Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

CeMI: Demokratije u cijelom svijetu da se ujedine u podršci Ukrajini i njenom narodu

Obraćanje NVO CEMI

Pod okriljem Globalne koalicije za demokratiju, zajedno sa još 54 vodeće svjetske organizacije iz oblasti demokratije, Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) je potpisao izjavu podrške Ukrajini i njenom narodu.

“Ponovo smo svjedoci koliko opasne autokrate i njihovi režimi mogu biti. Kremlj je decenijama gazio prava i slobode sopstvenih građana, a sada napada i mir i demokratiju van svojih granica, pokušavajući silom srušiti ukrajinsku vladu”, navode oni.

Kako su kazali, demokratske organizacije iz cijelog svijeta, pod okriljem Globalne koalicije za demokratiju (Global Democracy Coalition), pridružuju se svjetskim liderima u osudi ruske vojne invazije na Ukrajinu, suverenu demokratiju.

“Podržavamo korake koje je međunarodna zajednica preduzela kako bi se ruska vlada i oni koji su odgovorni za ovaj zločin pozvali na odgovornost. Osuđujemo kršenje međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma uključujući Povelju Organizacije ujedinjenih nacija, Helsinški završni akt i međunarodni poredak utemeljen na pravilima koji podupiru globalni mir kao zajednički cilj. Invazija predstavlja nesumnjivo kršenje Povelje UN-a, posebno Člana 2(7) (nemiješanje u unutrašnje poslove drugih) i Člana 51 (nema upotrebe sile osim u slučaju samoodbrane), od strane stalnog člana Savjeta bezbijednosti. To dovodi u pitanje i posvijećenost Rusije Ujedinjenim nacijama, kao i njenu ulogu u Savjetu. Čvrsto vjerujući u pravo svakog čovjek da ostvari svoja osnovna prava i slobode, izražavamo solodarnost i podršku ukrajinskom narodu”, ističu iz CeMI.

Oni su istakli da demokratski put Ukrajine, podržan od strane mnogih partnera u Globalnoj koaliciji za demokratiju, nije uvijek bio lak, “kao što je slučaj i sa drugim demokratijama u nastajanju i tranziciji”.

“Ipak, ukrajinski narod koji se direktno suočio sa izazovima, ostao je otporan i pokazao nepopustljivu predanost izgradnji demokratije za sebe i generacije koje dolaze. Oni su to učinili uprkos kontinuiranim hibridnim napadima Kremlja, koji na demokratske nacije gleda kao na egzistencijalnu prijetnju. Kao takva, Ukrajina je na prvoj liniji borbe za slobodu i demokratiju”, dodaju iz CeMI.

Kazali su da je ovo ključan trenutak za demokratije u cijelom svijetu da budu ujedinjeni u podršci Ukrajini, njenom narodu, braniocima ljudskih prava i demokratskih institucija.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da zaštiti narod Ukrajine i ublaži posljedice invazije, te dodali da se solidarišu sa svim građanima u samoj Rusiji, kao i u Bjelorusiji, koji vjeruju u demokratiju i protive se pomenutoj invaziji.

“Pozivamo Rusiju da odmah povuče svoje vojne snage iz Ukrajine, da izvrši deeskalaciju i odabere dijalog i diplomatiju kako bi se okončalo krvoproliće. Autokratska represija i nasilje nikada neće dovesti čovječanstvo do mira i sigurnosti. Svijetu je potrebno više jakih demokratija koje su spremne suočiti se sa teškim izazovima našeg vremena, a ne više autokratije i krvoprolića”, zaključili su iz CeMI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve