Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

CAREP: CKM pokazala udžbenički primjer rasizma i diskriminacije

Radna odijela Gradske čistoće, kako kažu, ''nijesu i ne smiju da budu obilježje RE populacije''

CAREP najoštrije osuđuje poruke koje šalje “Crnogorska kulturna mreža” fotografijima iz projekta “Crna Gora bez podjela”, a koje je objavila RTCG, poručili su iz te NVO.

“Riječ o udžbeničkom primjeru rasizma i diskriminacije prema romskoj populaciji. Ovi navodni pomoteri kulture, koji su “protiv podjela” oblačenjem građana svih etniciteta u narodne nošnje, a Roma u uniformu gradske čistoće, pokazali su koliko zaista drže do kulturnih i civilizacijskih vrijednosti”, pojasnili su iz NVO Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP).

U toj NVO očekuju reakciju nadležnih organa.

“Sramna fotografija pokazuje zašto je u Crnoj Gori prema svim istraživanjima stepen distance prema Romima najveći kao i da ga zapravo, u velikoj mjeri podgrijavaju i održavaju ovakvi društveni i javni akteri. Zbog ovakvog nedospustivog vrijeđanja Roma, očekujemo i reakciju nadležni ministarstava, ali i ostatka crnogorske javnosti kojoj su puna usta ravnopravosti i evropskih standarda”, dodaju oni.

Radna odijela Gradske čistoće, kako kažu, “nijesu i ne smiju da budu obilježje RE populacije”.

Romsku kulturu, prema njihovim riječima, čini živopisna narodna nošnja, igre i pjesma koju bi realizatori ovog projekta poznavali kada, kako kažu, “zaista ne bi bilo podjela u crnogorskom društvu”.

“Ova slika ne doprinosi smanjenju stereotipa i predrasuda, naprotiv već rosmki narod predstavlja u negativnom svjetlu i još više marginalizuje i izopštava iz crnogorskog društva. Zbog toga još jednom, apelujemo na sve, a posebno na medije da ne dozvoljavaju ovakve propuste i da dodatno ne diskriminišu RE populaciju”, zaključili su iz CAREP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve