Uslovi za izbore nijesu bitno različiti u odnosu na 2016. godinu, budući da su najvažniji propisi, manje-više, ostali nepromijenjeni. Međutim, ključne institucije nijesu iste, već su neke od njih danas u znatno lošijem stanju, u v.d. statusu i spornim mandatima, ističu u Centru za demokratsku tranziciju.

Politički ambijent za izbore je, naglašavaju u CDT-u, znatno nepovoljniji nego u veoma tenzičnoj 2016. godini, kada smo, ipak, imali neki politički dogovor i prelaznu vladu.

“Direktan uticaj Zakona o slobodi vjeroispovijesti na izbornu reformu, afera Koverat i drugi skoriji događaji su dodatno povećali ionako veliko nepovjerenje između političkih činilaca i radikalizovali političku scenu i javni diskurs. Opisani ambijent dovodi do nezaustavljivog pada povjerenja građana u izbore i pogoduje ekstremnim stavovima i scenarijima, a izrazito je nepovoljan za jedan mirni i demokratski izborni proces. Problemi izbornog procesa dalje ostaju izborna administracija sačinjena od partijskih predstavnika koji tamo zastupaju partijske, a ne javni interes, prostor za zloupotrebu fiktivnih prebivališta, neefikasna regulacija medijskog izvještavanja, kao i brojni problemi vezani za nezakonito finansiranje partija i nekontrolisanu zloupotrebu javnih resursa”, navodi se u saopštenju CDT-a.

Afere nastavljaju da se gomilaju, a svaki selektivni postupak institucija i pokušaji da se zaštite nosioci društvene moći, ističu, rezultira učvršćivanjem uvjerenja da je sistem fundamentalno nepravedan.

“Malo je onih koji se na našoj političkoj sceni iskreno zalažu za temeljitu izbornu reformu koja bi garantovala bolje izbore, jer većina partija, reformu vidi kao sredstvo za kalkulisanje povoljnijih ishoda za svoje opcije. Ukoliko svi politički akteri što prije ne uđu u otvoreni dijalog s ciljem pronalaženja rješenja, posljedice mogu biti veoma nepovoljne za državu i društvo u cjelini”, navodi se u saopštenju.

Eksperti koji su učestvovali u istraživanju CDT-a, su oblast izbori ocijenili prosječnom ocjenom 2,52 na skali od jedan do pet.

“Ovaj rezultat ukazuje na to da u ovom mandatu političari nijesu riješili jedan od najznačajnijih problema društva. Prosječna ocjena u istraživanju za 2018. godinu je iznosila 2,64.

Najvažniji razlog za ove ocjene je udaljavanje političkih aktera od pronalaženja kompromisnih rješenja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve