“Virus majmunskih boginja se prenosi sa čovjeka na čovjeka, direktnim kontaktom sa respiratornim sekretom inficirane osobe ili sa sadržajem promjena na koži i indirektno preko kontaminiranih predmeta, recimo upotrebom zajedničke posteljine ili odjeće. Što se tiče samog kontakta sa respiratornim sekretom i sa kapljicama, on podrazumijeva neki bliži kontakt sa inficiranom osobom, koji uključuje ljubljenje ili seksualni odnos, kada se ostvaruje blizak fizički kontakt sa inficiranom osobom”, kazala je dr Alma Čičić.

Prvi simptomi su povišena temperatura, zamor, glavobolja, otok limfnih žlijezda, a može se javiti i bol u grlu, kaže Čičić. Osip se javlja dan do tri nakon pojave temperature i moguć je po cijelom tijelu.

“Liječenje majmunskih boginja je simptomatsko, suportivno, daju se lijekovi koji će da učine da se simptomi smanje ili da se ne javljaju. Postoje i specificni virusni lijekovi koji se daju određenim kategorijama pacijenata u zavisnosti od procjene ljekara i od zdravstvenog stanja same osobe”, zaključuje doktorka.

Najveći broj pacijenata ne zahtjeva hospitalizaciju, a po do sada dostupnim podacima, oboljenje ne ostavlja hronične posljedice, poručila je Čičić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve