Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Centar za građansko obrazovanje: Bez napretka u poštovanju LGBTIQ+ prava

CGO ukazuje da je, ističe, nerazumljivo sa stanovišta jednakosti pred zakonom izuzimanje vjerskih predstavnika od odgovornosti za govor mržnje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uoči 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) – pozvao je građane i građanke da se uzdrže od govora mržnje i nasilja prema LGBTIQ+ osobama, a nadležne institucije da adekvatno procesuiraju i sankcionišu takve akte.

“Svjedoci smo trenda regresije u oblasti ljudskih prava, uključujući i dovođenje u pitanje onih prava i sloboda za koja smo računali da su, velikim trudom, osvojeni u prethodnom periodu. Posebno brine i izražen govor mržnje, napadi i nasilje prema LGBTIQ+ osobama, kao i povećan broj femicida. Tome značajno doprinosi trajuća politička kriza u kojoj su ljudska prava na dnu liste prioriteta donosilaca odluka, ali i otvoreno negativna i neodgovorna retorika Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao uticajnog aktera, prema rodnoj ravnopravnosti i LGBTIQ+ osobama. Prvi su doprinijeli indirektno, ne baveći se problemima u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori, a drugi i direktno pozivanjem na mržnju i organizacijom molebana dan uoči Montenegro Prajda 2022. godine”, ocijenila je Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo.

CGO ukazuje da je, ističe, nerazumljivo sa stanovišta jednakosti pred zakonom izuzimanje vjerskih predstavnika od odgovornosti za govor mržnje.

“U tom kontekstu, CGO je ranije uputio Inicijativu VDT-u da se izda uputstvo tužiocima oko slučajeva izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, a kako bi se uspostavila praksa efikasnog, ujednačenog i neselektivnog postupanja u odnosu na ove slučajeve. Koristimo i ovu priliku da pozovemo Tužilaštvo, ali i sudstvo, da u ovim krivičnim djelima postupaju sa dužnom profesionalnom pažnjom i da u njima nikog ne tretiraju na povlašćen način, odnosno da dosljedno procesuiraju sva kršenja ljudskih prava”, naglasila je Ćetković.

Dalje navodi, CGO ukazuje i na problem radikalizacije mladih i izražene socijalne distance prema LGBTIQ+ osobama od strane mladih, ali i na nekritičko sagledavanje religije koja im postaje jedan od najvažnijih aspekata u životu, na što ukazuju i istraživanja javnog mnjenja koja je i CGO sprovodio.

“Iako svi imaju pravo na lično mišljenje i stavove, problem nastaje u trenutku kada se ti stavovi oblikuju u djela koja nisu prihvatljiva, kao što su to bili napadi na LGBTIQ+ Drop In centar počinjeni upravo od strane mladih i to maloljetnika”, dodaje ona.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije je „Uvijek zajedno: ujedinjeni u različitosti“, i upravo je, smatra Ćetković, bogatstvo različitosti ono što izgrađuje kulturu ljudskih prava.

Međutim, Crna Gora je još daleko od ovog stepena ostvarenja LGBTIQ+ prava.

“Međunarodna zdravstvena organizacija uklonila je 17. maja 1990. godine homoseksualnost sa međunarodne klasifikacije bolesti, i od 2005. godine se taj dan obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT)”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve