Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

BRUTALNA POLICIJSKA TORTURA U CB BAR Grb Crne Gore doživjeli kao provokaciju: Nikšićanin od batina padao u NESVJEST, koristili pancir da sakriju povrede!?

''Policajac je pitao 'je li to taj Đurović', na šta sam mu potvrdno odgovorio. Poslije toga Dacić mi je rekao 'došao si sa tom majicom da provociraš i da biješ policijske službenike iz Srbije' i počeo da me udara. Tog dana sam imao majicu na kojoj je bio vezeni grb Crne Gore, na lijevom ramenu je bio grb grada Nikšića i na leđima natpis 'Za slobodu i čast tvoju, boriću se dok ne umrem''. Tokom zlostavljanja policajci su koristili ''šlem'' i ''pancir'' kako mu ne bi ostali tragovi na tijelu. Zbog batina koje je dobio mladić je čak u jednom trenutku bio u nesvjesti.

Nikšićanin Jovan Đurović podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika iz CB Bar zbog, kako tvrdi, zlostavljanja i prebijanja koje je doživio u petak. Prijava na brutalno i užasno ponašanje dijela policajaca iz Bara podnijeta je i Unutrašnjoj kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, njega su pet pripadnika barske Policije, potpomognuti kolegama iz Bijelog Polja, tukli “drvenom palicom”, “pendrekom” “šakama po glavi”. Tokom zlostavljanja policajci su koristili “šlem” i “pancir” kako mu ne bi ostali tragovi na tijelu. Zbog batina koje je dobio mladić je čak u jednom trenutku bio u nesvjesti.

Ovaj 24-godišnji Nikšićanin tvrdi da je sve navedeno u ljekarskom nalazu u kojem su konstatovane povrede grudnog koša i ramena. Đurović je bio učesnik patriotskih skupova tokom proljeća, a kada je priveden na sebi je imao majicu sa crnogorskim grbom i patriotskim motivima što je zasmetalo policajcima iz Bara.

”Došao si sa tom majicom da provociraš i da biješ policijske službenike iz Srbije”, rekli su mu prije nego što su počeli sa torturom. 

Napad odnosno brutalno prebijanje mladića dogodilo se u petak 9. jula u CB Bar. Povod, kako tvrdi, za neprofesionalno ponašanje pripadnika barske policije je sukob sa policajcem iz Srbije koji se dogodio u noći između četvrtka i petka.

Da ga nijesu tukli preko pancira, prošao bi daleko gore

Bahato i nekulturno ponašanje srpskog policajca?

Kako piše u izjavi datoj Unutrašnjoj kontroli MUP-a, u koju je portal Aktuelno imao uvid, Đurović je od kraja juna otišao sezonski da radi kao ugostitelj u jednom hotelu u Sutomoru. U noći između 8. 9. jula Đurović je bio angažovan na čuvanju plažnog mobilijara tog hotela sa svojim drugom Nenadom Rašovićem iz Sutomora.

”Nakon ponoći drug i ja smo vidjeli da tri momka uriniraju pri ogradi na samom ulazu na plažu. Prišli smo im i rekli smo im da tu ne mogu da uriniraju i zamolio ih da odu. Nakon toga jedan od njih trojice mi je rekao da on ‘može da radi šta god hoće’ i pritom mi je rekao da je on policajac iz Lazarevca i odmah izvadio značku. U tom momentu ja sam uzeo značku i bacio je iza sebe. Nakon toga je on krenuo u mom pravcu, a moj drug ga je udario laktom u predjelu vilice, pri čemu je ovaj policajac iz Lazarevca pao”, navodi se u prijavi. 

On je dodao da su jutro nakon ovog incidenta, oko 8 sati i 30 minuta na vratima smještaja gdje boravi pokucala dva policajca u civilu koji su ga odmah upitali “đe je značka”, na šta im je odgovorio da ne zna i da je bacio na plažu.

”Nakon toga su ispretresali sve njegove lične stvari, kao i još dvojice kolega koji su sa njim tu smješteni”, dodaje se u prijavi. 

Đurović je nakon toga, od policajaca obaviješten da mora sa njima da pođe u CB Bar. Policajci su ga smjestili u automobil “škoda fabia” sa zatamnjenim staklima.

Tortura počela u vozilu 

”Policajac koji je upravljao vozilom je bio krupnije građe, oko 30 godina, kraće ošišan, a na mjestu suvozača je bio policajac starosti oko 45 godina, sa naježenom kosom. Na putu do CB Bar policajac sa mjesta suvozača se više puta okretao prema meni sa pitanjem ‘Đe je značka’ pritom udarajući dlanom lijeve otvorene šake, više puta po glavi i po rukama, pri čemu sam se pokušavao izmaći i izbjeći udarce. Takođe mi se glasnim tonom obraćao riječima “sad ćeš ti u Stanici reći đe je značka, sve ćeš reći” – piše u prijavi.

Nakon što su stigli u CB Bar, kako Nikšićanin tvrdi, uveden je na sporedni ulaz, nakon čega su došli na posljednji sprat u kancelariju broj 23 ili 24 do kojih je bila prostorija na kojoj je pisalo “Restoran”. Pored dva policajca koja su ga dovezli u CB Bar u toj prostoriji se nalazila još jedna kratko ošišana, visoka muška osoba sa izraženom nosnom devijacijom.

Odmah su me sjeli na stolicu nakon čega su ušla još dva policajca u civilu, za koje sam kasnije saznao da se jedan od njih zove Simeun Dacić, a drugi se preziva Radenović. Tada mi policajac govori ‘je li to taj Đurović’, na šta sam mu potvrdno odgovorio. Poslije toga Dacić mi je rekao ‘došao si sa tom majicom da provociraš i da biješ policijske službenike iz Srbije’ i počeo da me udara. Tog dana sam imao majicu na kojoj je bio vezeni grb Crne Gore, na lijevom ramenu je bio grb grada Nikšića i na leđima natpis ‘Za slobodu i čast tvoju, boriću se dok ne umrem”, opisuje pretučeni mladić.

U tom momentu dvojica policajaca koja su ga sprovela od smještaja do zgrade CB Bar napustila su kancelariju i nijesu se više pojavljivali.

Međutim, tada počinje tortura. 

Dacić počinje da me udara otvorenim dlanom desne ruke po glavi, tačnije da me šamara, a nakon toga policajac sa izraženom nosnom deformacijom udara me rukama po glavi, tačnije otvorenim šakama me je šamarao. Dok su me Dacić i njegov kolega sa deformacijom nosa udarali po glavi ja sam pokušavao da se zaštitim stavljajući ruke na glavu. Ova dvojica policajaca su me udarali više desetina puta, dok me treći policijski službenik Radenović u tom momentu nije udarao. Dacić je nakon nekih pet minuta napustio kancelariju i rekao dvojici kolega “Zavežite ga i bijte ga dok ne kaže đe je sakrio značku” – izričit je Jovan.

ZASMETAO IM CRNOGORSKI GRB Vidljive povrede Đurovića i pored toga što su ga tukli preko pancira

Đurović objašanjava da je tada čuo da su u jednoj od susjednih prostorija priveli i njegovog druga koji je bio sa njim sporne noći na plaži.

Tada mi Radenović i policajac kojeg sam opisao sa deformacijom nosa, stavljaju ruke na leđa, stavljaju mi lisice i neki vojni šlem na glavu. Zatim mi zatežu kaiš od šlema ispod brade i tada policajac Radenović uzima drvenu palicu dužine više od pola metra i udara po šlemu. Nakon prvog udarca po šlemu pao sam u nesvjest preko stolice na pod. Ne znam koliko sam bio u nesvjesti, ali kad sam se osvijestio policajci su me zalivali vodom. Kada sam malo došao sebi policajac sa deformacijom nosa me je nogom udario u predjelu moje desne butine, a pošto mi se telefon nalazio u džepu od udarca je pukao ekran. Poslije toga, policajci mi oblače i pancir. Radenović me udara drvenom palicom po šlemu, dok me njegov kolega udara pendrekom po grudima i tijelu. Napominjem dok su me udarali drvenom palicom i pendrekom, više puta sam povraćao – precizira u iskazu Đurović.

Nakon toga, Radenović i policajac sa nosnim deformitetom napustili su prostoriju i prešli u kancelariju gdje se nalazio njegov drug.

-Ubrzo se vraćaju i govore da je moj drug sve priznao, tačnije da je udario policajca iz Srbije, kao da do sjutra veče donesemo značku u CB Bar ili u protivnom “znate šta vas čeka”. Onda su mi skinuli pancir i šlem i rekli “da budem pri telefonu i kada god te pozovemo moram da dođem u policiju” – tvrdi mladi Nikšićanin kojem se želja da zaradi tokom sezone pretvorila u pravu noćnu moru i policijsku torturu očito neiživljenih policajaca.

Nove muke

Ali tu nije kraj mukama Jovana Đurovića. Zgradu CB Bar napustio je, kako se navodi,  oko 10 sati i 50 minuta i pješke krenuo do Doma zdravlja. Zgrada Doma zdravlja nalazi se u neposrednoj blizi CB Bar.

Ovo je majica koja je zasmetala policajcu koji ga je tukao

Na nekih 100 metara od Doma zdravlja u susret mi dolazi Mercedes A klase bijele boje, podgoričkih registarskih oznaka iz kojeg izlaze policajci Radenović i njegov kolega sa deformacijom nosa koji su me prethodno tukli. Radenović me hvata za ruku i pita me “gdje ideš to” i ja mu kažem da idem u Dom zdravlja jer se osjećam jako loše. Govori mi “sačekaj tu” i obojica me hvataju za ruke. Dok su me držali za ruke dolazi vozilo Interventne policije marke Opel kombi u kojem su se nalazila četiri uniformisana policajca na čijim uniformama je pisalo Interventna jedinica. Ovo vozilo je imalo registarske oznake P PG 553 ili P PG 533. Tom prilikom policajci Interventne policije nijesu izlazili iz vozila već su zadnja vrata otvorili Radenović i kolega sa deformacijom nosa i ubacili su me u vozilo, nakon čega su mi rekli “Lezi tu i dalje nemoj šta da si pokušao i zatvorio je vrata kombija” – navodi Đurović.

Prema njegovim riječima, u kombiju Interventne policije vozio se nekih desetak minuta prvo glavnim putem, a zatim skreću na dio koji je makadamska cesta gdje je brzo i vozilo zaustavljeno.

Vidio sam da je okolo sve bila šuma, a ja ne znam đe su me poveli, pretpostavljam put prema Rumiji. Kada su otvorili vrata vidio sam da su iza vozila Interventne policije stigli Radenović i drugi policajac koje me tukao i u stanici (devijacija nosa). Tada su opet uzeli i obukli mi pancir. Dva policajca iz Interventne policije su me držali za ruke, a policajac Radenović uzima pendrek i udara po panciru u predjelu grudi nekih 7-8 puta. Zatim mi skidaju pancir opet me vraćaju u kombii pozadi i policajac Radenović mi govori “ajd samo prijavi, ako ko sazna za ovo nećeš živ izaći iz Bara ni ti ni tvoje društvo”, a zatim mi govori i “ako vas neđe sretnemo, ima da vas maltretiramo, nećete mirno živjeti. Radenović zatim, kako se tvrdi, saopštava užasne riječi “Nekoga ko sarađuje sa nama vratimo odavde, a nekog ostavimo ovdje”. Policajci Interventne policije su me zatim vratili do ćoška zgrade CB Bar i tada su me pustili – izričit je Đurović u tvrdnjama.

Narednog dana u subotu, Đurović je otišao u Dom zdravlja u Sutomoru jer se nije osjećao dobro.

Iz Doma zdravlja su pozvali Hitnu službu koja ga je transportovala u bolnicu u Baru. U barskoj bolnici sam pregledan, obavljene su mi pretrage i rendgendska snimanja. Prilikom pregleda u bolnici doktorica, čijeg se imena ne sjećam, upitala me je nakon pregledanog snimka jesam li imao kakvu povredu u predjelu grudnog koša i ramena – jasan je Đurović.

Mladić je juče, u ponedjeljak 12. jula podnio krivičnu prijavu državnom tužiocu Radovanu Đurišiću kojem je dao zapisnik o prijemu krivične prijave u kojoj je detaljno opisao događaj odnosno zlostavljanje policijskih službenika. 

Navodim da bih prepoznao sve policijske službenike koji su prema meni preduzimali radnje od momenta privođenja do momenta dok me nijesu pustili – zaključuje Đurović.

Portal Aktuelno aktivno će se baviti ovom temom u narednom periodu, a sve sa ciljem razotkrivanje svih detalja događaja, kao i identifikaciji svih pripadnika Uprave policije koji su u njemu učestvovali. 

Ovim putem javno pozivamo potpredsjednika Vlade zaduženog za bezbjednosni sektor Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direkrora Uprave policije Zorana Brđanina da se što prije izjasne o ovom slučaju. Na pomenute adrese zvanično ćemo poslati pitanja vezano za ovaj slučaj policijske torture. 

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

24 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
13.07.2021-11:12 11:12

Znaci da su varnice pocele da sijevaju, ne zaboravimo da su svi sukobi devedesetih poceli na ovkav naci. Uskoro cemo vidjeti ko su patriote a ko izdajnicki kujoni u Crnoj Gori. Nek je vjecna.

BRUTALNA POLICIJSKA TORTURA U CB BAR Grb Crne Gore doživjeli kao provokaciju: Nikšićanin od batina padao u NESVJEST, koristili pancir da sakriju povrede!? – CG Vijesti
13.07.2021-11:22 11:22

[…] Aktuelno […]

Hurem
13.07.2021-11:26 11:26

S'obzirom ko nam je glavni u bezbjedonosnom sektoru ne vjerujem da ce biti prsvde za momka.Prije ce biti zal sto i oni nijesu ucestvali u torturi.

Cetinje
13.07.2021-11:45 11:45

Cetnici su zlatni kaka je to banda od policajaca CETNICKIH kad im das vlast!! Nijesu oni krivi NEGO -URA na celu sa Abazovicem ! Crnogorac u svojoj Djedovini -matici ne smije poc kod doktora da se pregleda od okupatorske cetnicke vlasti koja ga prati kud se krece !

bzmersy
13.07.2021-12:06 12:06

Skoro svaki CB je u rasulu što zbog bezbijednosti što zbog saradnje sa BIL i OKG grupama, sistem je u rasulu.
Trebace raditi disciplina u vidu vansistemske građanske policije za uspostavljanje reda i mira kao i privođenju zaslužnom stepenu pravde svih uniformisanih lica bilo kog cina zasluzno ponasanju i djelovanju.

Naroz
13.07.2021-12:42 12:42

Ti litijaši sa policajskim značkama su počinili više krivičnih djela u sticaju, zlostavljanje, mučenje, nezakonito lišavanje slobode, itd, itd, a sve inspirisano nacionalnom i vjerskom mržnjom…
Ovom momku treba pružiti svaku vrstu podrške i moralnu i materijalnu, dok pravda ne bude zadovoljena, ako treba do medjunarodnih instancija.

Leo
13.07.2021-12:42 12:42

E tugooo Dje je sad Dritan…da reaguje na ovo….zna da pametuje za druge stvari…sto ne zaustavi ovo nasilje policajaca..sad je bar na vlasti. Od policije trebas sigurnost i zastitu a ne batine i nasilje zbog majce..pih uzas bree Neki policajci jedva cekaju da nekog isprebijaju….bijes na jadne ljude..i to po petorica na jednog sa pendrecima, sipkama i boksovima..pihh..uzas Nema se vise povjerenja ni u njih..moras da brines ..na kojeg ces policajca naici…da l je df-ovac..ili dps-ovac..ili neki drugi..pa da razmislis da l da im se uopste obratis za neku pomoc…bjezati odavde sto prije… Ili da tresne jedan jaak zemljotres i… Pročitaj više »

Cetinje
13.07.2021-16:27 16:27
Reply to  Leo

URA je visu stetu – nacionalizam -podijelila CG-Cetnicima dala vlast da rusi CG -i sve sto se vidi da je Crnogorsko vise razorila CG nego ikakav zemljotres!

Maja
13.07.2021-13:41 13:41

Ovo je jezivo sta radi policija od gradjana cije je jedini grijeh sto je Crnogorac u svojoj Crnoj Gori! Ovom momku pruziti svu mogucu podrsku! Upoznati sve ambasade, OEBS, poslati stranim medijima, jer ovo je prevrsilo svaku mjeru!

Sara
13.07.2021-14:30 14:30

Propala zemljo..oni su doveli srbijanske policajce..radi turista,,a oni su dosli da zastrasuju crnogorce i da nas tucu..sto nosimo majicu sa cnogorskim Grbom..
Moramo organizovati proteste..da ovi srbijanski fasisti vise ne dolaze u nasoj zemlji..Ovo je ne-prihvatljivo..!

Cetnik
13.07.2021-16:31 16:31
Reply to  Sara

URA -ABAZOVIC -SRPSKU OKUPATORSKU POLICIJU DOVELI U CG DA TUCU CRNOGORCE !

Niksicanin_01
13.07.2021-16:14 16:14

Jovan Djurovic -LIZALICA- visestruki povratnik u vrsenju krivicnih djela kradja i rasturanja narkotika nasoj omladini. Ne mogu da vjerujem da ste ovom zastidju od momka dali ovoliki medijski prostor. Svako ko ga iole zna, zna o cemu pricam. Sve je diskutabilno sto je LIZALICA :-) prijavio al svakako sve navode treba DOBRO ispitati.

gagi
13.07.2021-17:05 17:05
Reply to  Niksicanin_01

Vi se izgleda dobro “poznajete”ko je ko u Niksicu,no Nk 01 sto mislis o Subari Kovacevicu,o onom taxisti sto je urinirao po spomeniku Ljuba Cupica,sto mislis o Radu Milosevicu prirepku Abazovica lupezu laptopva prvarantu po pitanju krmadi i sl.cijela famelja Milosevic itd i tome sl. Mislim da ipak ovakvo postupanje oloske policije na cijem je celu ministar svetosavski masne kose Sekulovic i nesoj direktor Brdjanin nije u redu,a ponajmanje ovog ciganina iz Lazarevca,no kuco nicija ne gori do zore,a BUMERANG je cudna naprava,kad tak,svakome je stomak mek,kad tad.

nekaplacu
13.07.2021-16:25 16:25

Kakvi mrčni protesti i kukumakanja, nema toga, nego ove policajce, kao i iz drugih gradova isto tretirati kao ogog momka i ako treba do krana, i ne voditi ih u sumu nego izloziti pred stanicom da znaju kolege sta ih ceka. Bez milosti. Pusti se protesta i kukumakanja.

Gradjanka
13.07.2021-16:38 16:38

Sram vas bilo.”Krv je ljudska,rana naopaka”…

Providenca
13.07.2021-16:50 16:50

Moje pita nje : Što radi srpski policajac u CG? Možda srbijanci-turisti ne razumiju jezik pa su radi toga u CG? To je, inače, razlog zašto strani policajci dolaze u turističke zemlje.

Krsto
13.07.2021-17:17 17:17

Znaju li nesoji na vlasti da Crna Gora nije Srbija i da policija iz Srbije NEMA nadleznosti u Crnoj Gori???Niko tom uvoznom policajcu ne brani da javno urinira po Lazarevcu niti da se sepuri s policijskom znackom Srbije-ali ta znacka NE VAZI u Crnoj Gori, isto kao sto ni znacka policije Crne Gore ne vazi u Lazarevcu…Ovaj momak Djurovic je hrabar i postupio je sasvim ispravno a pretucen je na pravdu Boga ni kriv ni duzan…Ali eto ja cu biti toliko dobar da pomognem jadnom policajcu iz Srbije da nadje znacku…Moj kum zivi na selu..I ima septicku jamu koju je… Pročitaj više »

CavkGavran
13.07.2021-17:55 17:55
Reply to  Krsto

Krsto dosta si im reka ako imaju mozga i pokaza dje se nalazi to sto traze!!!Da je srece trebali bi kaznit tog cetnika policajca jer je usao sa znackom laznog i druge drzave policajca!

Tihana
14.07.2021-02:39 02:39

Jes pa je kao diler i krimos otišao na plažu da radi. Ne laj!

Jovan
14.07.2021-13:55 13:55

Hahahahhaahahhaa nek i čuh da me Lizalica zovu…. Prvi put u svom životu ja i ko me god zna čuje za taj nadimak….

Lucia
14.07.2021-14:24 14:24

Neka nam se popišaju na glavu! Tako smo i zaslužili!

Lucia
14.07.2021-14:26 14:26

Sram ih bilo!

Milo Vujov
14.07.2021-16:24 16:24

Brutalno Prebijanje bilo Kojeg Crnogorca zbog Crnogorskog Grba Zastave i Crnogorskih Simbola u Crnoj Gori,taj Cetnicki izmet sto je u Policiji i Vojsci, Trebaju Javno biti Lincovani,a sve ide Prema Tome jer u Crnoj Gori nema Prava ne postuju se Zakoni,Vlada jedna opsta Anarhija,a u takvom stanju Crnogorska Nacija i lojalne Manjine imaju Posla sa srbijanskim Dosljacima pobjeglicama,koje su Poplavile Crnogorsko Primorje i Sjever, Podmuklim Hijenama cetnickim izmetom, Mi moramo biti Budni jer je Budnost Nasih Slavnih Predaka Sacuvala Crnogorsku Drzavu i Svi Mormo biti Spremni za Dom jer Crna Gora Kljuca i Svakog momenta Moze da Prokljuca a to… Pročitaj više »

NASTAVAK PROGONA CRNOGORACA: Mladića sumnjiče da je iz Nikšića flašom dobacio do Cetinja i umalo pogodio Abazovića!? | Skala radio
09.06.2022-19:41 19:41

[…] Đurović je u julu prošle godine podnio Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika iz CB Bar zbog, kako tvrdi, zlostavljanja i prebijanja koje je […]