Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Brđanin i Pilbim: Profesionalne i stručne službe garancija u rješavanju problema eksploatacije djece i seksualnog zlostavljanja

Uprava policije je, naveli su, opredijeljena da kontinuirano radi na unapređenju svojih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i jačanju međuagencijske saradnje i konstruktivnom nacionalnom pristupu u rešavanju problema eksploatacije djece i seksualnog zlostavljanja

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i zamjenica britanske ambasadorke Sara Pilbim su danas otvorili radionicu za državne tužioce i Stručnu službu Višeg državnog tužilaštva „Unapređenje vještina uzimanja izjava od svjedoka“, u okviru projekta Nacionalne kriminalističke agencije Vlade Ujedinjenog Kraljevstva „Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja i iskoršćavanja“, a koja će trajati do 11. novembra.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, današnja aktivnost je još jedna snažna potvrda podrške Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, posebno britanske Kriminalističke agencije u jačanju kapaciteta kako crnogorske policije, tako i pravosudnog sistema u oblasti koja pogađa najranjiviju i najdragocjeniju kategoriju našeg društva, djecu.

Uprava policije je, naveli su, opredijeljena da kontinuirano radi na unapređenju svojih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i jačanju međuagencijske saradnje i konstruktivnom nacionalnom pristupu u rešavanju problema eksploatacije djece i seksualnog zlostavljanja.

Brđanin je naglasio da Uprava policije ostaje posvećenja edukaciji i profesionalizaciji postojećeg kadra, u svrhu kvalitetnog i blagovremenog prikupljanja neophodnih materijalnih dokaza na kojima će se temeljiti sama istraga na predmetima u kojima su oštećena djeca, a od kojih će umnogome zavisiti budući ishod cjelokupnog postupka.

“Rad na ovim predmetima podrazumijeva ne samo profesionalnu i stručnu policijsku službu, već obučenost i posvećenost cjelokupnog sistema uključenog u rad sa djecom – centre za socijalni rad, tužilaštva, sudove, jer multidisciplinarnost garantuje uspjeh na svim poljima, a to je ono što ovaj projekat koji sprovodi Nacionalna kriminalistička agencija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva čini izuzetno važnim za našu državu i društvo u cjelini, obezbjeđujući sistemski odgovor države koji pored represivnog ima i preventivno dejstvo”, istakao je Zoran Brđanin prilikom obraćanja na otvaranju radionice.

Zamjenica britanske ambasadorke Sara Pilbim je rekla da su zahvalni na kontinuiranoj posvećenosti radu u ovoj važnoj oblasti.

„Stalo nam je do implementacije vladavine prava u Crnoj Gori, a posebno kada se radi o zaštiti najugroženijih u društvu. Iskustvo sljedeće generacije, vaše djece, oblikuje društvo koje ćete vidjeti u Crnoj Gori u budućnosti”, kazala je ona.

Iz UP podsjećaju da su partneri iz Ujedinjenog Kraljevstva, nedavno sproveli specijalističku obuku za policajce i socijalne radnike, omogućivši im na taj način dodatna znanja i vještine za prepoznavanje trauma prouzrokovanih seksualnim deliktima, prikupljanje dokaza i dobijanje prvog iskaza od žrtve.

“Uz podršku britanske ambasade započeti su i procesi uređenja prostorija za djecu u odeljenjima bezbjednosti, i tužilaštvima, a sve u cilju podizanja standarda za rad sa djecom i stvaranja ambijenta za zaštitu njihovog najboljeg interesa”, dodaju u saopštenju.

Projekat o zaštiti djece od nasilja i seksualnog iskorišćavanja će predstavljati platformu za unapređenje saradnje, jačanje administrativnih i operativnih kapaciteta crnogorske policije u borbi protiv ovog oblika kriminala, te doprinijeti ostvarivanju mjerljivijih rezultata i ispunjenju jednog od ključnih preduslova u procesu pregovora sa EU – zaštiti djece od svih oblika nasilja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve