Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Caušević: Umjetnicima plata veća za 21, a sekretarima i do 120 eura

''Prva grupa nije dobila nikakvo povećanje, druga grupa dobila je povećanje oko 60 eura, neke grupe su dobile otprilike 120 eura. Glumac je dobio 21 euro'', kaže Mihailo Caušević, predsjednik sindikata CNP-a

Zaposleni u kulturi postali su protočni bojler resornog Ministarstva i Sindikata kulture, tvrde u Sindikatu CNP-a, dodajući da tome svjedoči novi Granski kolektivni ugovor kojim su plate neravnopravno povećane.

“Prva grupa nije dobila nikakvo povećanje, druga grupa dobila je povećanje oko 60 eura, neke grupe su dobile otprilike 120 eura. Glumac je dobio 21 euro”, kaže Mihailo Caušević, predsjednik sindikata CNP-a.

Prema riječima Vukana Pejovića iz Udruženja glumaca to je uvećanje manje od 3,5 odsto.

“To su velike diskriminacije i velika nesrazmjernost u odnosu na prvobitno obećanje Ministarstva kulture, a onda i na sve ostale koji su dobili od 25 do 100 eura povećenje”, ističe Pejović.

Caušević objašnjava da, prema novim izmjenama, rediteljka ima koeficijent za obračun zarade 9,1, a sekretar 11,6.

“Po granskom kolektivnom ugovoru on ima 10 odsto povećanja, po našem kolektivnom ugovoru ima 15 odsto povećanja za rukovođenje, Tako da izlazi na 13,34. Kad oduzmete ova dva koeficijenta dobijete koeficijent 4,24. To je nešto što ja primam mjesecima platu. Ja imam koeficijent 4,10”, ističe Caušević.

U resornom Ministarstvu kažu da nije došlo do uvećanja zarada od 25 odsto za svaku grupu poslova pojedinačno, već je riječ o zbirnom povećanju i usklađivanju koeficijenata na osnovu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Ovim Granskim kolektivnim ugovorom se, osim korekcije koeficijenata za sve grupe poslova u kulturi, konačno ispravila dvodecenijska diskriminacija stručnih poslova u odnosu na umjetničke, jer se posebno vodilo računa o grupama poslova sa nižim koeficijentima. Oni su dobili povećanje i do 90 odsto.

Prema starom Granskom kolektivnom ugovoru, stručnoj grupi poslova kojoj pripadaju konzervatori, preparatori, laboranti, muzejski tehničari, knjižnjičari, koordinatori umjetničkog programa, plesači, balerine, tehničko osoblje, kustosi, muzejski pedagozi, bibliotekari, grafički dizajneri, muzičari narodnog orkestra, koeficijenti su bili u rasponu od 4,7 do 7. Sada, po novom Granskom kolektivnom ugovoru, koeficijenti za ovu grupu poslova kreću se od 6,5 do 9,1. Umjetnički sektor, prema ranijem Granskom ugovoru, imao je koeficijente od 6,5 do 8,8. Sada, glumci, muzičari, operski pjevači, slikari, vajari, pisci imaju koeficijente od 8,0 do 9,1.

Umjetnici poručuju da nemaju ništa protiv povećanja zarada kolegama iz stručnih službi, ali podsjećaju i ko stvara umjetnost.

“Ukoliko ne bi bilo umjetnika čemu bi služile ustanove kulture. Moraju da shvate da smo mi ti koji stvaramo umjetnost i kulturni proizvod i zbog kojih postoje sve te institucije”, istakao je Vukan Pejović.

U Sindikatu CNP-a poručuju i da umjetnici treba da nauče nešto od željezaraca, izađu na ulice i izbore se za povećanje plata do 25 odsto, kako im je prvobitno obećala Vlada u tehničkom mandatu. Umjetnici se, ističe Caušević, dugo suočavaju i sa problemom izgradnje stambene zgrade za njih i njihove porodice.

“Poslali smo Ministarstvu kulture peticiju, nikakav odgovor nismo dobili. Prošle godine isto, nikakav odgovor. Poslije toga i Dritanu Abazoviću, nikakav odgovor. Ovo je prva ministarka kulture koji nije prisustvovala nijednoj premijeri u CNP-u. Ako ne prisustvujete, ako ne razgovarate, ne možete znati koji su problemi u kulturi”, kazao je Caušević.

Umjetnici su, po preporuci Ministarstva kulture, poslali dopis Odboru za praćenje i primjenu koeficijenata na zarade. Neće obustavljati nastupe, ali ukoliko budu predugo čekali slijede radikalnije mjere, poručili su iz Udruženja glumaca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve