Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Budvanske mjesne zajednice: Veliki problem stvara lutajuća stoka

Mještani su pokušavali, kako su naveli u saopštenju, da civilizovano riješe ovaj problem, nebrojeno puta, pisanim putem, telefonskim pozivima, na sastancima, javnim apelima, obraćali su se svim nadležnim institucijama države Crne Gore i opštine Budva. Nažalost, bez ikakvog rezultata

Već duži niz godina lutajuća stoka sa teritorije opštine Cetinje ugrožava bezbijednost saobraćaja, čini znatnu materijanu štetu stanovništvu budvansakih sela i negativno utiče na turističku ponudu na Budvanskoj rivijeri, navodi se u saopštenju više budvanskih mjesnih zajednica.

“Mještani Brajića, Bečića, Kuljača, Pržnog, Čelobrda, Svetog Stefana, Tudorovića, Novoselja, Reževića, Petrovca i Buljarice, pokušavajući da civilizovano riješe ovaj problem, nebrojeno puta, pisanim putem, telefonskim pozivima, na sastancima, javnim apelima, obraćali su se svim nadležnim institucijama države Crne Gore i opštine Budva. Nažalost, bez ikakvog rezultata”, ukazuje se u saopštenju koje potpisuju mjesne zajednice (MZ) Brajići, Sveti Stefan, Petrovac, Bečići, Reževići i Buljarica.

Kako su naveli, po posljedenjem pismenom zahtjevu pomenutih mještana, Zaštitinih ljudskih prava i sloboda Crne Gore/Ombudsman, u septembru 2022. godine, naložio je, kako ističu, Opštini Budva, Komunalnoj policiji i Komunalnoj policiji Opštine Budva, Upravi za bezbijednost hrane, veterinu i fotosanitarne poslove i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da “Uz međusobnu saradnju, u skladu sa zakonskim obavezama, bez odlaganja, preduzmu sve dodatne mjere i radnje u cilju rješavanja odnosnog problema,…” uz izdavanje adekvatnog Upozorenja.

Upozorenje Ombudsman, Foto: screenshot
Upozorenje Ombudsman, Foto: screenshot

Nažalost, iz budvanskih mjesnih zajednica kažu da nijedna od navedenih institucija, sem “potpuno neproduktivnih sastanaka”, nije preduzela nijednu konkretnu zakonsku mjeru.

“Posebno je zabrinjavajuće što Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fito sanitarne poslove nije sprovela sopstveno Rješenje iz 2019. godine kojim se držaocu ove stoke (sa teritorije opštine Cetinje) nalaže da se stara o svojoj stoci, i da preduzme sve mjere kojima se sprječavaju životinje da ugroze život, bezbijednost i imovinu drugog lica. Zbog protoka vremena i očigledna pasivnosti navedenog državnog organa, zaključujemo da se ovdje radi o krajnjoj neodgovornosti ove državne institucije koja se vrlo izvjesno može dovesti u vezu sa koruptivnim motivima”, ocijenili su u saopštenju.

Rješenje Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fito sanitarne poslove
Rješenje Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fito sanitarne poslove

Takođe, kako dodaju, pravosudne vlasti u Crnoj Gori, Sud za prekrašaje u Budvi, Osnovni sud u Kotoru, Osnovno tužilaštvo u Kotoru, nisu, ističu iz budvanskih mjesnih zajednica, pružile nikakvu zaštitu našim direktno oštećenim građanima.

“Zbog svega navedenog, mještani mjesnih zajednica Brajići, Bečići, Sveti Stefan, Reževići, Petrovac i Buljarica biće prinuđeni da se obrate međunarodnim institucijama.
Posebno napominjemo da smo svoj život i imovinu spremni braniti svim sredstvima i na svaki način, u okviru ustavnog prava svakog čovjeka na samoodbranu, a da će sve eventualne posledice takvih naših postupaka snositi navedene crnogorske institucije”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve