Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

CEFTA na Samitu zemalja ZB u Berlinu: Približavanje regiona EU zajednička vizija i obaveza

Đikić je predstavio ključne rezultate koje su CEFTA Strane postigle u svjetlu zajedničke odluke o razvoju Zajedničkog regionalnog tržišta, dogovorenog u novembru prošle godine u Sofiji

CEFTA, zajedno sa svojim partnerima, ulaže velike napore kako bi ideja o Zajedničkom regionalnom tržištu zaživjela, kao i na sprovođenju ključnih aktivnosti iz Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište, što je brže moguće u korist građana i kompanija, poruka je direktora CEFTA Sekretarijata Emira Đikića na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

On je predstavio ključne rezultate koje su CEFTA Strane postigle u svjetlu zajedničke odluke o razvoju Zajedničkog regionalnog tržišta, dogovorenog u novembru prošle godine u Sofiji.

“Kada smo sumirali rezultate iz 2020. koja je donijela mnoge izazove, možemo da kažemo da je CEFTA olakšala trgovinu u izazovnim vremenima, kao i da obećamo da će to ostati naš prioritet 2021. Radimo na različitim procesima, koji bi preduzećima donijeli uštedu vremena i troškova, a neki od njih su – proširenje Zelenih koridora u okviru CEFTA i sa EU, olakšavanje elektronske trgovine te validacija AEO programa. Značajan posao je urađen na ekspertskom nivou, a sada bi usvajanje ovih važnih odluka trebalo da bude prioritet. Tim u CEFTA Sekretarijatu, kolege iz administracija, naši partneri, svi smo bili posvećeni ovome i mogu s ponosom da elaboriram i predstavim prilično dobre rezultate za prvu polovinu 2021”, rekao je Emir Đikić.

Zeleni koridori prošireni na sve prelaze u regionu

Kako se navodi u saopštenju, među najvažnijim dostignućima je to što su CEFTA Zeleni koridori prošireni na sve prelaze u regionu, računajući i pružne prelaze. Zeleni koridori biće prošireni i na Grčku, kako je najavio premijer Grčke Kirijakos Micotakis na Samitu u Berlinu. Primjena ovog koncepta poslužiće kao proba za povezivanje sa državama članicama EU.

Da podsjetimo, Zeleni koridori/trake uspostavljeni su na samom početku izbijanja COVID-19 kako bi se spriječila nestašica osnovne robe i medicinskog materijala i ublažili poremećaji u transportu i trgovini robom uzrokovani raznim mjerama predostrožnosti koje su preduzete zbog pandemije.

Iz tog razloga, CEFTA Sekretarijat i Stalni sekretarijat Transportne zajednice zajednički su pripremili predlog za olakšavanje transporta i trgovine robom od primarne neophodnosti na Zapadnom Balkanu, a inicijativa je sprovedena za manje od mjesec.

Statistika pokazuje da približno 80 odsto kamiona koristi CEFTA Zelene koridore, a 20 odsto onih koji ih koriste prevoze robu prioritetne neophodnosti i ostvaruju benefite od prioritetnog prolaska.

U 2020. od početka pandemije, 500.000 kamiona je iskoristilo ovu inicijativu i od tada nisu zabilježeni veći zastoji.

Imajući u vidu uspjeh ove inicijative, Strane su se usaglasile da je prošire na sve granične prelaze i ona je funkcionalna od maja.

U svjetlu ekonomske važnosti Evropske unije za region, na koju odlazi oko 2/3 cjelokupne trgovine, CEFTA Strane izrazile su snažan interes da Zelene koridore/trake prošire na granične prelaze sa susjednim državama članicama EU na osnovu zaključaka Samita u Sofiji održanog u novembru prošle godine.

Ova inicijativa će imati koristi i za EU i za CEFTA Strane smanjenjem gužvi na prelazima, jer prosječno vrijeme čekanja kamiona na nekim graničnim prelazima CEFTA/EU je veće od dva sata.

Validacijske misije

Izvještaji o validaciji AEO programa za Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Moldaviju su završeni i spremni za usvajanje. Preostale Strane se podstiču da se prijave za postupak validacije.

Da podsjetimo, uzajamnim priznavanjem uključene carinske uprave pristaju da priznaju validirane AEO programe izdate na jednom tržištu na ostalih šest tržišta.

Ovaj status omogućava lakše carinjenje uopšte i ključni je element u jačanju bezbjednosti lanca snabdijevanja, pružajući višestruke koristi za trgovinu.

Uzajamno priznavanje AEO programa za bezbjednost i sigurnost kompanijama sa ovim statusom omogućilo bi da imaju koristi od toga u svim CEFTA Stranama.

Olakšavanje elektronske trgovine

Odluka o olakšavanju elektronske trgovine, kojom se utvrđuju pravila o e-trgovini u okviru CEFTA, je finalizovana.

Usvajanjem zajedničkog tržišnog principa i usklađivanjem ključnih pravila, preduzećima se pruža jedan set pravila za sedam tržišta.

To znači da nema posebnog odobrenja i registracije za digitalna preduzeća, umanjeni su troškovi koji se odnose na regulatornu analizu, usklađenost, primjenjivanje i sudove.

Pregovori o profesionalnim kvalifikacijama na ekspertskom nivou su završeni, dok je postignut značajan napredak u pregovorima o rješavanju sporova i uklanjanju radnih dozvola i turističkim uslugama.

“CEFTA predstavlja integrisano tržište od 20 miliona ljudi koje je konkurentnije na evropskoj i globalnoj sceni, privlačnije za strane i međuregionalne investitore i moglo bi da donese dodatnih 6,7 odsto rasta BDP-a u regionu. Ideja o uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta pomoći će regionu u usvajanju standarda EU i približavanju jedinstvenom tržištu EU”, poruka je sa Samita zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve