Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

CGO: Koga SDT štiti već osam mjeseci u slučaju krivične prijave protiv nadležnih u MPKNS?

Naime, kako su pojasnili iz CGO, DRI u septembru 2022. godine dopisom navodi da upućuje Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) Konačan izvještaj o sprovedenoj reviziji u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, uz mišljenje i preporuke

Kopija prepiske koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO) dobio od Državne revizorske institucije (DRI), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ukazuje da Specijalno državno tužilaštvo (SDT), nakon osam mjeseci od upućene krivične prijave protiv Bratić i odgovornih lica u nekadašnjem Ministarstu prosvjete, nauke, kulture i sporta, ne zna ni šta od dokumentacije posjeduje, a šta treba da prikuplja, saopštila je ta nevladina organizacija.

Naime, kako su pojasnili iz CGO, DRI u septembru 2022. godine dopisom navodi da upućuje Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) Konačan izvještaj o sprovedenoj reviziji u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, uz mišljenje i preporuke.

“Ubrzo stiže i odgovor iz VDT da je taj materijal proslijeđen SDT na dalju ocjenu. SDT je direktno upoznat sa izvještajem DRI i kroz krivičnu prijavu CGO u septembru 2022. No, u aprilu 2023, spec. tužiteljka Zorica Milanović iz SDT se obraća DRI sa upitom da li je vršena revizija u MPNKS i Upravi za sport i mlade, uz zahtjev za izvještaje ako postoje”, napisali su iz CGO u objavi na Twitter-u.

Navode da osim što je SDT o ovome prethodno formalno obaviješten iz makar dva izvora (VDT i CGO), “ti podaci su javno dostupni i na sajtu DRI”.

“CGO je, u međuvremenu, slao i više urgencija. Zašto SDT osam mjeseci ignoriše osnovne dokaze o nezakonitostima u MPNKS? Koga štiti SDT u ovom slučaju? CGO je 2022. uputio dvije krivične prijave protiv odgovornih lica u MPNKS, od kojih se jedna odnosila na nezakonitosti konstatovane u izvještaju DRI, koja je dala duplo negativno mišljenje na budžet od blizu 220 miliona eura. Međutim, ni nakon osam mjeseci i niza urgencija – epiloga nema”, poručuju iz CGO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
more
28.05.2023-07:18 07:18

Znaci popovi i u tuzilastvu! jos malo…. prijava protiv Milanovic sledi!