Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Čekić: Gusinju je hitno potrebna pomoć Vlade

Treći poplavni talas za dva mjeseca je, kaže ona, napravio štetu Gusinju naročito na putnoj infrastrukturi

Tek ćemo izračunati kolika je šteta nastala tokom poplava ove sedmice ali je jasno da neće biti manja od one koju su nabujale rijeke pričinile u decembru a procijenjena je na pola miliona eura. Za malu opštinu čiji je godišnji budžet 2.000.000 eura to je velika suma, pa je neophodno da Vlada reaguje interventno kako bi se život u Gusinju vratio u normalu – kaže Anela Čekić.

Padavine su prestale, rijeke se polakao vraćaju u korita, ali su na pojedinim mjestima ostavile pustoš. Predstoji nam veliki posao da se život vrati u normalu, ali to ne možemo uraditi bez pomoći Vlade – kaže predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić.

Treći poplavni talas za dva mjeseca je, kaže ona, napravio štetu Gusinju naročito na putnoj infrastrukturi.

– Izlile su se sve rijeke. Grnčar, Ljuča, Dolja, Vrulja izašle su iz korita… Klizišta su nam kao i prethodni put napravila veliku štetu u mjestima Koljenovica, Kruševo, Martinovići… Juče je put prema selu Desni Grnčar bio zatrpan, a mehanizacija je uspjela da ga ukloni, još je u prekidu saobraćaj putem Gusinje – Plav. Desetine hektara poljoprivrednog zemljišta je uništeno. Uputili smo Vladi zahtjev za pomoć jer nam je neophodna kako bismo sanirali štetu. Govorim o prvoj pomoći kako bismo grad učinili funkcionalnim dok je trajna sanacija moguća tek kad to dozvoli vrijeme – kaže Čekić.

Nakon prethodnog poplavnog talasa Opština je u decembru Vladi uputila zahtjev za naknadu štete na iznos od 500.000 eura, posebno su poslali zahtjeve građana čija je imovina pogođena nevremenom. Kolika je šteta načinjena tokom poplava koje su Gusinje zadesile ove sedmice tek će izračunati.

– Još procjenjujemo, komisija obilazi ugrožena područja, ali je na osnovu stanja na terenu već jasno da neće biti ništa manja nego prethodna. Za malu opštinu čiji godišnji budžet iznosi više od 2.000.000 eura to je velika suma, problem koji ne možemo sami riješiti. Zato je neophodno da Vlada reaguje hitno kako bi se život u pojedinim djelovima Opštine vratio u normalu. Gradske službe su konstantno na terenu, uklanjaju nagmilani materijal, nijesmo tražili pomoć sa strane u tom dijelu, ali nastavak aktivnosti prevazilazi naše mogućnosti – navodi Čekić.

Voda je ušla u veliki broj domova, mnogi su morali da napuste kuće, ali Opština, kaže Čekić, nije imala potrebu da interveniše nalaženjem smještaja jer su ugroženima u susret izašli rođaci i prijatelji.

Bajović: Dozvola za čišćenje kad se suzbije nelegalna eksploatacija

Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić ističe da bi šteta koju je napravio Grnčar bila manja da je očišćeno njegovo korito.

– Grnčar je bujična rijeka koja kad nadođe odnese hektare i hektare obradivog zemljišta. U više navrata smo se obraćali Upravi za vode za saglasnost da očistimo korito, ali ga nijesmo dobili. Šteta bi sigurno bila manja da je to urađeno – navodi Čekić.

Direktorica Uprave za vode Vesna Bajović objašnjava da su iz Grnčara godinama nelegalno eksploatisani pijesak i šljunak.

– Opština ne može dobiti saglasnost za čišćenje korita sve do potpunog suzbijanja nelegalne eksploatacije i uređenja ove oblasti. Zato suzbijanje nelegalne eksploatacije moramo posmatrati kao prioritet i što prije stvoriti sve uslove koji će prethoditi radovima regulacije – kazala je Bajović Pobjedi, te dodala da je Opština definisala lokaciju kod granice kao prioritetnu u odnosu na lokacija na Grnčaru u centru koja je urbanizovana.

Po njenim riječima, nakon talasa poplava koji se dogodio u decembru Uprava za vode je Opštini Gusinje pomogla finansijski i izdala saglasnost kako bi očistili korita od šiblja, rastinja i materijala koji su posljedica poplava.

Čelnica Uprave za vode podsjeća da je (sprovođenjem EU Direktive od poplava) do aprila 2023. godine planirano usvajanje mapa rizika i opasnosti od poplava, zatim planova upravljanja rizicima od poplava koji prepoznaju ugrožene lokacije i mjera koje će se sprovoditi na svim ugroženim lokacijama.

U Crnoj Gori je u toku projekat ,,Integrisani razvojni program koridora rijeke Save i Drine“ koji predstavlja jednu od najvećih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama. Odabrano je pet lokacija za izradu glavnih projekata, između kojih je i regulacija Grnčar.

– U Opštini Gusinje proces eksproprijacije nije priveden kraju. Raspisivanje tendera za odabir izvođača će biti moguće tek kada Opština završi taj posao – kazala je Bajović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve