Redovna skupština Advokatske komore biće održana krajem ove godine, a na dnevnom redu biće izbor predsjednika i organa komore. Aktuelni predsjednik Zdravko Begović, poznat po teškim zloupotrebama i manipulacijama, već je počeo promociju za reizbor na čelno mjesto Komore oglasivši se preko medija koji je često koristio za vršenje pritiska i ucjenjivanje sopstvenih klijenata – dnevne novine Dan.

Zdravko Begović: Lagao klijenta, sarađivao sa tabloidom, radio u korist specijalnog tužioca, mijenjao statut, a želi reizbor…

Begović je u promo-intervjuu datom za ovu nekadašnju propagandnu ispostavu srbijanskog KOS-a, kazao da će se “u oktobru održati  zborovi advokata na kojima će advokati predložiti svoje kandidate za rukovodstvo Advokatske komore”, kao i da će “svakako, ukoliko ponovo dobije to povjerenje, prihvatiti kandidaturu”.

Ovaj postupak samoreklamiranja preko medija bliskog čelniku Specijalnog državnog tužilaštva Milivoju Katniću, predstavlja vrhunac bahatosti ako uzmemo u obzir da je Begović dovođen u vezu sa pričama o saradnji sa glavnim specijalnim tužiocem, kršenjem kodeksa i profesionlne etike i sumnjivim načinom na koji mu je dodjeljen treći mandat.

U službi Katnića

O Begovićevim zloupotrebama i mahinacijama  portal Aktuelno opširno je pisao u okviru feljtona o glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću koji se u saradnji sa svojim “medijskim batinama” za jednokratnu upotrebu i bliskim licima iz tužilaštva, beskrupulozno obračunavao sa neistomišljenicima, što se najbolje vidjelo nakon hapšenja biznismena Zorana Bećirovića i u slučaju progona tužioca Miloša Šoškića.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić štiti svog čovjeka Begovića: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

Glavni specijalni tužilac, u sprovođenju svoje protivpravne represije i zloupotrebe tužilaštva, imao je saradnike i među advokatima, a glavni čovjek kojeg je Katnić koristio da radi protiv svojih klijenata je bio (vjerovatno još uvijek jeste) upravo Begović.

Sprega Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je zastupao Bećirovića u montiranom procesu oko nepostojećih prijetnji sudskom vještaku Aleksandru Rakočeviću, isplivala je na vidjelo nakon što je 18. decembra prošle godine u Danu osvanuo tekst sa bombastičnim naslovom – “Vještak potvrdio da mu je Ćoćo prijetio”.

U tekstu se navodi da je “vještak Aleksandar Rakočević potvrdio tokom saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu da mu je biznismen Zoran Ćoćo Bećirović prijetio. On je ostao pri ranije datom iskazu”. Kao izvor Dan je naveo advokata Begovića koji je tada zastupao Bećirovića.

“Rakočević je saslušan u svojstvu svjedoka i ponovio je sve što je rekao kada je prijavio slučaj. Moj klijent nije prisustvovao saslušanju”, rekao je tada Begović za Dan.

Bećirović se nakon saslušanja Rakočevića sreo sa advokatom Begovićem koji mu je prenio detalje saslušanja. Begović je tada ubjeđivao Bećirovića da se Rakočević “nije pridružio gonjenju i izjavio da nije osjećao prijetnju”, pripremajući iza leđa duplu igru sa Danom i specijalnim tužilaštvom.

Stoga se Bećirović, blago rečeno, našao u čudu kada je dan nakon razgovora sa Begovićem vidio tekst Dana i advokatovu izjavu koja se potpuno kosi sa onim što je ranije tvrdio u privatnom razgovoru sa svojim klijentom.

“Namještao” i Marovića

Teško je naći riječi koje bi mogle da opišu ovakvo ponašanje pravnog zastupnika koji laže klijenta, zatim biva uhvaćen u notornoj laži, sarađuje sa medijskom kućom koja otvoreno radi na štetu tog istog klijenta i sve to u korist Tužilaštva.

Begović, kojeg su novinari više puta kontaktirali nakon ovog skandala nikad nije dao komentar i još uvijek  ćuti nakon što je u javnost isplivalo ovo ozbiljno kršenje profesionalne etike.

Međutim, kako saznaje portal Aktuelno, ovo nije jedini slučaj kad je Begović kršio profesionalnu etiku i radio za tužilaštvo na štetu svog klijenta.

Kako saznajemo, Begović ima naređenje da svoje klijente za koje radi nagovara, pritiska i ucjenjuje da priznaju krivicu, a za to koristi medije bliske SDT-u Dan, Novu Pobjedu i Vijesti, o čemu smo opširno pisali u okviru feljtona o zloupotrebama tužioca Katnića.

Jedna od “žrtvi” Begovića bio je i bivši predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora i drugi čovjek DPS-a Svetozar Marović, kojeg je čelnik advokatske komore, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, ucjenjivao po instrukcijama vrha SDT-a uz pomoć “medijskih batina” da što prije prizna krivicu.

Komora ćuti

Začuđujuće je što nakon ovih zloupotreba niko nije postavio pitanje ili pokrenuo inicijativu o daljem položaju Begovića na čelu krovne advokatske institucije, s obzirom da ovo nije jedina “mutna radnja” u koju je umiješan.

Treba podsjetiti da je Begović 2016. godine izabran po treći put za predsjednika Advokatske komore, kao i da je zbog toga morao da bude izmjenjen Statut na veoma sumnjiv način.

Glasanje na skupštini Advokatske komore je bilo tajno, a kako saznajemo, Begović je kolege koje su ga glasale odveo na ručak i zadužio sekretaricu da broji glasove. Toliko o regularnosti.

Umjesto da je doživio medijske napade od strane Nove Pobjede, Vijesti i Dana koji već godinama po naslovnicama “razvlače” predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu zbog trećeg mandata, Begoviću je pružen medijski prostor u dnevnoj novini Dan da se samoreklamira i hvali kako je “izborna skupština Advokatske komore bila u skladu sa Statutom i kako je reizbor podržala većina prisutnih advokata”.

Takođe, niko ne postavlja pitanje da li zbog ovakvih primjera zloupotrebe položaja i kršenja profesionlne etike treba razmisliti o formiranju još jedne Advokatske komore, kao što je to slučaj u Srbiji.

Jasno je da postupanje Begovića predstavlja veliku bruku i tešku kompromitaciju za Advokatsku komoru. Umjesto da se dostojanstveno povuče sa ove funkcije da bi skinuo ljagu sa poljuljanog ugleda Komore, Begović je preko ucjenjivačkog medija sa kojim već dugo sarađuje bestidno krenuo da se samoreklamira za novi mandat.

S obzirom da je omiljeni advokat tužioca Katnića, sa kojim ima odličnu saradnju na štetu svojih klijenata, a da kolege prećutno podržavaju ovakvo ponašanje, izvjesno je da Begović ima sve uslove da i dalje sa čelne funkcije Komore nastavi da bruka i urušava kredibilitet advokatske profesije.

U.P.A.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve