U prepunoj kongresnoj sali Hotela Grand na Cetinju Crnogorska kulturna mreža i udruženje guslara “Sveti Ivan Crnojević” su upriličili proslavu 3. juna, dana kada je donešena Deklaracija o nezavisnosti Crne Gore.

U programu su nastupili narodni guslari, KUD Njegoš i učenici OŠ Njegoš sa Cetinja.

Kako su saopštili iz CKM-a, kroz scenario su predstavili gusle i njihov značaj za crnogorski identitet.

“Navedeni događaj je najmasovniji i produkcijski najkvalitetnije organizovan skup u Crnoj Gori, kada je u pitanju manifestacija na temu crnogorske tradicije i gusala.Publika je gromoglasnim aplauzima nagradila nastupe učesnika programa”, dodaju oni.

U ime CKM prisutnima se obratio Aleksandar Damjanović koji je rekao da su gusle jedan od najznačajnijih segmenata crnogorskog kulturnog nasleđa, koje su, nažalost, nepravedno zapostavljene.

On je istakao da bi Ministarstvu kulture, umjesto što se bavi organizaciom žurki elektronske muzike i podrškom projektima čiji rezultati nijesu vidljivi, bilo bolje da se posveti osnaživanju gusala i animiranju mladih da se bave njima.

“Poražavajuća je činjenica da za trinaest godina Ministarstvo kulture nije uspjelo da zaštiti gusle kao nacionalno kulturno blago”, istakao je Damjanović.

Damjanović je kazao da će Crnogorska kulturna mreža uputiti inicijativu premijeru Crne Gore, Dušku Markoviću, sa konkretnim prijedlozima kako da se folklor i gusle ojačaju i sačuvaju od zaborava.

Crnogorska kulturna mreža će i dalje nastaviti da u sklopu manifestacija koje organizuje veliku pažnju posveti crnogorskoj tradiciji, a posebno folkloru i guslama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve