Nedjelja, 22 Maja, 2022
Rubrika:

Brđanin neistinama štiti brutalnu policijsku akciju

Brutalnu policijsku akciju Brđanin pravda ocjenom ''da je do upotrebe navedenih sredstava prinude nužno moralo doći prema licima koja su se protivpravno okupila i protivpravno ponašala, jer su nasilničkim ponašanjem izazvali napad na policijske službenike, koji su stajali u kordonu i obavljali poslove u skladu sa zakonom''.

Grupa građana 5. septembra ujutro napala je policijski kordon na Cetinju zbog čega je „u cilju uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u većem obimu, kao i sprečavanja daljeg vršenja krivičnog djela napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, bila nužna upotreba sredstava prinude, odnosno hemijskih sredstava i sredstava posebne namjene“, odgovorio je, između ostalog, direktor Uprave policije Zoran Brđanin na građanske pritužbe zbog brutalnosti policajaca.

Brđanin je, kako se navodi u izvještaju Savjeta za građansku kontrolu rada policije, u slučaju Nikšićanina Dejana Gogića, koji je prijavu procesuirao uz podršku građanskog aktiviste Aleksandra Saše Zekovića i Crnogorskog helsinškog odbora, odbio da Savjetu dostavlja odgovore na pojedinačne pritužbe, već je uputio jedinstveno izjašnjenje za sve prigovore, što u ovom tijelu smatraju neprihvatljivim.

Negiranje činjenica

Brutalnu policijsku akciju Brđanin pravda ocjenom ”da je do upotrebe navedenih sredstava prinude nužno moralo doći prema licima koja su se protivpravno okupila i protivpravno ponašala, jer su nasilničkim ponašanjem izazvali napad na policijske službenike, koji su stajali u kordonu i obavljali poslove u skladu sa zakonom”.

U pritužbi, Gogić je istakao da je bio sa prijateljima na gradskom trgu na Cetinju, u neposrednoj blizini kordona policije, na svega nekoliko metara od njih.

Akcija je, kako je istakao, krenula rano ujutro, bez ikakvog upozorenja da će ispaliti suzavac.

– Ispalili su ga iz čista mira iako nije bilo nikakvih negativnih ili neprijateljskih aktivnosti prema policiji. Taj postupak nas je sve iznenadio, bolje reći šokirao, i mi smo se razbježali na sve strane – naveo je on u pritužbi.

Poslije desetak minuta on se sa prijateljima vratio na trg, a tamo je već bilo „dosta građana“ koji su razgovarali sa policijom i molili ih da ne primjenjuju silu.

– Neki su ispred njih śeđeli, poput žena. A onda je u jednom trenutku nastao haos. Opet su bačili suzavac. Tada sam čuo upozorenje. Zaista su rekli: „Raziđete se“, ali su iste sekunde napali narod suzavcem i gumenim mecima. Tog trenutka je nastao pravi haos, ljudi su padali, pomagali smo im da se podignu i sklone sa trga. Pokušao sam da pomognem jednoj đevojci, pretpostavljam da je pala ili je śeđela na trgu prije dejstva suzavca, ali su u panici gazili preko nje. Podigli smo je i odnijeli na sigurno – opisao je svoje iskustvo podnosilac pritužbe.

Pogođen je gumenim metkom u leđa i noge, dok je pomagao ovoj djevojci.

– Osjetio sam strašan bol, kao da me vruća loptica udarila. Poslije par minuta, kad sam pomogao đevojci, vidio sam i da krvarim – kada je uspio da se domogne bolnice, doktorica mu je rekla da su to povrede od gumenih metaka.

Zdravstvene probleme imao je danima nakon napada policije na građane.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin, negirajući da je polucija napala građane, u izjašnjenju je naveo da izražavaju žaljenje „ukoliko su pojedine aktivnosti policije dovele do eventualnog povređivanja, uznemiravanja ili izazivanja zdravstvenih tegoba imenovanih građana“.

– Nakon zakonskih radnji upozorenja i naređenja da se protestanti raziđu i da je javno okupljanje prekinuto, okupljeni građani su bili dužni da se raziđu, što nijesu učinili, već je napad na policiju nastavljen, čime su se stekli zakonski uslovi za upotrebu hemijskih sredstava prinude i sredstava posebne namjene – naveo je Brđanin.

Ustvrdio je i da na Cetinju nijesu upotrebljavali gumene metke „s obzirom na to da Uprava policije sa istima ne raspolaže“.

Zaključio je i „da su preduzete mjere bile nužne, srazmjerne opasnosti i težini djela koje se sprečavalo, jer su preduzete u skladu sa zakonom prema grupi građana koja se nije udaljila iz zone obezbjeđenja“.

Stav Savjeta

Građansko tijelo za kontrolu rada policije u izjašnjenju je zaključilo da građanina Dejana Gogića Uprava policije ne dovodi u vezu sa izvršenjem bilo kojeg prekršaja ili krivičnog djela.

Neprihvatljivo im je što je Uprava policije odbila da se izjasni o povredama Gogića, uz konstataciju da „zbog unapređenja policijske odgovornosti, jačanja povjerenja i efikasnosti postupaka kontrole nijesu postojale smetnje da konsultuju i medicinsku struku“. Ističu da je trebalo da obave dodatne provjere na osnovu kojih bi se utvrdila „stvarno upotrijebljena količina hemijskih sredstava“, kao i da li je „po pitanju gumene municije zakazao lanac odgovornosti, odnosno da li je ista ipak upotrijebljena, izvan kontrole i odobrenja“.

Podsjećaju i na proteste iz 2015. godine kada je policija, takođe kategorično, negirala upotrebu gumenih metaka, ali je Vlada Crne Gore „priznala tek kasnije u komunikaciji sa Savjetom Evrope“.

– U slučaju građanina Gogića izostao je profesionalni pristup policijskih službenika – kategoričan je zaključak Savjeta.

Upozoravaju i da se sredstva prinude „ne mogu upotrijebiti protiv svih učesnika demonstracija, nego protiv onih koji imaju konkretno protivzakonito ponašanje i to samo onoliko koliko je to nužno“.

Savjet je pozdravio „ispoljeno saosjećanje direktora Uprave policije“ zbog povreda koje su nastale kod nekih građana, te neugodnosti koje su doživjeli, tokom akcije na Cetinju.

– To je važan korak, ali može postati beznačajan ukoliko ne vodi i utvrđivanju odgovornosti, posebno u pravcu identifikacije i sankcionisanja onih policijskih službenika koji su, kroz neprofesionalnu primjenu ovlašćenja, povrijedili građane. Iskaz žaljenja ne smije i ne može da se svede na pristup da su građani isključivo odgovorni što su se našli na „pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme“, već su policijski službenici bili dužni da silu i sredstva prinude koriste zakonito, proporcionalno i profesionalno – kategoirčni su u Savjetu.

Preporučili su Upravi policije da otvori proces obeštećenja povrijeđenih građana, ukazujući na činjenicu da je Vlada novčano nagradila policajce koji su bili angažovani na Cetinju, ne čekajući da se ustanovi ko je od njih prekoračio ovlašćen.

Grupni odgovor

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin nije uvažio urgenciju Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se izjasne o svakom pojedinačnom slučaju pritužbi, što oni oni smatraju neprihvatljivim.

Upozorili su Brđanina, ali uzalud, da treba „iskazati poštovanje, odgovornost i personalizovati odgovor“ u odnosu na svaku pritužbu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Sjutra promjenljivo oblačno, do 31 stepen

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, u južnim predjelima sa dužim sunčanim intervalima. Od sredine dana ponegdje se očekuje kiša ili pljusak sa...

Izvođenje modernog baleta Tre sorelle pokazalo da je Crnoj Gori potreban nacionalni balet

Izvođenje cjelovečernjeg baleta u jednom činu „Tre sorelle“, zasnovanog na motivima tradicionalne priče iz Boke Kotorske – legendi o tri sestre na Velikoj sceni Muzičkog...

Pogledajte: Proslava Dana nezavisnosti u Nikšiću, nezapamćena patriotska auto-kolona, bakljada i vatromet

Nikšićani Dan nezavisnosti obilježavaju auto kolonom kroz grad koja je prema svjedočenju prisutnih ove godine nezapamćeno duga. https://youtu.be/WFikWC-Kvdo https://youtu.be/WFikWC-Kvdo   https://www.youtube.com/watch?v=BBUZlvzTQUI Pogledajte kakva atmosfera vlada ulicama Nikšića. https://youtu.be/NWxtxywkCGY https://youtu.be/FN4EEyJ2ZQY

Srbija među potpisnicama deklaracije o neopravdanoj agresiji Rusije

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Crna Gora, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale...

Zgrada predsjednika Crne Gore u bojama najljepše zastave

Cijela Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti. Tako je u bojama crnogorske zastave večeras i zgrada Predsjednika Crne Gore. Pogledajte snimak: https://youtu.be/-tZe6erwd0I

Najčitanije

Povezano

Centralna proslava Dana nezavisnosti na Cetinju: Da je vječna Crna Gora

Na Cetinju se večeras održava centralna proslava povodom Dana nezavisnosti Crne Gore – 21. maja. Na Dvorskom trgu u Prijetonici se okupio veliki broj...

Cetinje slavi 21. maj

U Prijestonici Cetinje je od ranog jutra počelo slavlje povodom 21. maja - Dana nezavisnosti. ">   Danas će Dvorskom trgu biti održane dvije manifestacije. Prva je...

Na Cetinju bogat program proslave Dana nezavisnosti

Cetinjski hor „Luča“ održaće večeras, povodom Dana nezavisnosti, koncert na Dvorskom trgu na Cetinju sa početkom u 20 časova, saopšteno je iz Službe gradonačelnika. Kako...

Cetinjski gimnazijalci Dan nezavisnosti dočekuju u majicama sa crnogorskim obilježjima

Uoči Dana nezavisnosti, cetinjski gimnazijalci su odlučili da posljednji radni dan ove sedmice obilježe crnogorskim majicama i zastavama. Program obilježavanja Dana nezavisnosti u Prijestonici je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve