Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Brđanin: Međunarodna saradnja najvažniji instrument u borbi protiv svih oblika kriminala

Crnogorsku delegaciju, pored Brđanina, su činili pomoćnik direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević i rukovodilac Odsjeka u Sektoru za borbu protiv kriminala Ivan Jokić. 

Međunarodna saradnja najvažniji je instrument u borbi protiv svih oblika kriminala, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin na Konvenciji šefova policije Evrope koja se održavala 4. i 5. oktobra, u sjedištu Europola u Hagu.

Crnogorsku delegaciju, pored Brđanina, su činili pomoćnik direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević i rukovodilac Odsjeka u Sektoru za borbu protiv kriminala Ivan Jokić. 

“Dvodnevna konvencija koja je ove godine održana pod nazivom „EPCC 2022 – novi horizonti za sprovođenje zakona“ bila je prilika da šefovi evropskih policija razmijene mišljenja i iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju države na tlu Evrope. Kao najvažniji instrument u borbi pritiv svih vrsta kriminala na ovoj Konvenciji istaknuta je međunarodna policijska saradnja na globalnom nivou”, kazali su iz UP.

Konvenciji su, kako je navedeno,  prisustvovali predstavnici policija iz svih zemalja članica Evropske unije, država kandidata za ulazak u Evropsku uniju, ali i predstavnici ostalih agencija i institucija Evropske unije i međunarodnih organizacija.

“Teme koje su obilježile ovogodišnju Konvenciju bile su strateške finansijske istrage, izazovi za sprovođenje zakona, otpornost organa za sprovođenje zakona u novom globalnom scenariju, nove mogućnosti koje proizilaze iz preuređenja Europola, sajber kriminal, zločini i odgovori u sajber sferi kao i inovacije”, dodaju iz UP.

Tokom trajanja Konvencije Brđanin je održao bilateralne sastanke sa šefom policije Španije Fransiskom Pardom Pikerasom i sa direktorom policije Hrvatske Nikolom Milinom.

Glavne teme ova dva sastanka, kako dalje dodaju, bile su dalja saradnja u realizaciji EMPACT operativnih aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala

“Brđanin je sa Pikerasom razgovarao o daljem intenziviranju saradnje dvije policije na polju borbe protiv organizovanog kriminala, suzbijanju međunarodnog krijumčarenja i drugih inkriminisanih radnji, ali i o stvaranju novih modela saradnje na poljima specijalnih istražnih metoda, finansijskih istraga i jačanju saradnje specijalnih jedinca crnogorske i španske policije”, naveli su iz UP.

Brđanin i Milina su saglasni da ove dvije policije imaju odličnu saradnju, a posebno u dijelu razmjene informacija, sprovođenju mjera i aktivnosti u istragama.

“Sa zadovoljstvom su konstatovali da su poslednje aktivnosti u predmetima ciljanog traganja za članovima organizovanih kriminalnih grupa dale odlične rezultate”, istakli su iz UP.

Tema razgovora je, osim navedenog, bila i snažnija podršku hrvatske policije crnogorskoj u realizaciji specijalističkih obuka terenskih operativaca i prenosu znanja i iskustava administraciji policije Crne Gore za efikasnije korišćenje EU IPA fondova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve