Subota, 25 Juna, 2022
Rubrika:

Camović Veličković: Savjet RTCG silom na sramotu usvojio pozitivan izvještaj

Neko je od 12. juna izmijenio bilanse stanja i uspjeha i dao ih novom revizoru da sačini novi pozitivni izvještaj. Smatram da je to veliki problem, kazala je Camović Veličković

Savjet RTCG usvojio je juče pozitivni revizorski izvještaj za 2021. godinu koju je firma MV Konsalt, kako se čulo na sjednici, završila četiri dana pošto što su joj dostavljeni izmijenjeni finansijski izvještaji 14. juna, a sve nakon što je generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić raskinuo ugovor sa firmom VM Kod koja je 13. maja dostavila nacrt revizorskog izvještaja koji je bio negativan, piše Pobjeda.

Potpredsjednica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković, koja je na prethodnoj sjednici Savjeta 13. juna optužila Raonića da je sa prvorangiranim revizorom raskinuo ugovor zbog negativnog finansijskog izvještaja, ukazala je juče na to da je RTCG izmijenila finansijske iskaze u odnosu na one koje su bili predati Upravi prihoda krajem marta, da je revizorska kuća MV Konsalt radila sa drugim podacima, te da je očigledna namjera da se silu na sramotu usvoji pozitivan revizorski izvještaj.

“Neko je od 12. juna izmijenio bilanse stanja i uspjeha i dao ih novom revizoru da sačini novi pozitivni izvještaj. Smatram da je to veliki problem”, kazala je Camović Veličković.

Raonić je odgovorio da je mijenjanje finansijskih izvještaja najnormalnija stvar i nazivajući reviziju firme VM Kod „famoznim Marijaninim izvještajem“ saopštio da je protiv te kuće pokrenuo proceduru pred etičkom komisijom Instituta računovođa i revizora zbog „objelodanjivanja tajnih podataka“.

I šef finansijske službe RTCG Goran Rakočević je kazao da nije neuobičajeno da se naknadno mijenjaju finansijski iskazi kada se ustanovi da nešto nije bilo tačno u već predatim bilansima i dodao da je izmijenjeno samo desetak stavki.

Camović Veličković je na to reagovala tvrdnjom da je zanimljivo da su u iskazima promijenjene upravo stavke na koje je u preporukama ukazao prethodni revizor sa kojim je raskinut ugovor.

Ona je kazala da je ugovor sa prvorangiranom revizorskom kućom raskinut na osnovu netačnih informacija.

“Savjet je odluku o drugorangiranom izvođaču za reviziju donio na osnovu pogrešnih informacija. Neko mora da snosi odgovornost, između ostalog članovi Savjeta i generalni direktor. Ne može se iz pravne situacije izaći samo ako kažemo to nije naša nadležnost. Potpuno pogrešne informacije su nam date, a jedino što je istina je da je ugovor raskinut”, kazala je ona.

Predstavnik revizorske kuće VM Kod Vesko Milačić koji je na poziv Savjeta bio prisutan na sjednici podsjetio je da je Raonić sa njima raskinuo ugovor tvrdeći da nijesu ispoštovani rokovi. Međutim, kako je kazao, dokumentaciju su dobijali „na kašičicu“ zbog čega se njegova firma više puta obraćala Savjetu RTCG i revizorskom odboru, od kojih nikada nijesu dobili odgovore.

“Bili smo dužni da komuniciramo sa Savjetom kada je došlo do problema, što smo mi i uradili. Obavijestili smo Savjet, slali urgenciju. Nijesmo dobili nikakav odgovor”, kazao je Milačić.

Šef finansijske službe RTCG Goran Rakočević je kazao da je prema sklopljenom ugovoru nacrt izvještaja bilo potrebno dostaviti do 30. marta, a konačan izvještaj do 30. aprila.

“Kako VM Kod nije ispunio obaveze, raskinut je ugovor. Ono što je ugovoreno nije ispunjeno, nemamo šta više da dodamo, situacija je jasna”, kazao je on.

Milačić je ponovio da su iz RTCG kasnili sa dostavljanjem dokumentacije i pitao zbog čega onda ugovor nije raskinut 1. aprila, nego nakon što je dostavljen nacrt izvještaja koji je bio negativan.

Usvojeni revizorski izvještaj sa ocjenom „pozitivan sa rezervom“ predstavila je predsjednica Odbora direktora i ovlašćeni revizor iz MV Konsalt Ilinka Vuković koja je kazala da je prihvatila da radi reviziju jer joj je rečeno da je ugovor između VM kod i RTCG raskinut.

“Finansijski iskazi su predati 14. juna jer su izmijenjene neke pozicije koje su predate 31. marta. Dala sam pozitivno mišljenje za dvije rezerve i devet tačaka za koje skrećem pažnju. Ukupna aktiva RTCG je 43 miliona eura, od čega su 36 miliona uglavnom nekretnine i oprema “, rekla je Vuković i dodala da je neophodno odraditi procjenu nematerijalne imovine.

Ona je skrenula pažnju i da postoje sudski sporovi, od zaposlenih, ali i dugogodišnji sporovi sa Radio-difuznim centrom. Kazala je da je u prvobitnom finansijskom iskazu dobit RTCG bila 1,2 miliona eura, a da je sada ta dobit četiri puta veća.

Camović Veličković je čestitajući revizorki što je za četiri dana uspjela da uradi posao za koji su, kako je kazala, potrebne sedmice, pitala odakle novih 3,5 miliona eura dobiti nakon izmjena finansijskih iskaza.

Vuković je objasnila da nije radila reviziju već izvršene revizije, već da je koristila dostavljenu dokumentaciju i nove finansijske iskaze, kao i da je u RTCG dolazila svakodnevno nakon što je krajem maja sklopila ugovor sa tom kućom.

“Osnovna sredstva koja predstavljaju 90 odsto svega što imate, novac na računu, PDV prijave, sve je to bilo pregledano. Ja da se pitam ne bih dozvolila poslije 31. marta da se mijenjaju iskazi”, kazala je ona ocjenjujući da to nije protivzakonito.

Objašnjavajući odakle novih oko 3,5 miliona dobiti, ona je kazala da je riječ o potraživanjima od Radio-difuznog centra koje je RTCG dobila na sudu, u vrijednosti od oko 2,8 miliona eura a koji će biti uplaćivani u narednih 60 mjeseci, te i oko 600.000 eura potraživanja od bivših radnika koji su izgubili spor sa Javnim servisom, koji su na kraju upisani kao prihod.

Rakočević je objasnio da je prikaz u iskazu kalkulativna razlika, a ne sredstva kojim raspolaže RTCG.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić više puta je tokom petočasovne sjednice insinuirao da Camović Veličković, koja je bila uzdržana ili protiv gotovo svih odluka, radi protiv interesa Javnog servisa u „zna se čijem interesu“, te da mu je on jedini zaštitnik, a pri kraju rasprave tokom koje je potpredsjednica Savjeta bila usamljena u stavovima je kazao „možda sam previše arogantan, čak i za svoj ukus“.

Savjet je usvojio i finansijski izvještaj Javnog servisa za prethodnu godinu, a Rakočević koji ga je predstavio je kazao da je RTCG poslovanje prošle godine prilagodio uslovima izazvanim pandemijom, pa je određeni broj emisija morao biti suspendovan.

Prema izvještaju, RTCG je prihodovala oko 21 milion, imala je rashode oko 16 miliona, a neto pozitivan rezultat je 4,8 miliona eura, kazao je Rakočević.

On je rekao da je za spoljne saradnike za prošlu godinu potrošeno 426.000 eura, a da su u strukturi tih troškova naknade za angažovanje lica za pomoć osobama sa invaliditetom, autorski ugovori za emisije, naknade za neovlašćeno korišćenje tuđih video materijala, te ugovori o djelu sa glumcima, muzičarima i slično.

Savjet je usvojio i svojevrsni rebalans finansijskog plana za ovu godinu koji je, kako je objasnio šef finansijske službe u najvećem dijelu bilo neophodno izmijeniti zbog promjene poreskog okvira usljed usvajanja seta zakona kolokvijalno nazivanih „Evropa sad“.

On je kao drugi razlog za rebalans naveo i poremećaje cijena na tržištu energenata kao i neke planove za tehnološka unapređenja poput LED zida i uvođenja striming platforme koja bi trebala da košta oko 600.000 eura.

Savjet je usvojio i odluke o pokretanju procedura o ustupanju na korišćenje i zakupu tri prostora u vlasništvu RTCG, odnosno države.

Planirano je da se jedan prostor površine od oko 500 metara kvadratnih, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, adaptira za potrebe nove vrtićke jedinice Javne predškolske ustanove „Ljubica Popović“.

Prema ideji menadžmenta Javnog servisa, prednost za upis u taj vrtić imala bi djeca zaposlenih u RTCG i Kliničkom centru Crne Gore.

Menadžment RTCG planira i da u zakup izda kompletan šesti sprat zgrade RTCG-a, površine od oko 600 metara kvadratnih, bez javnog oglasa, u direktnim pregovorima sa nekim javnim preduzećem.

Prema riječima direktora Raonića, to je zbog toga što bi zakupac morao biti „kompatibilan sa Javnim servisom“, da ne obavlja posao sa strankama, odnosno da se bavi administrativnim poslovima i da pristane na poseban ulaz, kako ne bi ometao funkcionisanje RTCG. On je kazao da postoje već neka interesovanja, ali nije naveo o kome se radi.

Osim toga, planirano je i da se izda u zakup putem javnog oglasa bife RTCG-a uz obavezu zakupca da preuzme troje radnika.

Juče su većinom glasova usvojene i izmjene i dopune akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kojima se, prema riječima Željka Mićovića iz pravne službe RTCG, neće izmijeniti broj radnih mjesta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Sjutra promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima

Vrijeme sjutra - promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, tokom dana ponegdje ima uslova za prolaznu kišu ili pljusak i grmljavinu, a lokalno je...

Bajden o zabrani abortusa: Tragična vijest, zdravlje i životi žena su ugroženi

Američki predsjednik Džo Bajden obratio se iz Bijele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja...

Zatvara se saobraćaj u nekoliko ulica glavnog grada

Zatvara se i dalje saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu podgoričke Zmaj Jovine ulice, od raskrsnice sa ulicom Veljka Vlahovića do raskrsnice...

Nakon medijskog obraćanja Hrkalović: Ukinuto rešenje kojim joj je ukinut kućni pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Srbije Dijani Hrkalović nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, i...

Gradnja sale u OŠ Lovćenski partizanski odred očekuje se naredne godine

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović održao je sastanak sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Nikolom Đuraškovićem, direktorom Direkcije za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Vukom Latkovićem, sekretarkom Sekretarijata za...

Najčitanije

Povezano

Raičević i Martinović: Novinar javnog servisa u akciji opravdavanja agresije na Ukrajinu

Tokom gostovanja Mirka Stanića iz SDP-a, na Radiju Crne Gore, slušaocu/gledaocu pažnju su skrenula pitanja novinara Sanjina Vešovića o ruskoj agresiji na Ukrajinu, navodi se u saopštenju članova...

Preminula muzička urednica RTCG Ljubinka Cicka Bućin

U Podgorici je jutros preminula ugledna muzička urednica RTCG, pouzdan prijatelj i koleginica Ljubinka Cicka Bućin. Svoj radni vijek Cicka je započela u Radiju Titograd,...

Đurović: Savjet RTCG i generalni direktor da prestanu sa kršenjem zakonskih odredbi i objave ugovor o sprovođenju revizije poslovanja za 2021.

Media centar je uputio danas poziv Savjetu RTCG da javnost upozna sa situacijom u vezi sa revizorskim izvještajem o poslovanju javnog medijskog servisa u...

Šundić: Odbacujem optužbe Media centra

Bivši generalni direktor RTCG-a Božidar Šundić reagovao je na dopis Media centra koji je dostavljen članovima Savjeta Radio Televizije Crne Gore i predsjedniku tog...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve