Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

Bulatović puštio ekstremiste, Gorović suzavcem na građane

Akcijom policije u Nikšiću, rukovodio je pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Gorović, koji na sve načine pokušava da opravda svoje i propuste svojih podređenih. Bio je aktivno uključen i načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Dragoljub Peković.

Policijski starješina Božidar Bulatović, prema tvrdnjama izvora Pobjede iz policije, omogućio je grupi od više desetina pripadnika paravjerske, proruskosrpske organizacije koja je sebe nazvala „Nikšićki Srbi“, da neometano, 13. jula, dođu do Trga slobode u Nikšiću kako bi pokušali da se sukobe sa građankama i građanima koji su prisustvovali svečanosti organizovanoj povodom Dana državnosti i Dana antifašističkog ustanka u Crnoj Gori.

U toj grupi bili su uglavnom članovi i podržavaoci takozvanih bratstava iza kojih stoji Crkva Srbije – „Tvrdoš“, „Stupovi“ i ostali…

,,BLOKADA“ U MANASTIRSKOJ

Pobjedini izvori tvrde da je Bulatović rukovodio „prvim prstenom“ stacioniranim na početku Manastirske ulice i da je naložio policajcima da ne ometaju ovu skupinu ekstremista da prođu ulicom i spušte se do Trga.

– Drugi „prsten“ postavljen je na dnu ulice, uz sami Trg gdje je postavljena metalna ograda, već je bio „opremljen“ suzavcem, jer se znalo što će da uslijedi – kategorični su izvori.

Ističu i da je u susret najavljenoj proslavi Dana državnosti standardno rađena procjena bezbjednosti i da je upozoreno da skup nosi visok bezbjednosni rizik, prije svega zbog ekstremističkih proruskih i srpskih organizacija za koje se znalo da, uz podršku predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, pripremaju ,,odgovor“.

Akcijom policije u Nikšiću, prema riječima Pobjedinih sagovornika, rukovodio je pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Gorović, koji na sve načine pokušava da opravda svoje i propuste svojih podređenih.

Bio je aktivno uključen i načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Dragoljub Peković.

U Nikšiću su 13. jula bile angažovane jake policijske snage. Svečanost je trajala nešto duže od dva sata. Nakon manifestacije stotine građanki i građana ostali su ili na Trgu ili su bili u baštama obližnjih lokala i nastavili su sa slavljem. Oko 19.30 na dnu Manastirske ulice, na obodu Trga, pojavila se grupa, njih oko sedamdesetak, sa trobojkama i u majicama na kojima je pisalo ,,ne damo svetinje“ uokvirenim znakom ,,4 S“.

Uzvikivali su „Srbija“, „Rusija“, pjevali šovinističku pjesmu ,,… leleču Turci, kukaju bule…“.

Jedan ekstremista, kako je za Pobjedu svjedočila 28-godišnja Nikšićanka koja je u kafiću „Kafe-kafe“ sjedjela sa sedmomjesečnim sinom, trogodišnjom kćerkom i nekoliko prijatelja, uzeo je flašu iz kontejnera i gađao je njom. Flaša joj je proletjela tik iznad glave.

Počeo je haos – psovke, uvrede, gađanje raznim predmetima… Revoltirani što je provokatorima omogućeno da se spušte do Trga i izazivaju incidente nekolicina momaka bezuspješno je pokušala da probije policijski kordon kako bi uzvratili ekstremistima koji su dovikivali „ustaše, ustaše“, „je…e komite“…

Policija je posegnula za suzavcem. Trg je bio prekriven gustim dimom. Ljudi su bježali ka Njegoševoj, a policija je onda i sa vrha te ulice ispalila još patrona, tako da je nastao stampedo. Stari ljudi, majke sa djecom, bebama u naručju, trudnice – stotine njih pokušavali su da pobjegnu od dima.

Desetine građanki i građana potražili su pomoć u nikšićkim zdravstvenim ustanovama. Bilo je i povrijeđenih policajaca. Crnogorska policija tako je, deset mjeseci nakon brutalnog napada na demonstrante okupljene na Cetinju, lani 5. septembra, kada ih je suzavcem, šok i fleš bombama, a pretpostavlja se i gumenim mecima, zasipala duže od četiri sata, opet nasrnula na one koji se bore za očuvanje antifašističkih tekovina, jednog od temelja crnogorske državnosti.

I tada je u prijestonici jednu od glavnih uloga imao Božidar Bulatović koji je tamo naredio upotrebu suzavca. Policijskom akcijom na Cetinju nije direktno rukovodio Dragan Gorović, ali je žestoko branio postupke policije, kao što pokušava da odbrani i ovu kojom je on komandovao.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić javnosti se obratio tek 14. jula uveče. Pored ostalog, rekao je da je „Nikšić slavio kako dolikuje do pojave grupe provokatora“ i najavio da će komisija analizirati postupanje policije o upotrebi sredstava prinude.

– Zaista je Crna Gora slavila u velikom broju gradova, slavila je i u Nikšiću kako dolikuje Danu državnosti sve do pojave jedne grupe, koju mogu nazvati grupom provokatora s obzirom na njihove pokliče, koje najiskrenije osuđujem – rekao je Adžić u video poruci dostavljenoj medijima.

Ministar je, nažalost, u sljedećoj rečenici izjednačio ekstremiste sa ljudima koji su slavili antifašističke tekovine i dan svoje države navodeći kako je „Uprava policije spriječila sukob dvije ideološki suprotstavljene grupacije“.

Kazao je i da „ostaje kao otvoreno pitanje je li Uprava policije mogla adekvatnije da reaguje“.

PRAVDANJE AKCIJE

Ubrzo mu je stigao odgovor od Gorovića koji je javnosti saopštio kako je policija u Nikšiću preduzela zakonom predviđene mjere i radnje „u cilju sprečavanja sukoba između jednog broja okupljenih građana, na dva održana javna okupljanja, odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira“.

„Objasnio“ je i kako „se nije desio propust policije, jer se dvije grupe lica nijesu susrele na način da su imale fizički kontakt“.

Prolazak ekstremista Manastirskom ulicom opravdao je tvrdnjom kako ta grupa „nije prošla pored sredstava za zaprečavanje prolaska lica, odnosno nijesu prošli krajnje pozicije, na kojima je od strane policije bio ograničen pristup“.

Gorović je svjesno prenebregao važan podatak, koji je za Pobjedu saopštio Nebojša Mrvaljević, iz Foruma slobodnih građana ,,Luča“, jedan od organizatora skupa za Dan državnosti. Mrvaljević je precizirao da je bilo dogovoreno da policija organizuje blokadu na početku svih ulica koje vode ka Trgu slobode.

Tu činjenicu Gorović je svjesno ignorisao u objašnjenju postupanja policije. A upotrebu suzavca pravdao je napadom „na policijske službenike od strane jedne grupe lica koja je bila okupljena na Trgu slobode, koja je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala određene predmete kojima se mogu nanijeti povrede (staklene flaše, kamenice, stolice, drvene predmete, i sl.)“.

Gorović nije primijetio da su ekstremisti bilo čime narušili javni red i mir u Nikšiću 13. jula i poručio je da građanke i građani okupljeni na Trgu nije trebalo da odgovaraju na provokacije ekstremista.

– Nema i ne može biti opravdanja u argumentu da je bilo verbalnih i drugih provokacija od strane druge grupe lica – kategoričan je on, ističući da je odgovor na te provokacije bilo fizičko nasilje zbog čega je policija upotrijebila sredstva prinude.

U kom pravcu će se razvijati zvanična, policijska verzija događaja u Nikšiću jasno je na osnovu Gorovićevog reagovanja.

OBMANE VLASTI

Kao i u slučaju cetinjskih događaja, on je taj koji, valjda zbog toga što je prije promjene vlasti u avgustu 2020. godine, slovio za „velikog Crnogorca“ pokušava da „ispegla“ reakciju policije.

I poslije Cetinja javnost je uvjeravao da su sredstva prinude korišćena samo u „slučajevima kada na drugačiji način nije mogao da se odbije napad na policajce“.

Cetinje je suzavcem, fleš i šok bombama i gumenim mecima „granatirano“ duže od četiri sata. Patrone su ispaljivane direktno u ljude, a gradsko jezgro se nije moglo vidjeti od oblaka bijelog dima u koji je bilo zavijeno.

Gorović je taj koji je podržao lažnu informaciju kako je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović na Dvorskom trgu napao policiju, saopštavajući još jednu neistinu – kako je potom uslijedio sinhronizvani napad grupica „na još najmanje deset lokacija u prijestonici“, što je, tvrdio je, bio okidač za upotrebu hemijskih sredstava.

Gorović se pominje i u predmetu protiv pilota MUP-a koji su odbili da 5. septembra 2021. podignu letjelicu i iz Podgorice na Cetinje transportuju poglavare Crkve Srbije. Jedan od pilota je objasnio da mu je upravo Gorović saopštio da nije bezbjedno, jer se pominje da „postoji spreman dron sa eksplozivom koji samo čeka helikopter, ako sleti neće polećeti“.

Kasnije je Gorović, o čemu smo pisali, na osnovu dokumenata u koje je Pobjeda imala uvid, tvrdio da je siguran da on nije Deleviću dao tu informaciju, ističući kako takav podatak nije ni mogao da ima.

Kao i u slučaju cetinjskih događaja, Uprava policije pokušava javnosti da nametne laž, uz svesrdnu pomoć Vladi bliskih i srpskih medija, da građanska Crna Gora nije ugrožena od proruskih i srpskih ekstremista, već da joj je prijetnja „narastajući crnogorski nacionalizam“.

Tu tezu plasira i zastupa i aktuelni premijer Dritan Abazović i njegova Ura bizarnim pokušajima izjednačavanja građanki i građana Crne Gore koji brane antifašističke temelje i evropsku budućnost naše zemlje sa kriminalnim organizacijama, kriminalcima i korupcijom?!

Savjet čeka ocjenu komisije

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Zoran Čelebić saopštio je juče da je ovo tijelo, po sopstvenoj inicijativi, pokrenulo proceduru za provjeru postupanja policije u Nikšiću „kada je grupa kontrademonstranata prekinula proslavu državnog praznika 13. jula, koja je nadležnim organima bila uredno i blagovremeno prijavljena“.

– Cijeneći da je konkretnom prilikom došlo do neadekvatne, nedovoljne, a potom i do prekomjerne upotrebe sile i hemijskih sredstava prinude, Savjet je zatražio hitno izjašnjenje direktora Uprave policije, kao i povratnu informaciju o odnosu prema ranijim zaključcima građanske kontrole policije, a koji su se odnosili na poboljšanje kapaciteta kada je riječ o upotrebi hemijskih sredstava prinude – naveo je on, pored ostalog. Kabinet direktora Uprave policije ih je obavijestio da je formirana komisija, shodno zakonskim propisima, koja će utvrditi „okolnosti pod kojima su službenici Uprave policije upotrijebili sredstva prinude prema grupi osoba u Nikšiću.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Stanić nakon pada Vlade: Svako će ovako proći ko se bude igrao sa nacionalnim...

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić oglasio se na Tviteru nakon što je večeras u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. - Ko...

Demokrate: Sjutra mogu početi pregovori o formiranju Vlade na osnovu izborne volje od 30....

Kompletan sastav Predsjedništva Demokrata jednoglasno i snažno podržava odluku Kluba poslanika da glasa za nepovjerenje ovoj Vladi, saopštile su Demokrate. Predsjedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost...

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

Najčitanije

Povezano

Nikšićaninu krivična prijava zbog sumnje da je prodavao marihuanu

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv L.T. (19) kod koga je pronašla četri PVC pakovanja marihuane. “Pripadnici policije kontrolisali su L.T. (19) iz Nikšića i kod...

Nikšićanka ranila ljubomornog muža nožem pa ga odvezla u bolnicu

Nikšićanki Ranki Todorović sudiće se pred Višim sudom u Podgorici zbog pokušaja ubistva supruga Gorana na kojeg je 26. oktobra prošle godine potegla nož kada je...

Dvoje uhapšenih u Nikšiću: Žena vozila sa 2,38 promila alkohola u krvi, muškarac sa 2,94

Nikšićka policija uhapsila je L.K. (58) i D.B. (27) iz tog grada zbog vožnje pod dejstvom akohola. “Nikšićka policija je sinoć uhapsila L.K.(58) koja je upravljala vozilom pod dejstvom...

DPS Nikšić: ”Žuti soliter, bijele boje” još jedan rezultat nerada i neadekvatne komunikacije među organima lokalne uprave

Slavodobitno najavljen projekat uređenja fasada stambenih objekata, koji je neslavno započet farbanjem zgrade u Ulici Nika Miljanića, sada je nastavljen promjenom boje solitera kod...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marta
19.07.2022-12:00 12:00

Ovdje svakom jasno o cemu se radi.Jedini ekstremizam koji postoji ,u ovom slucaju,je srpski Ljudi su slavili Dan drzavnosti i ne znam kako oni mogu biti ekstremisti.Ekstremista je najvise bilo iz druge drzave koji pod pokroviteljstvom crkve Srbije dosli iz pravca manastira.Policija umjesto da ih sprijeci ona ih je namjerno propustila.To sto ministar.policije govori o dva ekstremizma je sramotno.

Zakljucak:Ovdje se radi o samo jednom ekstremizmu,pod pokroviteljstvom crkve Srbije i aminovanjem URe i drugih prosrpskih partija,sve u cilju posrbljavanja Crne Gore,kradji njene istorije i kulturnog blaga i zaustavljanja u evropskim integracijama.