U ponoć je istekao rok za izjašnjavanje o smjeni predsjednika Skupštine opština Budva Krsta Radovića. Tako se ponovio scenario sa sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni predsjednika Opštine Marka Carevića. Vladajuća koalicija je opstruirala rad kako se ne bi glasalo o smjeni Radovića.

Odbornici DPS-a, Crnogorske i nezavisni poslanik Stevan Džaković su napustili sjednicu.

Dragan Krapović iz Demokratske Crne Gore prethodno je rekao da je predlog za razrješenje predsjednika SO potpisala samo odbornica DPS Snežana Kuč, a da je 17 odbornika potpisalo samo zahtjev za hitno sazivanje sjednice.

Kuč je navela da će tog časa iz kancelarije DPS donijeti original kako bi dokazala da su podnijeli prijedlog u skladu sa zakonom, te da se ne može u pet do 12 objavljivati da je predlog nepotpun.

Sekretarka SO Marija Kusovac donijela je original iz skupštinske službe na kome se vidio samo jedan potpis za predlog za smjenu Radovića.

Gradonačelnik Budve Marko Carević ponovo je vrijeđao nezavisnog odbornika Stevana Džakovića nazivajući ga raznim pogrdnim imenima.

“Meni podrška od takvog nitkova, lopova, idiota, nije potrebna”, poručio je Carević.

Šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović Džakoviću je rekao da neće dozvoliti da 300 glasova koje je Demokratski front dobio on prenese DPS-u.

“Postali ste član organizovane kriminalne grupe. Nije tačno da ste vi vlasnik mandata, već građani”, poručio je Jovanović.

Džaković je kazao da ni zakon ni Ustav ne poznaju institut vraćanje mandata.

“Zakon nijesam prekršio, ali vi jeste Ustav”, rekao je on.

Odbornik Demokrata Dragan Krapović odgovorio je da nije bitna forma nego suština.

“A suština je vraćanje mandata DF-u. Suština je etika, moral i obraz, gospodine Džakoviću”, rekao je Krapović.

Odbornica Demokratske partije socijalista Dragana Pima rekla je da se koalicija u Budvi raspala odavno.

Ubrzo će se, dalje navodi, dokazati da je sadašnja vlast izgubila Budvu.

“Ako je DF-u za utjehu, ipak su na dobitku jer su jači od Demokrata. Poštovani građani Budve, poslanici koji nijesu nijedan dan proveli na svojim radnim mjestima primili su platu. Vi ste jedni druge međusobno optuživali za prevaru, nepotizam i podvalu. Budvom su tri i po godine upravljali ljudi koji jedni drugima ne vjeruju. Koalicija se odavno raspala i sad je jedino građanima Budve preostalo još malo strpljenja”, kazala je.

Ona je istakla da je Radović prekršio zakon.

“Dužan je bio da obezbijedi odbornicima u 30 dana se izjasne, da garantuje bezbjednost odbornicima. To nije učinio i sada se ponovo isto želi onemogućiti. Imamo kondiciju, ali Radoviću ako ste demokrata, omogućite glasanje”, dodala je.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović poručio je da nikada nije prekršio zakon, zloupotrijebio funkciju i narušio ugled Skupštine opštine.

Kako je dodao, inicijativa o njegovoj smijeni posljedica je procjene nekog iz političkog podzemlja da su građani Budve za prethodne tri i po godine zaboravili kakvu je poharu Budve izvršila prethodna vlast.

Nezavisnog odbornika Stevana Džakovića podsjetio je da je dao riječ 2016. godine da nikada neće imati ništa sa DPS-om.

“A danas ste dio organizovane kriminalne grupe koja pokušava da sruši vlast koja je prepolovila Budvu. Zgazili ste riječ i obećanje dato građanima. Izabrali ste prošlost i bićete prošlost jer Vas više niko neće glasati. Narod će bježati od vas kao da ste gubavi”, naveo je predsjednik SO Budva.

Na početku sjednice konstatovano je da prisustvuju svi odbornici, ukupno njih 33.

Prethodno je prekinuta sjednica SO jer zasijeda Odbor za statut i propise. Vladajuća koalicija hoće da sjednicom predsjedava Mijomir Pejović iz Demokrata. No, po Statutu sjednicom bi trebalo da predsjedava najstariji odbornik ili potpredajednik Skupstine ako najstariji odbornik ne želi.

Jake policijske snage CB Budva i Komunalne policije za svo vrijeme održavanja sjednice bile su raspoređene ispred montažnog šatora gdje zasijedao lokalni parlament.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve