Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Centar za ženska prava pisao Begović: Predmet Radonjića zahtijeva posebnu pažnju i transparentnost u postpupanju

''Ovaj predmet zahtjeva posebnu pažnju i transparentost u postupanju. Skrećemo pažnju na nedosljednu i selektivnu primjenu Uputstva za postupanje u slučajevima nasilja u porodici i porodičnoj zajednici''

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, ispred te nevladine organizacije, uputila je dopis Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i v.d. VDT-a Tatjani Begović kako bi se informisala o predmetu po prijavi porodičnog nasilja protiv državnog tužioca Vukasa Radonjića.

“Ovaj predmet zahtjeva posebnu pažnju i transparentost u postupanju. Skrećemo pažnju na nedosljednu i selektivnu primjenu Uputstva za postupanje u slučajevima nasilja u porodici i porodičnoj zajednici. Tražimo da nas VDT informiše o daljim mjerama”, navela je u dopisu, između ostalog, Raičević.

Dopis Centra za ženska prava prenosimo integralno: 

“Obraćamo vam se povodom predmeta po prijavi porodičnog nasilja protiv državnog tužioca Vukasa Radonjića.

Smatramo da ovaj predmet zahtijeva posebnu pažnju i da je u interesu javnosti da se u postupanju tužilaštva obezbijedi dodatna transparentnost, zbog činjenice da je osumnjičeni državni tužilac koji je i sam bio angažovan na slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, predavač na seminarima i osoba zadužena za komunikaciju s javnošću, koja je u više navrata javno istupala na pomenutu temu. Osim toga, posebno je zabrinjavajuća informacija koju su objavili mediji – da je tužilac Radonjić i ranije prijavljivan za istovrsno krivično djelo prema istoj osobi.

Skrećemo pažnju i na važnost dosljedne i neselektivne primjene Uputstva opšteg karaktera za postupanje u predmetima za krivično djelo nasilje u porodici i porodičnoj zajednici, koje je Vrhovno državno tužilaštvo izdalo 2022. godine, a koje mora osigurati hitnost u postupanju tužilaštva, što u ovom predmetu nije slučaj. Naime, osumnjičeni, oštećena i svjedoci saslušani su više od 20 dana od prijavljenog događaja (izjava portparolke Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić,Vjere Mićunović, od 25.05.2023. koju je prenijelo više medija).

Uputstvo nalaže i da se predloži određivanje pritvora uvijek kada za to postoji zakonski osnov i da je, ukoliko nema okolnosti koje opravdavaju predlaganje i određivanje pritvora, potrebno sudu predložiti izricanje neke od mjera nadzora iz Zakonika o krivičnom postupku. Zaključujemo da Uputstvo nije dosledno primijenjeno ni u ovom dijelu, budući da se osumnjičeni tužilac

Radonjić u više navrata nakon predmetnog događaja pojavljivao na javnim skupovima, u svojstvu predstavnika Specijalnog državnog tužilaštva.

Tražimo da obavijestite javnost koji su razlozi za selektivnu primjenu pomenutog Uputstva i da hitno otklonite sve nepravilnosti u dosadašnjem postupanju u ovom predmetu.

Takođe tražimo da nas informišete i o tome da li je planirana posebna sjednica Tužilačkog savjeta na kojoj bi se raspravljalo o ovom predmetu, odnosno koje su naredne mjere koje Tužilački savjet i VDT planiraju da preduzmu u odnosu na tužioca Radonjića, ali i druge mjere kako se ne bi ponovile ovakve situacije, koje ozbiljno narušavaju profesionalni integritet pravosudnih organa”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve