Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

KAD VESNA BRATIĆ KAŽE Četnik na čelu Doma učenika u Beranama?

Kiković se godinama zalaže da se Đurišiću, poznatom po ratnim zločinima u Drugom svjetskom ratu, podigne spomenik u Beranama.

Portal Berane online objavio je juče imena kandidata za nove vršioce dužnosti direktora jednog broja škola u Beranama, a između ostalih, za kandidata v.d. direktora Doma učenika pominje se Goran Kiković. Nedugo nakon te objave, društvene mreže preplavile su fotografije Kikovića, koga opisuju kao velikog pristalicu četničkog pokreta, što više nego jasno pokazuju i objavljene fotografije, pišu Dnevne novine.

Podsjetimo, početkom februara Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama, na čijem je čelu Goran Kiković, većinom glasova usvojio je predlog da jedna ulica u tom gradu ponese ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, dok predlog da jedna od ulica dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta.

Kiković se godinama zalaže da se Đurišiću, poznatom po ratnim zločinima u Drugom svjetskom ratu, podigne spomenik u Beranama.

Goran Kiković po struci je istoričari jedan od organizatora četničkih skupova koji se od 2003. godine organizuju u Gornjem Zaostru u blizini Berana, gdje je tokom rata bio štab Pavla Đurišića.

Takva inicijativa od Ujedinjenog ravnogorskog pokreta svojevremeno je čak upućena Vladi Crne Gore, od koje je traženo da se dozvoli da se u Beranama i Gornjem Zaostru podignu spomenici četničkom vojvodi Pavlu Đurišića.

Kiković je dobitnik Kozačkoraskog odlikovanja Sveti Đorđe, koje mu je u januaru 2018. godine uručio kozački ataman iz Moskve Viktor Zaplatin.

Na Vidovdan iste godine, Udruženje srpskih književnika u otadžbini i raseljenju sa sjedištem u Andrijevici dodijelilo mu je nagradu “Lazarevo slovo”, dok mu je godinu kasnije – 2019. dodijeljeno zvanje Srpskog viteza prvog reda, koje je ustanovio kralj Srbije Petar 1 Karađorđević 1909. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Četnik na čelu Doma učenika u Beranama? – CG Vijesti
16.07.2021-08:23 08:23

[…] Aktuelno […]

Tihana
17.07.2021-22:18 22:18

Ne bilo nas ako puštimo da nam ovi fašisti decu vaspitavaju i edukuju!