Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Burić: Abazovićeva izjava politički motivisana sa ciljem degradiranje Državnog tužilaštva

Čude poruke potpredsjednika Vlade da ''tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbori sa organizovanim kriminalom'', kaže Burić

V.d. vrhodnog državnog tužioca Dražen Burić kazao je da Državno tužilaštvo rukovodi pretkrivičnim postupkom i da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku državni tužilac izdaje obavezujuće naloge i neposrednim rukovođenjem, usmjerava radnje policije i drugih organa. To znači, kako ističe, da je i akcijom zaplijene 1.400 kilograma kokaina rukovodilo Državno tužilaštvo, konkretno Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Burić se oglasio zbog kako je rekao, činjenice, da se rezultati rada državnotužilačke organizacije nastoje umanjiti, zanemariti, a sama institucija diskreditovati, što potvrđuju, kako je istakao, poruke potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa jučerašnje konferencije.

Prema njegovim riječima, čude poruke potpredsjednika Vlade da „tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbori sa organizovanim kriminalom“ imajući na umu činjenicu da je Više državno tužilaštvo u Podgorici u konkretnom slučaju zaplijene kokaina, shodno zakonskim ovlašćenjima, profesionalno i odgovorno koordiniralo sa Upravom policije u aktivnostima zaplijene droge i lišenja slobode dva lica, “a sve u mjeri u kojoj je dobijalo informacije od Uprave policije”.

“Cijenimo da je izjava potpredsjednika Vlade politički motivisana s ciljem degradiranja Državnog tužilaštva i namjere da se ono javnosti i međunarodnoj zajednici predstavi kao institucija koja neprofesionalno postupa u radu. Bez namjere da se upuštamo u populističke rasprave i potrebu da se ostvareni rezultati pripišu isključivo izvršnoj vlasti napominjemo da će Državno tužilaštvo, nezavisno od dnevnopolitičkih ili bilo kakvih drugih okolnosti, ostati jedinstveno i dosljedno u ostvarivanju Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti, a to je gonjenje učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti”, ističe Burić.

Podsjeća na, zakonom propisanu, normu da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Burić: Abazovićeva izjava politički motivisana sa ciljem degradiranje Državnog tužilaštva – CG Vijesti
31.08.2021-15:26 15:26

[…] Aktuelno […]