Onlajn mediji u Crnoj Gori često ne prepoznaju ruske propagande pamflete koji su maskirani u novinarske izvještaje, pa ih objavljuju i tako doprinose njihovom širenju, tvrdi se u studiji Centra za demokratsku tranziciju (CDT).
foto:bosanski.com
Kako navode, ruske propagandne narative objavljuju gotovo svi onlajn mediji, bez obzira na deklarisanu uređivačku politiku medija u dijelu spoljnopolitičkih pitanja.
.

CDT je analizirao oko 200 tekstova koji se bave ruskim oružjem i vojnom moći, a koji su u periodu od decembra 2015. do decembra 2018. objavljeni u crnogorskim medijima (TVCG, TV Vijesti, TV Prva, TV Nova, ND Vijesti, Pobjeda, Dan, Dnevne novine, list Informer, Portal Analitika, Vijesti online, Antena M, CDM i IN4s). Cilj ove analize je bio da se utvrdi koji nam se narativ plasira odnosno kakvu nam priču pričaju mediji.

“Narativ o ruskom oružju nije kreiran u Crnoj Gori već u tabloidima iz regiona i na mnogobrojnim proruskim i desničarskim portalima. Te informacije ne moraju nužno biti netačne, ali mediji prilikom objavljivanja mogu koristiti različite manipulacije ili ne poštovati osnovne principe profesionalnog izvještavanja. Priče o ruskom oružju koje se dominantno prenose na onlajn medijima u Crnoj Gori, a manje na televiziji i u štampi, zbog specifičnog, znatno zahtjevnijeg procesa pripreme priloga i tekstova”, ističe se u studiji.

Analiza je nadalje pokazala da su akteri ili izvori informacija koje sadrže narativ o svemoćnom ruskom oružju i koji nam prenose poruke, dominantno ruski.

“Rusko oružje u analiziranim tekstovima predstavlja se kao: zastrašujuće, nepobjedivo, superiorno i najpouzdanije. Tekstovi mahom ne nude dovoljno činjenica koje bi se omogućile da se provjeri da li je objavljeni sadržaj zaista tačan. Narativ o ruskom oružju koji se gotovo svakodnevno širi ima za cilj da usmjeri stavove i zaključke čitalaca tih sadržaja u određenom smjeru koji odgovara političkom i ideološkom opredjeljenju onih koji takav sadržaj kreiraju ili naručuju”, zaključuje se u studiji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve