Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

CETI ne može da izmjeri koncentraciju suzavca na Cetinju, oprema na remontu

Kompletna oprema za terenska mjerenja kvaliteta vazduha poslata van Crne Gore, radi godišnjeg redovnog servisa

Iz kabineta izvršnog direktora Centra za ekotoksikološka ispitivanja saopšteno je da je kompletna oprema za terenska mjerenja kvaliteta vazduha poslata van Crne Gore, radi godišnjeg redovnog servisa.

To je saopšteno u odgovoru na pitanje portala Analitika da li su iz CETI-ja izašli na teren i u skladu sa raspoloživim kapacitetima i mogućnostima mjerili koncentraciju hemijskih supstanci u vazduhu na Cetinju, nakon intervencije policijskih snaga i prekomjerne upotrebe suzavca, šok-bombi i biber spreja.

Podsjetimo, Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet u slučaju brutalne intervencije policijskih snaga tokom razbijanja protesta u Prijestonici 5. septembra, kada je policija da bi obezbijedila ustoličenje mitropolita SPC, Joanikija, u Cetinjskom manstiru, na građane bacala ogromne količine suzavca, šok-bombe i gumene metke.

Kada je u pitanju kvalitet vazduha, Centar za ekotoksikološka ispitivanja realizuje povremena mjerenja, u skladu zakonskom sa regulativom, saopšteno je iz CETI-ja.

“Centar za ekotoksikološka ispitivanja d.o.o. Podgorica (CETI) posjeduje tri mobilne stanice kojima, na osnovu zahtjeva od lokalnih samouprava, industrijskih zagađivača, kao i na osnovu Rješenja Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za ekološku inspekciju, a sve u skladu sa zakonskom regulativom iz ove oblasti, realizuje povremena, sezonska mjerenja kvaliteta vazduha na zahtijevanim lokacijama”, kazali su nam iz ove ustanove.

Iz centra dalje ističu da je kompletna oprema za terenska mjerenja kvaliteta vazduha poslata 2. septembra 2021. u eksterne servisne centre i laboratorije za etaloniranje, radi godišnjeg redovnog servisa i etaloniranja, van Crne Gore, a sve u skladu sa zahtjevima MEST ISO/IEC 1025, što je, kako navode, ujedno i obaveza CETI-ja kao jedine akreditovane laboratorije za mjerenje kvaliteta vazduha u Crnoj Gori.

“Za hemijske agense, komponente raznih vrsta suzavaca, biber sprejeva i slično nema propisanih graničnih vrijednosti, metoda za njihovo određivanje (mjerenje u vazduhu ambijenta), Centar za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica d.o.o. nije u posjedu opreme, odnosno nije u mogućnosti da vrši mjerenja koncentracije agenasa, sastavnica raznih vrsta suzavaca i slično”, zaključuju iz kabineta izvršnog direktora Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve